barwa butelki i jej wpływ na piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #16
    Zepsute czy nie zepsute , jedno jest pewne i nawet naukowo dowiedzione wrogiem piwa jest światło, tlen i czas. Czas różnie w zależności od gatunku i mocy piwa. Reszta równo.

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
      Piwo jest zepsute, a ściślej rzecz biorąc ma zepsuty chmiel.
      Tzn, że piwo z zielonej flaszki z tym charakterystycznym posmakiem/zapachem jest zepsute?
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #18
        Napisałem wyraźnie. Nic więcej dodawać nie ma potrzeby.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #19
          Pleśniowe sery też są w sumie zepsute.

          Comment

          • Latarnik
            Premium Lamplighter
            🥛🥛🥛🥛
            • 2004.06
            • 5030

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
            Pleśniowe sery też są w sumie zepsute.
            Zsiadle mleko tez jest zepsute.
            5450 kapsli z wypitych piw
            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #21
              Szwedzkie śledzie też
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • baroN1
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.08
                • 181

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Szwedzkie śledzie też
                myślisz o surstromming ?

                Szambo przy tym to afrodyzjak

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12557

                  #23
                  Nie wiem skąd się bierze twierdzenie, że "w Czechach przeważa opinia, że lepsza zielona".

                  Otóż tymi badaniami zajmują się między innymi naukowcy z Katedry Fizyki Chemicznej i Optyki Wydziału Matematyczno-Fizycznego Uniwersytetu Karola w Pradze

                  Zepsucie piwa mierzono na podstawie tzw. elastycznej dyspresji (rozszczepienia) światła. Przez świeże piwo światło przechodzić ma bez załamania, na marginesie chyba badanie dotyczyło piw filtrowanych

                  I dalej na podstawie wypowiedzi:



                  „Zelené láhve mají ten hlavní problém, že pouštějí světlo v modré části spektra. To je světlo, které má kratší vlnovou délku, větší energii a je schopné excitovat látky v pivu, speciálně riboflavin, což je vitamín B, který tělo potřebuje. Ale bohužel v pivu má špatnou vlastnost, že funguje jako fotosenzitizér, absorbuje světlo, a tu energii přenáší dál, reaguje s hořkými látkami s isohumulony a mohou vznikat různé pachutě. Nejčastěji vznikala skunková příchuť, která i ve velmi malých koncentracích dává takovou pachuť tomu pivu, že to není slučitelné s pitím. Nejlepší řešení je nenechat to světlo projít dovnitř, to znamená vrátit se k hnědým lahvím. Když se podíváte, zelených a speciálně i třeba bílých lahví je čím dál tím víc, což je nepochopitelné,“ diví se Gabriel.

                  Zároveň upozornil, že další problém jsou zářivky: pokud pivo v zelené lahvi stojí pod takovýmto zdrojem světla, dochází k degradaci tekutiny.

                  Zostawiłem oryginał ze względu na moje niezgrabne tłumaczenie:

                  Zielone butelki posiadają ten główny problem, że przepuszczają światło w niebieskiej części spektrum. To jest światło, które ma krótszą długość fali, większą energię i jest zdolne do stymulacji (ożywienia) substancji w piwie, przede wszystkim ryboflawiny, która jest wit. B, którą potrzebuje ciało. Ale w piwie niestety posiada złe właściwości, ponieważ funkcjonuje jako fotosyntezator, absorbuje światło i tę energię przenosi dalej, reaguje z gorzkimi substancjami zawierającymi izohumolony i mogą powstawać różne zapachy (posmaki). Najczęściej pojawiał posmak "skunkovy", który już w małej koncentracji daje taką woń piwa, która powoduje, że nie nadaje się do picia. Najlepszym rozwiązaniem jest niedopuszczenie tego światła do środka, co oznacza powrót do brązowych butelek. Dalej dr. Gabriel z Uniw. Karola dziwi się wzrostowi popularności zielonych i białych butelek i dodatkowo przestrzega przed jarzeniówkami. Jeśli piwo w zielonej butelce stoi pod takim źródłem światła dochodzi do degradacji płynu.

                  Na marginesie dodam, że jak może podczas wizyty w jakimś czeskim sklepie widzieliście, piwa składuje się tam zazwyczaj w najbardziej zaciemnionej części. Bo piwu nie tylko szkodzi nieodpowiednia temperatura, ale również przechowywanie na świetle, o czym w naszych sklepach często się zapomina a potem tworzą się legendy, że zagraniczne piwo w zielonej butelce kupione u nas, to nie jest to samo piwo co w kraju pochodzenia

                  Comment

                  • gitban
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.08
                    • 16

                    #24
                    Ja jakiś czas temu pisałem o Amberze Chmielowym, który jest butelkowany na zielono właśnie. W jednym z akapitów zawarłem wątpliwość, czy aby taka butelka jest odpowiednia dla "Chmielowego" piwa. Wpis skomentował Browar Amber, a ja podjąłem próbę dyskusji. Niestety na 2 dzień po pojawieniu się mojej odpowiedzi/pytania wpis został zdjęty z bloga i przywrócony do pierwotnej wersji roboczej...

                    W załączniku komentarz Amber'a i moja odpowiedź/pytanie.

                    Click image for larger version

Name:	amber spór.jpg
Views:	1
Size:	20,5 KB
ID:	2051730

                    Widać coś jest jednak na rzeczy.
                    http://smakujpiwo.blogspot.com - historie z piwa wzięte!

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #25
                      Jeżeli używają zizimeryzowanego ekstraktu chmielowego to nie mają problemu.

                      Które belgijskie piwa są w zielonych butelkach?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • gitban
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.08
                        • 16

                        #26
                        Znalazłem kilka na szybko :P

                        Lindemans Apple
                        Chapeau Kriek
                        Lindemans Gueuze
                        Chapeau Cuvée Oude Geuze
                        Lindemans Pêcheresse

                        Ale czy to najlepsze....polemizowałbym.
                        http://smakujpiwo.blogspot.com - historie z piwa wzięte!

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12557

                          #27
                          Do poczytania:
                          An article describing how beer skunks written by a professional brewer.

                          Comment

                          • pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gitban Wyświetlenie odpowiedzi
                            Znalazłem kilka na szybko :P

                            Lindemans Apple
                            Chapeau Kriek
                            Lindemans Gueuze
                            Chapeau Cuvée Oude Geuze
                            Lindemans Pêcheresse

                            Ale czy to najlepsze....polemizowałbym.
                            Czyli piwa chmielone bardzo ascetycznie. Te najbardziej konserwatywne gueze to przecież chmieli się starym, zwietrzałem chmielem dla zachowania tradycji.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X