Właśnie wróciłem z rodzinnych wakacji w Bogacsu. W tamtejszej restauracji zamówiliśmy z żoną lanego weizena (Hofbrau, żeby nie było wątpliwości). Kelner, przyniósł nam wraz piwami cytrynę (coś takiego widziałem w CK Browarze) oraz dwie łyżeczki z suchym ryżem. Czy ktoś wie do czego i po co się tego ryżu używa, pijąc weizena
Ryż do piwa?
Collapse
X
-
Ryż do piwa?
Ostatnia zmiana dokonana przez Czapayew; 2014-08-10, 19:12."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.netTagi: brak
-
-
Ja tylko dodam jako mały off-topic, że plasterek cytryny jest w tym przypadku nie mniej na miejscu jak i ten ryż. Serwowany z ćwiartką cytryny to bywa witbier w belgijskich piwiarniach ale nie weizen...
Zawsze byłem zwolennikiem stosowania nazwy weizen zamiast pszeniczne/pszeniczniak. I jak pokazuje czas to byłaby lepsza koncepcja bo pomogłaby uniknąć mylenia stylów piw pszenicznych i tego podobnych pomyłek, które w różnych miejscach zdarzają się dość często.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziSerwowany z ćwiartką cytryny to bywa witbier w belgijskich piwiarniach ale nie weizen..."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Na początku działalności Piwnicy Zamkowej odwiedził nas gość z Niemiec i pokazał nam sposób podawania pszeniczniaka. Do przelanej zimną wodą szklanki nasypał kilka ziarenek ryżu i dopiero wtedy nalał piwo z butelki. Wg jego słów miało to zmniejszyć pienienie piwa przy nalewaniu. Chyba przez pół roku stosowaliśmy ta metodę. Odeszliśmy od niej ze względu na kłopotliwość i małe efekty. Może nie chodziło o pienienie a o całkiem coś innego. Tego nam się nigdy nie dało dowiedzieć. :-)
Comment
-
Comment