Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heman
Wyświetlenie odpowiedzi
KSU będzie miało swoje piwo.
Collapse
X
-
-
-
To plus zawsze po stronie tych słabszych, wykluczonych, pozbawianych prawdziwej wolności wyzyskiwanych i okradanych każdego dnia."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziTo plus zawsze po stronie tych słabszych, wykluczonych, pozbawianych prawdziwej wolności wyzyskiwanych i okradanych każdego dnia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heman Wyświetlenie odpowiedziW którymś numerze Garażu, przeczytałem wywiad bodajże z Dee Dee Ramone-em i zapamiętałem jedno stwierdzenie: punk to odrzucanie wszystkich narzuconych norm, to odrzucenie także punka!
Myślę, że browary rzemieślnicze, craft - czy jak je tam nazwiemy, itd. są bardzo punkowe. Czy nie są w pewnym sensie wyrazem sprzeciwu wobec międzynarodowych korporacji, globalizacji, ogłupiającej reklamy, szarzyzny i monotonii życia (te same eurolagery na półkach)? Czy nie działają browary odwołujące się do ekologii (Anderson Valley), wspierania lokalnej aktywności, kultury? Nawiązujące mniej lub bardziej dosłownie do punkowej estetyki, prowokacji, obsceniczności, szargania świętości - (Brewdog, Flying Dog, AleBrowar)?
Domowa produkcja piwa jest również jak najbardziej punkowa - działanie poza państwowym aparatem represji, zgodnie z ideą DIY, dzielenie się swoimi po piwem z innymi. "Zamiast walczyć z rzeczywistością - próbuj tworzyć własną" - jak śpiewał Dezerter.
Comment
-
-
Idealnie wprost wyśmiewa całą tą pseudo punkową ideę Grabowski w Dezerterze, piosenka "Ślady krwi"
"Walka z systemem za pomocą tanich win
Walka z wyzyskiem podczas krwawych bójek
Próbuję zrozumieć beznadziejnie sfrustrowanych
Wniosek jest smutny - na głupotę nie ma rady"
i dalej
"Agresja zamiast aktywności umysłu
We własnych rzygach pogrzebane nadzieje
Monopol państwowy na każdym stole
Anarchiści obalają go butelka po butelce"
I tym sposobem wielu aktywnych punków z mojego podwórka zostało menelami. Dziś spotykam ich razem z niegdysiejszymi wrogami. Łączy ich jabol i denaturat. Przykre.
I zgodzę się tym, że piwowarstwo domowe i rzemieślnicze ma coś z kontrkultury.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziDokładnie! Punk to nie wygląd i glany, to pewien styl spojrzenia na świat, bardziej świadomy i odpowiedzialny niż przeciętny przedstawiciel społeczeństwa. Otwartość, empatia, zrozumienie, przeciwstawianie się temu kto chce ci to zabrać.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Tu nie będzie rewolucji,
Tu zaległy barykady,
Ideały buntowników
Są schowane do szuflady
...
Śruba zgolił irokeza,
Jest murarzem przy kościele
Zawsze chodzi w ortalionie
Jada rosół co niedzielę
Tylko czasem kiedy w knajpie
Pije piwo z ubekami
Przypomina sobie czasem
Że Bóg zawsze był z punkami
Cytuję z pamięci, więc mogą być jakieś odchylenia od tekstu. Dezerter był bardziej dosadny.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedziTu nie będzie rewolucji,
Tu zaległy barykady,
Ideały buntowników
Są schowane do szuflady
...
Śruba zgolił irokeza,
Jest murarzem przy kościele
Zawsze chodzi w ortalionie
Jada rosół co niedzielę
Tylko czasem kiedy w knajpie
Pije piwo z ubekami
Przypomina sobie czasem
Że Bóg zawsze był z punkami
Cytuję z pamięci, więc mogą być jakieś odchylenia od tekstu. Dezerter był bardziej dosadny.
Fakt, wyglądają tragicznie i aż dziwi, że do tej pory chcieli grać.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedziPunk możemy definiować różnie, najczystszy odmianą będzie anti-social, czyli jest przyszłość (nihilizm i hedonizm jednak na półkę, więc jakaś świadomość), ale społeczeństwo obecne go nie oferuje (i tak od 1977) i trzeba mu się przeciwstawić. A z tego przeciwstawiania dochodzimy do tego
Fakt, wyglądają tragicznie i aż dziwi, że do tej pory chcieli grać.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzibzdura, to nie punk, to normalność. To przebiega przez wszystkie style muzyczne od muzyki klasycznej poczynając.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziAle nie ma tego w głównych założeniach, etosie danej muzyki. Czy normalność, obserwując to forum i społeczeństwo polskie, raczej wątpię. No i black metal taki otwarty i empatyczny? ;DMały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Chodzi mi o ludzi a nie o styl muzyczny.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Miałem na myśli drugą fale. Ale ogólnie można zaobserwować pewne zjawiska: np jazda gdy Gaahl się komingautowal. Można poslychac co myśli Varg, już nie wspominając o idiotach z bandow NSBM. Ja wiem ze ogrom tam to tylko konwencja, hiperbola, ale jednak sporo ludzi bierze to na serio. Ekstremalna muzyka generuje ekstremalne poglądy a czasem zachowania. Na scenie punk istnieje za to cała podscena queer core, z takimi fajnymi zespołami jak Limp Wrist, +HIRS+, Gay for Johnny Depp no i raczej nie wyobrażam sobie takich tekstów w gatunkach nie związanych z hardcore/punk:
I esencja:
TOTAL LIBERATION / smash hierarchy / don't buy into authority / strive for sustainability / resources are running out / discontent because we're not free / oppressors act out of greed / compassion and equality / are both necessary / reject the myths we were taught to believe / it's time to deprogram ourselves / question stereotypes and traditions / follow no gods, no masters / look at the root of racism, sexism, speciesism / and you'll see, it's all been fabricated to keep us apart / BREAK DOWN / THE BARRIERS / THAT ENSLAVE US ALL
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziale jednak sporo ludzi bierze to na serio.
Ten ostatni zespół strasznie ciężki, nie moje pojęcie muzyki punk, śpiew jak z Immortal , że też ich ludzie rozumieją, bo to troszkę mija się z celem, jeśli przekaz jest społeczny, to powinien być też czytelny.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
Comment