Porter z Raciborza
Collapse
X
-
Comment
-
Kolejny po Perle słaby porter. Słodki ulepek. Można sobie darować, a leżakowanie nic tu nie pomoże.Comment
-
Chyba nie zawsze warto informować co się gotuje w browarze.Poinformowałem i ktoś sobie z góry zakupił całą partie 16-20 palet
.Najgorsze jest to że miejscowi raczej go nie spróbują.Mi udało się zdobyć kartonik, który odpoczywa w piwnicy.Miejscowy podpowiem gdzie je można kupić,info na PW.Piwo ma 21,9 Blg,8,9 % alk
Comment
-
Gorszy od nijakiego Krajana P.?
i to w cenie 2 Żywczyków P.?
no to się nieźle porobiłoComment
-
Nowego portera zywieckiego jeszcze nie piłem, stara partia była w miarę łatwo dostępna, tego z nowa etykietą nie piłem jeszcze ale slyszałem ze to piwo już żywiec popsuł. Natomiast raciborski nie zasługuję na miano Portera Bałtyckiego.Tylko moje piwo mnie rozumie...Comment
-
"Nowy" Żywiec P. ma spore wahania.
OD wodnistego i jednowymiarowego "heavymetal" po warki nie ustępujące tym ze "starej" wersjiComment
-
Natomiast raciborski nie zasługuję na miano Portera Bałtyckiego.
To tak jakbyście chcieli oceniać tyskiego biorąc pod uwagę ramy stylu bohemian pilzner.Comment
-
a skąd wiesz, że ten porter nie jest górnej fermentacji? będąc na wycieczce w raciborzu widziałem, że używają dwóch szczepów drożdży (niestety pani przewodnik nie chciała powiedzieć jakie to są) jedne to na pewno drożdże dolnej fermentacji na których robią wszystkie swoje lagery a drugi też muszą do czegoś używać bo przecież nie fermentują sobie na kilku szczepach.
zresztą, czy browary mają obowiązek warzyć piwa zgodne z opisami BJCP? Gdyby jakiś browar miał ochotę na uwarzenie portera na bretach albo przeprowadzenie fermentacji spontanicznej też dojeżdżalibyście go za to że nie smakuje on jak akurat porter bałtycki? z drugiej strony, gdyby zrobiła go pinta chwalilibyście go że to takie odważne, tworzenie nowych styli i w ogóle.Comment
-
On nie smakuje ani jako brown porter ani jako baltic ani robust ani żaden inny. Smakuje jak niewypał.
I nie nie ma obowiązku stosowania BJCP. Możesz uwarzyć porter na bretach z kolendrą i chmielem nowozelandzkim, ale napisz to na etykiecie, np. brett porter, wild porter itp.Comment
Related Topics
Collapse
-
alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach
Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...1 Photo-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
Piwo klarowne.
Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...-
Channel: Anglia
-
-
Imperial chocolate porter.
Ekstrakt nie podano., alk. 10 % vol.
w składzie podano żyto , czekolada
Aromat: stonowane, spodziewane nuty czekoladowe na granicy sugestii - ale w miarę ogrzewania uwydatnia się znacznie, nutka kokosa, trochę sosu sojowego,...-
Channel: Estonia
-
-
7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-02-01, 10:59 -
-
E: 24 Blg
A: 10, 5%
Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-03, 02:31 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment