Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko
Wyświetlenie odpowiedzi
barwa butelki i jej wpływ na piwo
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziZielona słabiej chroni piwo przed promieniami UV, więc słabiej nadaje się do przechowywania piwa.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziZnajdź sobie jakąś książkę z fizyki gdzie będzie poruszony temat absorbcji promieni słonecznych przez szkło o różnej barwie.
Najsłabiej absorbuje szkło przezroczyste, najlepiej najciemniejsze, czyli brązowe.
Inna sprawa - co światło widzialne ma do UV który to ponoć szkodzi piwu, UV jest poza zakresem widzialnym ...............
Comment
-
-
Skoro szło najciemniejsze (doskonale czarne) nie przepuszczałoby wcale to logicznym jest że ciemniejsze brązowe absorbuje to światło lepiej niż zielone. Z tego też powodu kiedyś gdzieś na początku lat 90-tych rezygnowano ze szkła zielonego kosztem brązowego. A jak masz jeszcze jakieś wątpliwosci to wystaw dwa piwa - jedno w zielonej a drugie w brązowej na bezpośrednie działanie słońca a może dostrzeżesz które nich będzie bardziej podatne...
http://www.brewdog.com/blog-article/...myths-debunked - nawet Brewdog wziął ten temat na warsztat. Wystarczy troszkę poszperać, jak się własnych doświadczeń jeszcze nie ma.Last edited by pioterb4; 2014-08-17, 21:50.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziSkoro szło najciemniejsze (doskonale czarne) nie przepuszczałoby wcale to logicznym jest że ciemniejsze brązowe absorbuje to światło lepiej niż zielone. Z tego też powodu kiedyś gdzieś na początku lat 90-tych rezygnowano ze szkła zielonego kosztem brązowego. A jak masz jeszcze jakieś wątpliwosci to wystaw dwa piwa - jedno w zielonej a drugie w brązowej na bezpośrednie działanie słońca a może dostrzeżesz które nich będzie bardziej podatne...
http://www.brewdog.com/blog-article/...myths-debunked - nawet Brewdog wziął ten temat na warsztat. Wystarczy troszkę poszperać, jak się własnych doświadczeń jeszcze nie ma.
jaśniejsza czy ciemniejsza zielona czy brązowa butelka to złudne, nie to jest decydujące zresztą,
czarne szkło nie przepuści światła widzialnego, natomiast przepuści inne zakres, między innymi i UV czy podczerwone a to są zakresy częstotliwości fal łatwo absorbowalne przez cząsteczki (inicjowanie reakcji), tak że w doskonale czarnej butelce piwo może się psuć tak samo jak w zielonej lub brązowej
ktoś tu pisał, że to UV szkodzi piwu a zielone i brązowe szkło podobnie przepuszcza UV, takie domowe eksperymenty maja małą wartość obiektywną. Jeśli macie jakieś linki do rzetelnych badan n.t. koloru szkła i trwałości piwa to chętnie zerknę. Czesi stosują chętniej zielone a laikami w dziedzinie nie są.Last edited by pivicko; 2014-08-17, 22:21.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzito samo - zapoznaj się skąd bierze się barwa, to raz, dwa - skąd wiesz, które zakresy światła widzialnego bardziej szkodzą piwu te przepuszczane przez szkło zielone czy brązowe (które częstotliwości światła są lepiej absorbowane a więc mogą inicjować różnorodne reakcje w tak tak złożonym układzie chemicznym jak piwo), masz jakieś wiarygodne wyniki ?
jaśniejsza czy ciemniejsza zielona czy brązowa butelka to złudne, nie to jest decydujące zresztą,
czarne szkło nie przepuści światła widzialnego, natomiast przepuści inne zakres, między innymi i UV czy podczerwone a to są zakresy częstotliwości fal łatwo absorbowalne przez cząsteczki (inicjowanie reakcji), tak że w doskonale czarnej butelce piwo może się psuć tak samo jak w zielonej lub brązowej
ktoś tu pisał, że to UV szkodzi piwu a zielone i brązowe szkło podobnie przepuszcza UV, takie domowe eksperymenty maja małą wartość obiektywną. Jeśli macie jakieś linki do rzetelnych badan n.t. koloru szkła i trwałości piwa to chętnie zerknę. Czesi stosują chętniej zielone a laikami w dziedzinie nie są.
Comment
-
-
to samo - zapoznaj się skąd bierze się barwa, to raz, dwa - skąd wiesz, które zakresy światła widzialnego bardziej szkodzą piwu te przepuszczane przez szkło zielone czy brązowe (które częstotliwości światła są lepiej absorbowane a więc mogą inicjować różnorodne reakcje w tak tak złożonym układzie chemicznym jak piwo), masz jakieś wiarygodne wyniki ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziWieloletnie doświadczenie w konsumpcji piwa. I Podczas tych wspaniałych lat jeszcze nie trafiłem na śmierdzące skunksem piwo w brązowej butli a w zielonej - notorycznie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzija natomiast nie trafiłem na zepsute czeskie piwo w zielonej butelce natomiast wiele miałem śmierdziuchów polskich w brązowych butelkach, hehehehehehe
Co innego reakcja na światło, a co innego zepsucie.
Jest wiele osób , które nie mają pojęcia o czym mowa bo uważają, że taki zapach jest naturalną częścią smakowo-zapachową produktu.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Nie ważne w jakiej butelce; każde piwo pod wpływem światła łapie tzw. skunksa. Empirycznie sprawdzono, że butelka brązowa spowalnia ten proces bardziej niż butelka zielona czy bezbarwna. Temat nie dotyczy piw, w których zastosowano tzw. zizomeryzowany ekstrakt chmielowy odporny na działanie światła (np. Heineken). Również nie znalazłem stosownych badań naukowych na ten temat, ale pewnie słabo przyłożyłem się do poszukiwań.
Nie ma co rozdzierać szat nad brakiem "twardych dowodów", bo sprawę łatwo wyjaśnić doświadczalnie w warunkach domowych.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziPiwo w zielonej butelce nie jest zepsute tylko nabywa z czasem charakterystycznego skunowatego zapachu i posmaku.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
Comment