Ryż do piwa?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czapayew
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1966

    Ryż do piwa?

    Właśnie wróciłem z rodzinnych wakacji w Bogacsu. W tamtejszej restauracji zamówiliśmy z żoną lanego weizena (Hofbrau, żeby nie było wątpliwości). Kelner, przyniósł nam wraz piwami cytrynę (coś takiego widziałem w CK Browarze) oraz dwie łyżeczki z suchym ryżem. Czy ktoś wie do czego i po co się tego ryżu używa, pijąc weizena
    Last edited by Czapayew; 2014-08-10, 20:12.
    "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

    www.zamkoszlaki.com
    www.piwnekapsle.net
  • Mastermind1
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 248

    #2
    Obstawiam, że to ryż na szczęście, czyli powinien posłużyć do obsypania nim osoby towarzysząceji, Taki rytuał nie związany z weizenem.

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #3
      Ja tylko dodam jako mały off-topic, że plasterek cytryny jest w tym przypadku nie mniej na miejscu jak i ten ryż. Serwowany z ćwiartką cytryny to bywa witbier w belgijskich piwiarniach ale nie weizen...

      Zawsze byłem zwolennikiem stosowania nazwy weizen zamiast pszeniczne/pszeniczniak. I jak pokazuje czas to byłaby lepsza koncepcja bo pomogłaby uniknąć mylenia stylów piw pszenicznych i tego podobnych pomyłek, które w różnych miejscach zdarzają się dość często.

      Comment

      • Czapayew
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.10
        • 1966

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
        Serwowany z ćwiartką cytryny to bywa witbier w belgijskich piwiarniach ale nie weizen...
        Pamiętam plasterki cytryny podawane do pszeniczniaka w CK Browarze. Wtedy myślałem, że to jakiś CK-zwyczaj.
        "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

        www.zamkoszlaki.com
        www.piwnekapsle.net

        Comment

        • PiwnicaZamkowa
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.05
          • 805

          #5
          Na początku działalności Piwnicy Zamkowej odwiedził nas gość z Niemiec i pokazał nam sposób podawania pszeniczniaka. Do przelanej zimną wodą szklanki nasypał kilka ziarenek ryżu i dopiero wtedy nalał piwo z butelki. Wg jego słów miało to zmniejszyć pienienie piwa przy nalewaniu. Chyba przez pół roku stosowaliśmy ta metodę. Odeszliśmy od niej ze względu na kłopotliwość i małe efekty. Może nie chodziło o pienienie a o całkiem coś innego. Tego nam się nigdy nie dało dowiedzieć. :-)

          Comment

          Przetwarzanie...