Poza tym, czu ktoś po jakiś śmiesznych kursach na których pokazują że piwa trzeba też słuchać, jest osobą na tyle kompetentną aby oceniać piwo? Małe browary jeśli już kogoś by przujmowaly to kogoś z pasją, kto sam warzy piwow domu, siedzi w tym, ma jakieś kursy BJCP itp. Raczej nie kogoś po korpo kursach który warzy chmiel, słucha piwa, złototrunkuje i smakuje eurolagery. Tz to moje zdanie, jak to dokładnie jest w małych browarach, nie wiem.
Jak zostać Kiperem ?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedziChyba trzeba rozdzielić dwie sprawy - romantyczną wizję takiej pracy, którą mają miłośnicy piwa, i rzeczywistość, która jest chyba dużo bardziej prozaiczna
Comment
-
-
Po wizycie w brzeskim browarze wiem, że tam jest to osoba zajmująca się badaniami laboratoryjnymi w browarze, a dodatkowo po szkoleniach sensoryką. Szkolenie jakie przechodzą piwowarzy domowi jest bardzo pomocne, bo w gruncie rzeczy daje podstawę do testowania piwa. Wydaje mi się jednak, podobnie jak w enologii ważne są predyspozycje, a nie kursy. Te ostatnie są pomocne, bo potrafią skonkretyzować to co się czuje, ale zmysł jest ważny. Czy łatwo dostać taką pracę? Pewnie nie koniecznie, choćby z w/w powodów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oberzine Wyświetlenie odpowiedziw takiej pracy to najważniejsze to są znajomości, a nie predyspozycje, kursy itp.
Comment
-
-
Przegladajac forum na tapatalku przeczytalem ten temat: "jak zostac kopyrem?"
Comment
-
Comment