Ryż do piwa?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czapayew
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1966

    #1

    Ryż do piwa?

    Właśnie wróciłem z rodzinnych wakacji w Bogacsu. W tamtejszej restauracji zamówiliśmy z żoną lanego weizena (Hofbrau, żeby nie było wątpliwości). Kelner, przyniósł nam wraz piwami cytrynę (coś takiego widziałem w CK Browarze) oraz dwie łyżeczki z suchym ryżem. Czy ktoś wie do czego i po co się tego ryżu używa, pijąc weizena
    Ostatnia zmiana dokonana przez Czapayew; 2014-08-10, 19:12.
    "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

    www.zamkoszlaki.com
    www.piwnekapsle.net
  • Mastermind1
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 248

    #2
    Obstawiam, że to ryż na szczęście, czyli powinien posłużyć do obsypania nim osoby towarzysząceji, Taki rytuał nie związany z weizenem.

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #3
      Ja tylko dodam jako mały off-topic, że plasterek cytryny jest w tym przypadku nie mniej na miejscu jak i ten ryż. Serwowany z ćwiartką cytryny to bywa witbier w belgijskich piwiarniach ale nie weizen...

      Zawsze byłem zwolennikiem stosowania nazwy weizen zamiast pszeniczne/pszeniczniak. I jak pokazuje czas to byłaby lepsza koncepcja bo pomogłaby uniknąć mylenia stylów piw pszenicznych i tego podobnych pomyłek, które w różnych miejscach zdarzają się dość często.

      Comment

      • Czapayew
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.10
        • 1966

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
        Serwowany z ćwiartką cytryny to bywa witbier w belgijskich piwiarniach ale nie weizen...
        Pamiętam plasterki cytryny podawane do pszeniczniaka w CK Browarze. Wtedy myślałem, że to jakiś CK-zwyczaj.
        "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

        www.zamkoszlaki.com
        www.piwnekapsle.net

        Comment

        • PiwnicaZamkowa
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.05
          • 805

          #5
          Na początku działalności Piwnicy Zamkowej odwiedził nas gość z Niemiec i pokazał nam sposób podawania pszeniczniaka. Do przelanej zimną wodą szklanki nasypał kilka ziarenek ryżu i dopiero wtedy nalał piwo z butelki. Wg jego słów miało to zmniejszyć pienienie piwa przy nalewaniu. Chyba przez pół roku stosowaliśmy ta metodę. Odeszliśmy od niej ze względu na kłopotliwość i małe efekty. Może nie chodziło o pienienie a o całkiem coś innego. Tego nam się nigdy nie dało dowiedzieć. :-)

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Javox
            Berliner-Kindl-Schultheiss, Herren Weizen
            Javox
            Weizen z alko 5.5%

            Piana - sporo na dłużej.
            Lacing - trochę było.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony jaśniejszy pomarańczowy.
            Aromat - guma balonowa, lekko cierpko banan, mini drożdże.
            Smak - lekko słodkawe, cierpko, słodki banan, skóra od banana, mikro...
            2023-10-28, 21:27
          • dadek
            Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
            dadek
            Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
            2025-02-12, 02:28
          • iron
            Radbrauerei, Rad-Weizen naturtrub
            iron
            Piwo z kalendarza adwentowego
            Alk 5,3%
            Kolor złoty mętny
            Piana drobnopęcherzykowa trwała
            Zapach drożdżowe słodowy pszeniczny
            Wysycenie wysokie
            Smak słodowo chmielowy z landrynkowym lekko bananowym finiszem
            Bardzo dobry pszeniczniak...
            2024-12-13, 21:29
          • Javox
            Feldschlößchen, Maternus Premium Weizen
            Javox
            Piwo pszeniczne o ekstrakcie 11.3* z alko 5.0% z ALDI.

            Piana - sporo na długo.
            Lacing - nie za dużo.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony pomarańczowy.
            Aromat - dojrzały banan i nuty goździk.
            Smak - lekko tylko słodkawe, lekko cierpkie, słodkawe owoce z posmakiem...
            2024-10-31, 15:05
          • Javox
            Uiltje, Piewee the Pineapple Weizen
            Javox
            Weizen z alko 5,0% i IBU 6 (sześć) .

            Piana - więcej na początku potem cienka, niepełna warstewka.
            Lacing - niewiele.
            Gaz - mało.
            Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
            Aromat - ananas jak z syropu z apteki, guma balonowa.
            Smak - nie słodkie jak...
            2020-09-04, 20:20
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...