Poza tym, czu ktoś po jakiś śmiesznych kursach na których pokazują że piwa trzeba też słuchać, jest osobą na tyle kompetentną aby oceniać piwo? Małe browary jeśli już kogoś by przujmowaly to kogoś z pasją, kto sam warzy piwow domu, siedzi w tym, ma jakieś kursy BJCP itp. Raczej nie kogoś po korpo kursach który warzy chmiel, słucha piwa, złototrunkuje i smakuje eurolagery. Tz to moje zdanie, jak to dokładnie jest w małych browarach, nie wiem.
Jak zostać Kiperem ?
Collapse
X
-
-
Comment
-
Po wizycie w brzeskim browarze wiem, że tam jest to osoba zajmująca się badaniami laboratoryjnymi w browarze, a dodatkowo po szkoleniach sensoryką. Szkolenie jakie przechodzą piwowarzy domowi jest bardzo pomocne, bo w gruncie rzeczy daje podstawę do testowania piwa. Wydaje mi się jednak, podobnie jak w enologii ważne są predyspozycje, a nie kursy. Te ostatnie są pomocne, bo potrafią skonkretyzować to co się czuje, ale zmysł jest ważny. Czy łatwo dostać taką pracę? Pewnie nie koniecznie, choćby z w/w powodów.Comment
-
Strasznie to skomplikowane. Jak dla mnie piwo albo jest smaczne albo nie. Czyzby na tych kursach uczyli , ze to niesmaczne tez jest dobre? I znaczy ten kipper ma przekonac o tym innych coby kupowali.Comment
-
Przegladajac forum na tapatalku przeczytalem ten temat: "jak zostac kopyrem?"Comment
Related Topics
Collapse
-
Leżajsk ma zostać zamknięty od czerwca.
Nie wiem, mimo że hujnekeński browar, to i tak i się smutno zrobiło.-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą
Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe
. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
-
Channel: Belgia
-
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment