Piana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piktor Wyświetlenie odpowiedzi
    Są piwa genialne w smaku z bardzo marną pianą, nawet w tych stylach, które solidną pianę mieć powinny? Są. I to ścina równo z ziemią argumenty typu "a kiedyś to piana była miarą jakości piwa", które miałyby podwyższyć wagę piany w średniej ważonej artomatu. Piana jest wyłącznie kwestią estetyczną.
    Piana nie jest tylko kwestią estetyczną, świadczy o samym piwie, które porządną pianą powinno mieć. Jak wsypiesz do zepsutego mięsa curry, bazylii i oregano to też będziesz się zachwycał zapachem, który zabija zapach zgnilizny zajadając mięsko aż się uszka będą trzęsły?
    Jak np typowy stout takiej piany nie ma, to w 98% samo piwo też pozostawia wiele do życzenia
    Przykład: http://www.browar.biz/forum/showpost...29&postcount=9

    Ja będę się kierować czymś co jest naprawdę dobre, a nie wydaje się być dobre. Dobra piana i smak to jest dla mnie wyznacznik, piana powinna osiadać na szkle krążkami, to też jest wyznacznik jakości samego piwa. Dlatego uważam, że piana powinno mieć większy znacznik w artomacie niż zapach.
    Przykład: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=107234

    Każdy polski stout powinien mieć taka pianę, dlaczego większość nie ma?

    Widzisz różnicę? Ja ją nie tylko widzę ale tez i wyczuwam, nawet nosem
    Last edited by becik; 2014-09-01, 20:47.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • Cez
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 1789

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
      Przecież jasne jest, że mówimy o stylach gdzie piana jest miarą PIWA.
      Przecież jasne jest, że piana w brytyjskim bitterze w pubie jest jest niewidoczna i jaka to miara?
      Last edited by Cez; 2014-09-01, 21:09.
      Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

      Comment

      • gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

        #18
        Nie. Mówiąc o gatunkach gdzie piana ma być, jak piana jest na 2/5 to niby jakie to jest piwo? Człowieku, brak piany albo słaba piana w takim piwie oznacza błędy w procesie jego powstawania, więc jak ono ma być genialne? Ciekawe dlaczego na szyldach gospod z wyszynkiem piwa to hojnie obdarzone szynkareczki podawały i podają raczej kufle z piana wystająca wysoko nad kufel i trzymającą się sztywno jak ubita piana z białek.Obraz dobrego wojaka Szwejka przypomnij sobie, jak jest przedstawiany? Z fajką i kuflem , ciekawe co z tego kufla wystaje. Nawet na wyspiarskich szyldach to piana raczej jest na piwie.
        Last edited by gobong; 2014-09-01, 22:11.

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #19
          [URL="http://bi.gazeta.pl/im/c9/d7/be/z12507081Q.jpg"]http://bi.gazeta.pl/im/c9/d7/be/z12507081Q.jpg[/
          URL]
          To taka mała próbka jak pokazywane jest piwo, tutaj akurat Dublin.

          Comment

          • gobong
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.04
            • 658

            #20

            Zdjęcie z artykułu zachwalającego IPA .

            Comment

            • gobong
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.04
              • 658

              #21
              http://www.pohttps://encrypted-tbn2....1266411127.jpg

              Comment

              Przetwarzanie...
              X