barwa butelki i jej wpływ na piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

    barwa butelki i jej wpływ na piwo

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
    Tak nawiasem co macie do zielonych butelek ? Z tego co iem nie wykazano, czy zielona, czy brązowa lepsza. W Czechach przeważa opinia, że lepsza zielona.
    Zielona słabiej chroni piwo przed promieniami UV, więc słabiej nadaje się do przechowywania piwa.
    Last edited by ART; 2014-08-26, 07:51.
  • pivicko
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 52

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
    Zielona słabiej chroni piwo przed promieniami UV, więc słabiej nadaje się do przechowywania piwa.
    Jakieś "twarde dane" ??

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #3
      Znajdź sobie jakąś książkę z fizyki gdzie będzie poruszony temat absorbcji promieni słonecznych przez szkło o różnej barwie.

      Najsłabiej absorbuje szkło przezroczyste, najlepiej najciemniejsze, czyli brązowe.

      Comment

      • Javox
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2009.11
        • 6462

        #4
        No chyba że da się chmiel zizomeryzowany i nawet można piwko lać do białych.

        Comment

        • pivicko
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 52

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
          Znajdź sobie jakąś książkę z fizyki gdzie będzie poruszony temat absorbcji promieni słonecznych przez szkło o różnej barwie.

          Najsłabiej absorbuje szkło przezroczyste, najlepiej najciemniejsze, czyli brązowe.
          bzdury, zapoznaj się z tematem barw, ich powstawania, szkło brązowe przepuszcza inne zakresy światła (częstotliwości) niż zielone, szkło "doskonale czarne" nie przepuszczało by wcale (z zakresu widzialnego).
          Inna sprawa - co światło widzialne ma do UV który to ponoć szkodzi piwu, UV jest poza zakresem widzialnym ...............

          Comment

          • pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

            #6
            Skoro szło najciemniejsze (doskonale czarne) nie przepuszczałoby wcale to logicznym jest że ciemniejsze brązowe absorbuje to światło lepiej niż zielone. Z tego też powodu kiedyś gdzieś na początku lat 90-tych rezygnowano ze szkła zielonego kosztem brązowego. A jak masz jeszcze jakieś wątpliwosci to wystaw dwa piwa - jedno w zielonej a drugie w brązowej na bezpośrednie działanie słońca a może dostrzeżesz które nich będzie bardziej podatne...

            http://www.brewdog.com/blog-article/...myths-debunked - nawet Brewdog wziął ten temat na warsztat. Wystarczy troszkę poszperać, jak się własnych doświadczeń jeszcze nie ma.
            Last edited by pioterb4; 2014-08-17, 21:50.

            Comment

            • pivicko
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.10
              • 52

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
              Skoro szło najciemniejsze (doskonale czarne) nie przepuszczałoby wcale to logicznym jest że ciemniejsze brązowe absorbuje to światło lepiej niż zielone. Z tego też powodu kiedyś gdzieś na początku lat 90-tych rezygnowano ze szkła zielonego kosztem brązowego. A jak masz jeszcze jakieś wątpliwosci to wystaw dwa piwa - jedno w zielonej a drugie w brązowej na bezpośrednie działanie słońca a może dostrzeżesz które nich będzie bardziej podatne...

              http://www.brewdog.com/blog-article/...myths-debunked - nawet Brewdog wziął ten temat na warsztat. Wystarczy troszkę poszperać, jak się własnych doświadczeń jeszcze nie ma.
              to samo - zapoznaj się skąd bierze się barwa, to raz, dwa - skąd wiesz, które zakresy światła widzialnego bardziej szkodzą piwu te przepuszczane przez szkło zielone czy brązowe (które częstotliwości światła są lepiej absorbowane a więc mogą inicjować różnorodne reakcje w tak tak złożonym układzie chemicznym jak piwo), masz jakieś wiarygodne wyniki ?
              jaśniejsza czy ciemniejsza zielona czy brązowa butelka to złudne, nie to jest decydujące zresztą,
              czarne szkło nie przepuści światła widzialnego, natomiast przepuści inne zakres, między innymi i UV czy podczerwone a to są zakresy częstotliwości fal łatwo absorbowalne przez cząsteczki (inicjowanie reakcji), tak że w doskonale czarnej butelce piwo może się psuć tak samo jak w zielonej lub brązowej
              ktoś tu pisał, że to UV szkodzi piwu a zielone i brązowe szkło podobnie przepuszcza UV, takie domowe eksperymenty maja małą wartość obiektywną. Jeśli macie jakieś linki do rzetelnych badan n.t. koloru szkła i trwałości piwa to chętnie zerknę. Czesi stosują chętniej zielone a laikami w dziedzinie nie są.
              Last edited by pivicko; 2014-08-17, 22:21.

