Zepsute czy nie zepsute , jedno jest pewne i nawet naukowo dowiedzione wrogiem piwa jest światło, tlen i czas. Czas różnie w zależności od gatunku i mocy piwa. Reszta równo.
barwa butelki i jej wpływ na piwo
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziPiwo jest zepsute, a ściślej rzecz biorąc ma zepsuty chmiel.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Napisałem wyraźnie. Nic więcej dodawać nie ma potrzeby.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziPleśniowe sery też są w sumie zepsute.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Szwedzkie śledzie teżMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziSzwedzkie śledzie też
Szambo przy tym to afrodyzjak
Comment
-
-
Nie wiem skąd się bierze twierdzenie, że "w Czechach przeważa opinia, że lepsza zielona".
Otóż tymi badaniami zajmują się między innymi naukowcy z Katedry Fizyki Chemicznej i Optyki Wydziału Matematyczno-Fizycznego Uniwersytetu Karola w Pradze
Zepsucie piwa mierzono na podstawie tzw. elastycznej dyspresji (rozszczepienia) światła. Przez świeże piwo światło przechodzić ma bez załamania, na marginesie chyba badanie dotyczyło piw filtrowanych
I dalej na podstawie wypowiedzi:
„Zelené láhve mají ten hlavní problém, že pouštějí světlo v modré části spektra. To je světlo, které má kratší vlnovou délku, větší energii a je schopné excitovat látky v pivu, speciálně riboflavin, což je vitamín B, který tělo potřebuje. Ale bohužel v pivu má špatnou vlastnost, že funguje jako fotosenzitizér, absorbuje světlo, a tu energii přenáší dál, reaguje s hořkými látkami s isohumulony a mohou vznikat různé pachutě. Nejčastěji vznikala skunková příchuť, která i ve velmi malých koncentracích dává takovou pachuť tomu pivu, že to není slučitelné s pitím. Nejlepší řešení je nenechat to světlo projít dovnitř, to znamená vrátit se k hnědým lahvím. Když se podíváte, zelených a speciálně i třeba bílých lahví je čím dál tím víc, což je nepochopitelné,“ diví se Gabriel.
Zároveň upozornil, že další problém jsou zářivky: pokud pivo v zelené lahvi stojí pod takovýmto zdrojem světla, dochází k degradaci tekutiny.
Zostawiłem oryginał ze względu na moje niezgrabne tłumaczenie:
Zielone butelki posiadają ten główny problem, że przepuszczają światło w niebieskiej części spektrum. To jest światło, które ma krótszą długość fali, większą energię i jest zdolne do stymulacji (ożywienia) substancji w piwie, przede wszystkim ryboflawiny, która jest wit. B, którą potrzebuje ciało. Ale w piwie niestety posiada złe właściwości, ponieważ funkcjonuje jako fotosyntezator, absorbuje światło i tę energię przenosi dalej, reaguje z gorzkimi substancjami zawierającymi izohumolony i mogą powstawać różne zapachy (posmaki). Najczęściej pojawiał posmak "skunkovy", który już w małej koncentracji daje taką woń piwa, która powoduje, że nie nadaje się do picia. Najlepszym rozwiązaniem jest niedopuszczenie tego światła do środka, co oznacza powrót do brązowych butelek. Dalej dr. Gabriel z Uniw. Karola dziwi się wzrostowi popularności zielonych i białych butelek i dodatkowo przestrzega przed jarzeniówkami. Jeśli piwo w zielonej butelce stoi pod takim źródłem światła dochodzi do degradacji płynu.
Na marginesie dodam, że jak może podczas wizyty w jakimś czeskim sklepie widzieliście, piwa składuje się tam zazwyczaj w najbardziej zaciemnionej części. Bo piwu nie tylko szkodzi nieodpowiednia temperatura, ale również przechowywanie na świetle, o czym w naszych sklepach często się zapomina a potem tworzą się legendy, że zagraniczne piwo w zielonej butelce kupione u nas, to nie jest to samo piwo co w kraju pochodzenia
Comment
-
-
Ja jakiś czas temu pisałem o Amberze Chmielowym, który jest butelkowany na zielono właśnie. W jednym z akapitów zawarłem wątpliwość, czy aby taka butelka jest odpowiednia dla "Chmielowego" piwa. Wpis skomentował Browar Amber, a ja podjąłem próbę dyskusji. Niestety na 2 dzień po pojawieniu się mojej odpowiedzi/pytania wpis został zdjęty z bloga i przywrócony do pierwotnej wersji roboczej...
W załączniku komentarz Amber'a i moja odpowiedź/pytanie.
Widać coś jest jednak na rzeczy.http://smakujpiwo.blogspot.com - historie z piwa wzięte!
Comment
-
-
Jeżeli używają zizimeryzowanego ekstraktu chmielowego to nie mają problemu.
Które belgijskie piwa są w zielonych butelkach?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Znalazłem kilka na szybko :P
Lindemans Apple
Chapeau Kriek
Lindemans Gueuze
Chapeau Cuvée Oude Geuze
Lindemans Pêcheresse
Ale czy to najlepsze....polemizowałbym.http://smakujpiwo.blogspot.com - historie z piwa wzięte!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gitban Wyświetlenie odpowiedziZnalazłem kilka na szybko :P
Lindemans Apple
Chapeau Kriek
Lindemans Gueuze
Chapeau Cuvée Oude Geuze
Lindemans Pêcheresse
Ale czy to najlepsze....polemizowałbym.
Comment
-
Comment