Widzisz ty też piłeś wariację. Być może takie wariacje są lepsze niż oryginał. Mnie oryginał nie smakował. Zapewne tak jak wspomniał Krzysiu, jest to piwo dla wąskiej grupy konsumentów i to jeszcze węższej niż grodziskie. Laik na pewno nie dostrzeże w nim finezji. A mój staż nie ma tu nic do rzeczy. Dla mnie a warze piwo nie od dziś ma być dobre i mi smakować. Robię dziwadla, ale takie które da się wypić. Nie zamierzam sprawdzać jak historycznie smakowało piwo, bo postęp w tej materii dał na owszem Tyskie ale i tysiące dobrych i smacznych piw innych niż BW.
Berliner Weisse - przykłady
Collapse
Related Topics
Collapse
-
-
-
Browar z saksońskiego Eibau leży dużo bliżej Zgorzelca niż Berlina, ale obrali strategię marketingową na Berlin i w związku z tym wypuszczają olbrzymią serię z puszkami z wizerunkiem zabytków Berlina.
To piwo jasne ma 10% ekstr. i 4,1 % alk. Na opakowaniu Berliner Dom...-
Channel: Niemcy
-
-
Ekipa kontraktowego Ritterguts Gose wyszła w warzeniu poza Gose i w saksońskim browarze Reichenbrand odtworzyli recepturę z Turyngii.
Lichtenhainer to stary górnofermentacyjny styl, który podobnie jak Grodzisz jest nieco wędzone i podobnie jak Berliner Weisse do brzeczki dodano bakterie...-
-
-
Browar z Augsburga (bawarska Szwabia).
Ekstr. 12,5%
Alk. 5,0%
https://www.riegele.de/biere/traditi...e/hefe-weisse/
Aromat - nuty cytryny, lekki banan i nuta korzenna
Piana - zdecydowanie wysoka, zwarta, trwała, trochę zostaje na szkle
Barwa...-
-