              Comment

              • leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
                to samo - zapoznaj się skąd bierze się barwa, to raz, dwa - skąd wiesz, które zakresy światła widzialnego bardziej szkodzą piwu te przepuszczane przez szkło zielone czy brązowe (które częstotliwości światła są lepiej absorbowane a więc mogą inicjować różnorodne reakcje w tak tak złożonym układzie chemicznym jak piwo), masz jakieś wiarygodne wyniki ?
                jaśniejsza czy ciemniejsza zielona czy brązowa butelka to złudne, nie to jest decydujące zresztą,
                czarne szkło nie przepuści światła widzialnego, natomiast przepuści inne zakres, między innymi i UV czy podczerwone a to są zakresy częstotliwości fal łatwo absorbowalne przez cząsteczki (inicjowanie reakcji), tak że w doskonale czarnej butelce piwo może się psuć tak samo jak w zielonej lub brązowej
                ktoś tu pisał, że to UV szkodzi piwu a zielone i brązowe szkło podobnie przepuszcza UV, takie domowe eksperymenty maja małą wartość obiektywną. Jeśli macie jakieś linki do rzetelnych badan n.t. koloru szkła i trwałości piwa to chętnie zerknę. Czesi stosują chętniej zielone a laikami w dziedzinie nie są.
                No to może napisz do kilku browarów czeskich stosujących zielone szkło i zapytaj o wyniki rzetelnych badań, które spowodowały ich decyzję? Przecież nie są laikami i nie leja piwa w zielone tylko dlatego, że wydaje im się, iż spora część konsumentów odbiera aromat powstający w zielonych butelkach jako "prawdziwie chmielowy"

                Comment

                • pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

                  #9
                  to samo - zapoznaj się skąd bierze się barwa, to raz, dwa - skąd wiesz, które zakresy światła widzialnego bardziej szkodzą piwu te przepuszczane przez szkło zielone czy brązowe (które częstotliwości światła są lepiej absorbowane a więc mogą inicjować różnorodne reakcje w tak tak złożonym układzie chemicznym jak piwo), masz jakieś wiarygodne wyniki ?
                  Wieloletnie doświadczenie w konsumpcji piwa. I Podczas tych wspaniałych lat jeszcze nie trafiłem na śmierdzące skunksem piwo w brązowej butli a w zielonej - notorycznie.

                  Comment

                  • pivicko
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.10
                    • 52

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wieloletnie doświadczenie w konsumpcji piwa. I Podczas tych wspaniałych lat jeszcze nie trafiłem na śmierdzące skunksem piwo w brązowej butli a w zielonej - notorycznie.
                    dobre, twarde dowody, nie ma co, ja natomiast nie trafiłem na zepsute czeskie piwo w zielonej butelce natomiast wiele miałem śmierdziuchów polskich w brązowych butelkach, hehehehehehe

                    Comment

                    • pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

                      #11
                      No to widać wiesz więcej w tym temacie bo ja na skunksa w brązowej w zyciu nie trafilem

                      Comment

                      • becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2002.07
                        • 14999

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
                        ja natomiast nie trafiłem na zepsute czeskie piwo w zielonej butelce natomiast wiele miałem śmierdziuchów polskich w brązowych butelkach, hehehehehehe
                        Piwo w zielonej butelce nie jest zepsute tylko nabywa z czasem charakterystycznego skunowatego zapachu i posmaku.
                        Co innego reakcja na światło, a co innego zepsucie.
                        Jest wiele osób , które nie mają pojęcia o czym mowa bo uważają, że taki zapach jest naturalną częścią smakowo-zapachową produktu.
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                        Comment

                        • chemmobile
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2009.03
                          • 2168

                          #13
                          Nie ważne w jakiej butelce; każde piwo pod wpływem światła łapie tzw. skunksa. Empirycznie sprawdzono, że butelka brązowa spowalnia ten proces bardziej niż butelka zielona czy bezbarwna. Temat nie dotyczy piw, w których zastosowano tzw. zizomeryzowany ekstrakt chmielowy odporny na działanie światła (np. Heineken). Również nie znalazłem stosownych badań naukowych na ten temat, ale pewnie słabo przyłożyłem się do poszukiwań.
                          Nie ma co rozdzierać szat nad brakiem "twardych dowodów", bo sprawę łatwo wyjaśnić doświadczalnie w warunkach domowych.
                          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10785

                            #14
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                              Piwo w zielonej butelce nie jest zepsute tylko nabywa z czasem charakterystycznego skunowatego zapachu i posmaku.
                              Piwo jest zepsute, a ściślej rzecz biorąc ma zepsuty chmiel.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X