Porter z Raciborza

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinrutk Wyświetlenie odpowiedzi
    Przejrzałem etykietę 5 razy i nie znalazłem tam informacji, ze jest czy miał to być porter bałtycki.
    To tak jakbyście chcieli oceniać tyskiego biorąc pod uwagę ramy stylu bohemian pilzner.
    W POlsce porterem domyślnym, tzn tradycyjnym jest porter bałtycki i jeśli nie ma innej informacji to właśnie przyjmuje się, że jest to bałtyk. Co do twojego przykładu to na żadnym czeskim pilsie nie widziałem notki "bohemian pilzner" a nikomu nie przyszło do głowy by Primatora lub Krakonosa traktować jak german lub american pilzner.

    Comment

    • chris1985
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.07
      • 227

      #47
      Tak jak kolega napisał porter bałtycki ma powyżej 7% alk i zaczyna się od 18% eks.
      Tylko moje piwo mnie rozumie...

      Comment

      • majkelr
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.07
        • 7

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinrutk Wyświetlenie odpowiedzi
        a skąd wiesz, że ten porter nie jest górnej fermentacji? będąc na wycieczce w raciborzu widziałem, że używają dwóch szczepów drożdży (niestety pani przewodnik nie chciała powiedzieć jakie to są) jedne to na pewno drożdże dolnej fermentacji na których robią wszystkie swoje lagery a drugi też muszą do czegoś używać bo przecież nie fermentują sobie na kilku szczepach.
        zresztą, czy browary mają obowiązek warzyć piwa zgodne z opisami BJCP? Gdyby jakiś browar miał ochotę na uwarzenie portera na bretach albo przeprowadzenie fermentacji spontanicznej też dojeżdżalibyście go za to że nie smakuje on jak akurat porter bałtycki? z drugiej strony, gdyby zrobiła go pinta chwalilibyście go że to takie odważne, tworzenie nowych styli i w ogóle.
        Wczuwasz się, a oni po prostu zrobili kiepski porter.

        Comment

        • Raciborz
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.06
          • 594

          #49
          Na dniach w sklepach nowa warka z 2015

          Comment

          • Dukat_WSI
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2015.03
            • 781

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Raciborz Wyświetlenie odpowiedzi
            Na dniach w sklepach nowa warka z 2015
            Ciekawe, czy będzie ponownym warzeniem na poprzedniej recepturze, czy całkiem nowym piwem. Ja jeszcze mam na leżaku 4 butelki 1. warki.

            Comment

            • Dukat_WSI
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.03
              • 781

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
              Piłem dziś pierwszą warkę, kilka miesięcy po terminie i jestem pozytywnie zaskoczony. Piwo nie jest już wodniste, nie są wyczuwalne żadne wady, piana słaba, ale zrobiła lekki lacing. Wytworzyła się śliwka, pojawiły winne posmaki, a nuty toffi zamieniły coś w stylu mlecznej czekolady z orzechami laskowymi. Jednocześnie piwo jest wytrawne i goryczka odpowiednia. Ułożenie kapitalne, piwo wydaje się bardzo lekkie, nie ogrzewa nawet przełyku. Warka tak dla przypomnienia to: 05.05.2015r. Aromat mógłby być bogatszy, pełnia większa, ale nie jest źle. Nie jest to wzór porteru bałtyckiego, ale degustacja bardzo przyjemna.
              Tak więc, zobaczymy, jaka okaże się 2. warka.

              Comment

              • Raciborz
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.06
                • 594

                #52
                Niestety w tym roku w Raciborzu nie będzie Portera, podobno słabo schodził. A prawdziwym powodem są względy finansowe. Z dobrych informacji jest to że na dniach będzie stawiana nowa hala do rozlewu, 12 tysięcy butelek na godzinę. Stoi też nowy-używany zbiornik na warzelni, nie chcieli zdradzić z kąd dotarł. Może ktoś wie kto ostatnio sprzedawał warzelnię ?. Druga dobra wiadomość to taka że na 450 lecie browaru w przyszłym roku, będą warzone dwa piwa jubileuszowy. Jest to już uwarzona jasna 14-tka górnej fermentacji oraz na dniach ciemna 16-tka górnej fermentacji. Wrzucam foto zbiornika i jasnej 14-tki
                Attached Files

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13956

                  #53
                  Któreś z tych piw w stylu belgijskim?

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • Raciborz
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.06
                    • 594

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                    Któreś z tych piw w stylu belgijskim?
                    Trzymają to w wielkiej tajemnicy, wczoraj nie udało się tego dowiedzieć. A poszperam dalej, jedyne co stwierdziliśmy to że piana w jasnym jest potwornie gorzka

                    Comment

                    • Anneta
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.11
                      • 5

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Raciborz Wyświetlenie odpowiedzi
                      Niestety w tym roku w Raciborzu nie będzie Portera, podobno słabo schodził. A prawdziwym powodem są względy finansowe.
                      Moim zdaniem jedno i drugie. W Polsce nie ma zwyczaju picia Portera. Ja też za nim nie przepadam.
                      Do browara pyszne sałatki na imprezę

                      Comment

                      • jacekwerner
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 2854

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anneta Wyświetlenie odpowiedzi
                        W Polsce nie ma zwyczaju picia Portera.
                        Cóż za złota myśl ...
                        To pisałem ja, Ojciec - właśnie wróciłem z V Opolskich Grudniowych Dni Porterowych
                        Ochotnicza Straż Piwna
                        BAZA = 7446

                        Comment

                        • Mafar
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.04
                          • 1262

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anneta Wyświetlenie odpowiedzi
                          .... W Polsce nie ma zwyczaju picia Portera...
                          Dżizas
                          Polakom gratulujemy Brackiego

                          Gdy rozum śpi budzą się demony

                          Comment

                          • Kones
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2014.07
                            • 160

                            #58
                            Do roboty! ja, choć jest obrzydliwy, wypijam 1-2 dziennie. Najlepsza była ostatnia promocja w Kaufie, gdzie okocimski w dniach 1-7 grudnia był wystawiony po 2,99. 1szego jeszcze był...
                            Ale, inna sprawa, że skoro w sklepach przeciętna cena naprawdę dobrego porteru (Komes, okocim, nawet żywiec lepsze warki, pomijam ciechan czy warmiński) to przedział 4-6pln, a te warzone przez rzemieślników zaczynają się chyba powyżej 9 (a może być i po 17 i wyżej) to cudów nie ma. Jubileuszowy z Cieszyna to jeszcze długo będzie się leżakował po sklepach. Rację sprzedażową idzie jeszcze wygrać jakimś dodatkiem albo długim leżakiem przed wyjściem (imperium prunum, jubileuszowy ciechan) czy dodatkowym chmieleniem, jak imperator bałtycki. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.

                            Comment

                            • dlugas
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.04
                              • 4014

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anneta Wyświetlenie odpowiedzi
                              Moim zdaniem jedno i drugie. W Polsce nie ma zwyczaju picia Portera. Ja też za nim nie przepadam.
                              Ta, trolku/lico
                              A w Tesco dość głęboka i szeroka półka z samym Żywiec porterem notorycznie jest pusta lub stoi tam tylko kilka sztuk. Przy promocji 2sztuki za 7 po dwóch dniach półka pustoszeje.

                              Co prawda w zwykłym spożywczaku, w koszykach częściej widuje się tyskie czy żuberki a portery bardzo sporadycznie. Jednak chyba w Polsce jak nigdzie indziej jest zwyczaj picia porterów bałtyckich.
                              Skoro nawet wielkie koncerny nadal warzą je nieprzerwanie od x lat to popyt na to czarne płynne polskie złoto jednak chyba jest.

                              Pozdrawiam i smacznego
                              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                              Comment

                              • Raciborz
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2004.06
                                • 594

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                                Któreś z tych piw w stylu belgijskim?
                                No i trafiłeś, pierwszym z nich jest Belgian Blond, niefiltrowane, pasteryzowane. Alkohol 6 %, dziś rozlane do butelek

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X