W POlsce porterem domyślnym, tzn tradycyjnym jest porter bałtycki i jeśli nie ma innej informacji to właśnie przyjmuje się, że jest to bałtyk. Co do twojego przykładu to na żadnym czeskim pilsie nie widziałem notki "bohemian pilzner" a nikomu nie przyszło do głowy by Primatora lub Krakonosa traktować jak german lub american pilzner.
Porter z Raciborza
Collapse
X
-
a skąd wiesz, że ten porter nie jest górnej fermentacji? będąc na wycieczce w raciborzu widziałem, że używają dwóch szczepów drożdży (niestety pani przewodnik nie chciała powiedzieć jakie to są) jedne to na pewno drożdże dolnej fermentacji na których robią wszystkie swoje lagery a drugi też muszą do czegoś używać bo przecież nie fermentują sobie na kilku szczepach.
zresztą, czy browary mają obowiązek warzyć piwa zgodne z opisami BJCP? Gdyby jakiś browar miał ochotę na uwarzenie portera na bretach albo przeprowadzenie fermentacji spontanicznej też dojeżdżalibyście go za to że nie smakuje on jak akurat porter bałtycki? z drugiej strony, gdyby zrobiła go pinta chwalilibyście go że to takie odważne, tworzenie nowych styli i w ogóle.Comment
-
Piłem dziś pierwszą warkę, kilka miesięcy po terminie i jestem pozytywnie zaskoczony. Piwo nie jest już wodniste, nie są wyczuwalne żadne wady, piana słaba, ale zrobiła lekki lacing. Wytworzyła się śliwka, pojawiły winne posmaki, a nuty toffi zamieniły coś w stylu mlecznej czekolady z orzechami laskowymi. Jednocześnie piwo jest wytrawne i goryczka odpowiednia. Ułożenie kapitalne, piwo wydaje się bardzo lekkie, nie ogrzewa nawet przełyku. Warka tak dla przypomnienia to: 05.05.2015r. Aromat mógłby być bogatszy, pełnia większa, ale nie jest źle. Nie jest to wzór porteru bałtyckiego, ale degustacja bardzo przyjemna.Comment
-
Niestety w tym roku w Raciborzu nie będzie Portera, podobno słabo schodził. A prawdziwym powodem są względy finansowe. Z dobrych informacji jest to że na dniach będzie stawiana nowa hala do rozlewu, 12 tysięcy butelek na godzinę. Stoi też nowy-używany zbiornik na warzelni, nie chcieli zdradzić z kąd dotarł. Może ktoś wie kto ostatnio sprzedawał warzelnię ?. Druga dobra wiadomość to taka że na 450 lecie browaru w przyszłym roku, będą warzone dwa piwa jubileuszowy. Jest to już uwarzona jasna 14-tka górnej fermentacji oraz na dniach ciemna 16-tka górnej fermentacji. Wrzucam foto zbiornika i jasnej 14-tkiComment
-
Któreś z tych piw w stylu belgijskim?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Comment
-
-
Comment
-
Do roboty! ja, choć jest obrzydliwy, wypijam 1-2 dziennie. Najlepsza była ostatnia promocja w Kaufie, gdzie okocimski w dniach 1-7 grudnia był wystawiony po 2,99. 1szego jeszcze był...
Ale, inna sprawa, że skoro w sklepach przeciętna cena naprawdę dobrego porteru (Komes, okocim, nawet żywiec lepsze warki, pomijam ciechan czy warmiński) to przedział 4-6pln, a te warzone przez rzemieślników zaczynają się chyba powyżej 9 (a może być i po 17 i wyżej) to cudów nie ma. Jubileuszowy z Cieszyna to jeszcze długo będzie się leżakował po sklepach. Rację sprzedażową idzie jeszcze wygrać jakimś dodatkiem albo długim leżakiem przed wyjściem (imperium prunum, jubileuszowy ciechan) czy dodatkowym chmieleniem, jak imperator bałtycki. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.Comment
-
A w Tesco dość głęboka i szeroka półka z samym Żywiec porterem notorycznie jest pusta lub stoi tam tylko kilka sztuk. Przy promocji 2sztuki za 7 po dwóch dniach półka pustoszeje.
Co prawda w zwykłym spożywczaku, w koszykach częściej widuje się tyskie czy żuberki a portery bardzo sporadycznie. Jednak chyba w Polsce jak nigdzie indziej jest zwyczaj picia porterów bałtyckich.
Skoro nawet wielkie koncerny nadal warzą je nieprzerwanie od x lat to popyt na to czarne płynne polskie złoto jednak chyba jest.
Pozdrawiam i smacznegoComment
Related Topics
Collapse
-
alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach
Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...1 Photo-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
Piwo klarowne.
Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...-
Channel: Anglia
-
-
7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-02-01, 09:59 -
-
E: 24 Blg
A: 10, 5%
Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-03, 01:31 -
-
"Baltic Porter Day 2025
Jak co roku świętujemy to najważniejsze piwne święto. Spodziewajcie się przynajmniej czterech porterów na kranach, dużej selekcji butelek/puszek, specjalnego burgera i coś jeszcze wymyślimy" cytat ze strony wydarzenia...Start2025-01-18Koniec2025-01-18AdresWarszawa, ul. gen. Władysława Andersa 23,-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2024-11-03, 17:52 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment