Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinrutk
Wyświetlenie odpowiedzi
Porter z Raciborza
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinrutk Wyświetlenie odpowiedzia skąd wiesz, że ten porter nie jest górnej fermentacji? będąc na wycieczce w raciborzu widziałem, że używają dwóch szczepów drożdży (niestety pani przewodnik nie chciała powiedzieć jakie to są) jedne to na pewno drożdże dolnej fermentacji na których robią wszystkie swoje lagery a drugi też muszą do czegoś używać bo przecież nie fermentują sobie na kilku szczepach.
zresztą, czy browary mają obowiązek warzyć piwa zgodne z opisami BJCP? Gdyby jakiś browar miał ochotę na uwarzenie portera na bretach albo przeprowadzenie fermentacji spontanicznej też dojeżdżalibyście go za to że nie smakuje on jak akurat porter bałtycki? z drugiej strony, gdyby zrobiła go pinta chwalilibyście go że to takie odważne, tworzenie nowych styli i w ogóle.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Raciborz Wyświetlenie odpowiedziNa dniach w sklepach nowa warka z 2015
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedziPiłem dziś pierwszą warkę, kilka miesięcy po terminie i jestem pozytywnie zaskoczony. Piwo nie jest już wodniste, nie są wyczuwalne żadne wady, piana słaba, ale zrobiła lekki lacing. Wytworzyła się śliwka, pojawiły winne posmaki, a nuty toffi zamieniły coś w stylu mlecznej czekolady z orzechami laskowymi. Jednocześnie piwo jest wytrawne i goryczka odpowiednia. Ułożenie kapitalne, piwo wydaje się bardzo lekkie, nie ogrzewa nawet przełyku. Warka tak dla przypomnienia to: 05.05.2015r. Aromat mógłby być bogatszy, pełnia większa, ale nie jest źle. Nie jest to wzór porteru bałtyckiego, ale degustacja bardzo przyjemna.
Comment
-
-
Niestety w tym roku w Raciborzu nie będzie Portera, podobno słabo schodził. A prawdziwym powodem są względy finansowe. Z dobrych informacji jest to że na dniach będzie stawiana nowa hala do rozlewu, 12 tysięcy butelek na godzinę. Stoi też nowy-używany zbiornik na warzelni, nie chcieli zdradzić z kąd dotarł. Może ktoś wie kto ostatnio sprzedawał warzelnię ?. Druga dobra wiadomość to taka że na 450 lecie browaru w przyszłym roku, będą warzone dwa piwa jubileuszowy. Jest to już uwarzona jasna 14-tka górnej fermentacji oraz na dniach ciemna 16-tka górnej fermentacji. Wrzucam foto zbiornika i jasnej 14-tki
Comment
-
-
Któreś z tych piw w stylu belgijskim?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziKtóreś z tych piw w stylu belgijskim?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Raciborz Wyświetlenie odpowiedziNiestety w tym roku w Raciborzu nie będzie Portera, podobno słabo schodził. A prawdziwym powodem są względy finansowe.Do browara pyszne sałatki na imprezę
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anneta Wyświetlenie odpowiedziW Polsce nie ma zwyczaju picia Portera.
To pisałem ja, Ojciec - właśnie wróciłem z V Opolskich Grudniowych Dni PorterowychOchotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anneta Wyświetlenie odpowiedzi.... W Polsce nie ma zwyczaju picia Portera...Polakom gratulujemy Brackiego
Gdy rozum śpi budzą się demony
Comment
-
-
Do roboty! ja, choć jest obrzydliwy, wypijam 1-2 dziennie. Najlepsza była ostatnia promocja w Kaufie, gdzie okocimski w dniach 1-7 grudnia był wystawiony po 2,99. 1szego jeszcze był...
Ale, inna sprawa, że skoro w sklepach przeciętna cena naprawdę dobrego porteru (Komes, okocim, nawet żywiec lepsze warki, pomijam ciechan czy warmiński) to przedział 4-6pln, a te warzone przez rzemieślników zaczynają się chyba powyżej 9 (a może być i po 17 i wyżej) to cudów nie ma. Jubileuszowy z Cieszyna to jeszcze długo będzie się leżakował po sklepach. Rację sprzedażową idzie jeszcze wygrać jakimś dodatkiem albo długim leżakiem przed wyjściem (imperium prunum, jubileuszowy ciechan) czy dodatkowym chmieleniem, jak imperator bałtycki. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anneta Wyświetlenie odpowiedziMoim zdaniem jedno i drugie. W Polsce nie ma zwyczaju picia Portera. Ja też za nim nie przepadam.
A w Tesco dość głęboka i szeroka półka z samym Żywiec porterem notorycznie jest pusta lub stoi tam tylko kilka sztuk. Przy promocji 2sztuki za 7 po dwóch dniach półka pustoszeje.
Co prawda w zwykłym spożywczaku, w koszykach częściej widuje się tyskie czy żuberki a portery bardzo sporadycznie. Jednak chyba w Polsce jak nigdzie indziej jest zwyczaj picia porterów bałtyckich.
Skoro nawet wielkie koncerny nadal warzą je nieprzerwanie od x lat to popyt na to czarne płynne polskie złoto jednak chyba jest.
Pozdrawiam i smacznego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziKtóreś z tych piw w stylu belgijskim?
Comment
-
Comment