Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
Wyświetlenie odpowiedzi
Porter z Raciborza
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jakub_kubek Wyświetlenie odpowiedziA jest bardzo metaliczny w smaku???
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinrutk Wyświetlenie odpowiedziDyniowe też masz?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaw7 Wyświetlenie odpowiedziw Częstochowie już jest. dzisiaj testowalem . dużą niespodzianka .jest rewelacyjne
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Raciborz Wyświetlenie odpowiedziChyba nie zawsze warto informować co się gotuje w browarze .Poinformowałem i ktoś sobie z góry zakupił całą partie 16-20 palet .Najgorsze jest to że miejscowi raczej go nie spróbują.Mi udało się zdobyć kartonik, który odpoczywa w piwnicy.Miejscowy podpowiem gdzie je można kupić,info na PW.Piwo ma 21,9 Blg,8,9 % alk
Comment
-
-
Gorszy od nijakiego Krajana P.?
i to w cenie 2 Żywczyków P.?
no to się nieźle porobiło
Comment
-
-
Nowego portera zywieckiego jeszcze nie piłem, stara partia była w miarę łatwo dostępna, tego z nowa etykietą nie piłem jeszcze ale slyszałem ze to piwo już żywiec popsuł. Natomiast raciborski nie zasługuję na miano Portera Bałtyckiego.Tylko moje piwo mnie rozumie...
Comment
-
-
"Nowy" Żywiec P. ma spore wahania.
OD wodnistego i jednowymiarowego "heavymetal" po warki nie ustępujące tym ze "starej" wersji
Comment
-
-
a skąd wiesz, że ten porter nie jest górnej fermentacji? będąc na wycieczce w raciborzu widziałem, że używają dwóch szczepów drożdży (niestety pani przewodnik nie chciała powiedzieć jakie to są) jedne to na pewno drożdże dolnej fermentacji na których robią wszystkie swoje lagery a drugi też muszą do czegoś używać bo przecież nie fermentują sobie na kilku szczepach.
zresztą, czy browary mają obowiązek warzyć piwa zgodne z opisami BJCP? Gdyby jakiś browar miał ochotę na uwarzenie portera na bretach albo przeprowadzenie fermentacji spontanicznej też dojeżdżalibyście go za to że nie smakuje on jak akurat porter bałtycki? z drugiej strony, gdyby zrobiła go pinta chwalilibyście go że to takie odważne, tworzenie nowych styli i w ogóle.
Comment
-
-
On nie smakuje ani jako brown porter ani jako baltic ani robust ani żaden inny. Smakuje jak niewypał.
I nie nie ma obowiązku stosowania BJCP. Możesz uwarzyć porter na bretach z kolendrą i chmielem nowozelandzkim, ale napisz to na etykiecie, np. brett porter, wild porter itp.
Comment
-
Comment