Czy browary rzemieślnicze czeka konsolidacja
Collapse
X
-
– Jaki będzie rynek piwa za kilka lat? Wszyscy inwestują w moce i w działania marketingowe. Świadczy to bezwzględnie o tym, że branża będzie się rozwijać. Może nie będzie to rozwój w kierunku ilościowym, ale na pewno jakościowym. Na znaczeniu zyskiwać będzie segment produktów premium – mówi portalowi kierunekagro.pl Danuta Gut, dyrektor biura Zarządu Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie.
Polacy rozkochali się w piwach z małych warzelni. Owocuje to otwieraniem nowych browarów restauracyjnych, rzemieślniczych i kontraktowych.
– Od pewnego czasu obserwujemy wzrost znaczenia piwowarów domowych i warzenie przez nich piw na większą skalę. Na rynku amerykańskim, na którym rewolucja piwna jest na bardziej zaawansowanym etapie, widać łączenie się małych browarów rzemieślniczych i kupowanie ich przez różnego rodzaju fundusze. Myślę, że w najbliższym czasie na rynku polskim również możemy doświadczyć tego typu zjawiska konsolidowania się małych producentów piwa i ich odsprzedaży. Będą następowały pewne ruchy własnościowe – dodaje Danuta Gut.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
-
-
Jak już to nastąpi (w sumie już jest) konsolidacja działań tychże: warzymy wspólnie / warzymy to samo ale na swój sposób
Inwestorzy wciąż próbują stworzyć coś swojego na Kasparze czy innym dostawcy niż inwestować w prężnie działające przedsięwzięcia kontraktowe.
Comment
-
-
Wielka Trójka chętnie pozbyła by się tej konkurencji powiedzmy około 200 drobniaków ale nie chce jej się biegać z miedziakami i kupować jednego po drugim.
Czekają aż się połączą w jakiś "kraftokoncern" warzący dajmy na to hmmmm .... 100 tys hekto i wyślą wtedy jakiegoś przedstawiciela handlowego w Dacii Logan z kaską w walizce by go kupiłLast edited by Cooper; 2019-11-18, 23:25.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziNo jakiejś większej konsolidacji w polskim krafcie nie zauważyłem. Poza kolaboracjami, kooperacjami i markowaniem piw przez ściemniaczy. Czyli po staremu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziWielka Trójka chętnie pozbyła by się tej konkurencji powiedzmy około 200 drobniaków ale nie chce jej się biegać z miedziakami i kupować jednego po drugim.
Czekają aż się połączą w jakiś "kraftokoncern" warzący dajmy na to hmmmm .... 100 tys hekto i wyślą wtedy jakiegoś przedstawiciela handlowego w Dacii Logan z kaską w walizce by go kupił
Comment
-
-
100 tys hekto to ja miałem na myśli całą produkcję tych dajmy na to 200 krafciarzy choć raczej na pewno jest kilka razy większa. Pisałem tak na szybko. 20 tys hl to Pinta w browarze w Wieprzu teraz warzy.
Fakt że są przechwyty rzemieślników przez koncerny. W takiej mi bliskiej i jako tako znanej Irlandii już dobrych kilka lat temu typowy brewpub w Cork został kupiony przez koncern Molson-Coors. Od tego czasu marki piw tego restauracyjniaka masowo są produkowane w butelkach long-neck 355 ml ( takie jak np Budweiser) gdzieś w browarze tego koncernu w UK. Restauracyjniak warzy nadal ale tylko małe ilości w kegach na potrzeby knajpy i sztosy butelkowe w limitowanych ilościach. Na pewno takich przypadków jest więcej za granicą.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Wracając do meritum... Kraft w Polsce ma się dobrze, więc nie potrzebuje takiego bodźca.
Pytanie na ile koncerny widzą "oddech" drobnicy na plecach. Nie licząc Carlsberga konserwy wprowadziły plan ratunkowy. Może i ten ma tylko my go nie widzimy.
Comment
-
-
To, że polski kraft ma się dobrze, może być właśnie syganałem do takich działań. Nazwałbym to ucieczką do przodu. A przechwyt jakiegoś znanego rzemieślnika przez któryś z koncernów to - obawiam się - jedynie kwestia czasu. Przyznam, że słyszałem już nawet takie plotki. Przytoczona przez Coopera historia nie jest odosobniona (w UK np. browar Camden). Jeśli rzemieślnik ma odpowiednio utrwaloną markę na ryku i dobrą rozpoznawalność stanie się oczywistym celem łowów koncernowych. A u nas takie marki już są. Myślę, że jesteśmy na etapie obserwacji i analiz, na ile taki zabieg byłby opłacalny. Poniekąd pierwszym sygnałem może być tu los Namysłowa i Braniewa. W obrębie koncernu udają one solidny browar regionalny (raczej mały niż średni). Tak więc kolejny krok wydaje się oczywisty....
Comment
-
-
Namysłów i Braniewo to jednak stare ponad 100-letnie i powiedzmy (na obecną skalę polską) średniej wielkości browary. Absolutnie nie są to rewolucyjne rzemieślniki których produkcja liczona jest w kilku, max kilkunastu tysiącach hl rocznie.
Przechwytu kraftu przez koncern piwny jeszcze u nas nie dostrzegłem. Pewnie, jeśli już w ogóle, to zainteresują się jakąś największą marką kraftową u nas. Jaka/jakie są nimi w chwili obecnej to już mniejwięcej wiemy.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Na tym etapie rozwoju kraftu, żadnemu koncernowi po prostu nie opłaca sie wykupienie żadnego browaru rzemieślniczego, nawet największego, ze wzgledu na jego moce produkcyjne.
Chyba, że chodzi o wykupienie marki i masowe "trzepanie" tejże we własnym browarze. Na to jednak nie zgodzi się aktualne żaden browar rzemieślniczy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziNa to jednak nie zgodzi się aktualne żaden browar rzemieślniczy.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
AB InBev ma też inne kupione krafty m.in. Birra del Borgo, by nie wspominać tych amerykańskich, bo to trochę inna skala. Nie jest to pierwszy krok AB InBev w zwiększaniu obecności w środowisku: ZX Ventures (zależny od wspomnianego kolosa) wykupił RateBeer i zainwestował w magazyn "October" oraz w sklep internetowy dla domowych piwowarów "Northern Brewer". Inne koncerny też nie zasypują gruszek w popiele.Last edited by e-prezes; 2019-12-11, 14:55.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziChyba, że chodzi o wykupienie marki i masowe "trzepanie" tejże we własnym browarze. Na to jednak nie zgodzi się aktualne żaden browar rzemieślniczy.
Ten brewpub warzy zbliżone ilości do powiedzmy jednego browaru sieci Bierhalle (i nie mówię tu o pewnie największym z nich czyli Bierhalle Arkadia który warzy też dla kilku innych pubów serwujących piwa marki Bierhalle) ale już kilka jego marek piw jest robione w koncernowych butelkach 355 ml (i jak teraz patrzę - puszkach) w jednym z największych brytyjskich browarów koncernowych w Burton-Upon-Trent.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
Comment