Na początku chciałbym się przywitać, to mój pierwszy post.
Od pewnego czasu interesują mnie piwa niekoncernowe, zwłaszcza od kiedy vlog Tomasza Kopyry pojawia się na mainstreamowych stronach :-) Eksperymentuję więc powolutku, poszukując przeważnie goryczki, bo to rozpoznaję i lubię.
Przechodząc do pytania: jedno z moich kilku ulubionych dotychczas piw to Bavaria w butelce. Po otwarciu unosi się z niej bardzo przyjemny dla mnie zapach, który potrafię porównać jedynie do "zgnilizny", ale subtelnej i całkiem miłej, pochodzącej bardziej ze zgniłych roślin lub mokrego gruntu niż z rozkładającego się gołębia (przepraszam).
Nie mam pojęcia, jak ta nuta może nazywać się fachowo, o ile w ogóle ma nazwę, a więc też nie mam pojęcia, na jakie słowa kluczowe zwracać uwagę w opisach piw. Tutaj też byłbym wdzięczny za pomoc - co to może być i czego podobnego szukać?
Od pewnego czasu interesują mnie piwa niekoncernowe, zwłaszcza od kiedy vlog Tomasza Kopyry pojawia się na mainstreamowych stronach :-) Eksperymentuję więc powolutku, poszukując przeważnie goryczki, bo to rozpoznaję i lubię.
Przechodząc do pytania: jedno z moich kilku ulubionych dotychczas piw to Bavaria w butelce. Po otwarciu unosi się z niej bardzo przyjemny dla mnie zapach, który potrafię porównać jedynie do "zgnilizny", ale subtelnej i całkiem miłej, pochodzącej bardziej ze zgniłych roślin lub mokrego gruntu niż z rozkładającego się gołębia (przepraszam).
Nie mam pojęcia, jak ta nuta może nazywać się fachowo, o ile w ogóle ma nazwę, a więc też nie mam pojęcia, na jakie słowa kluczowe zwracać uwagę w opisach piw. Tutaj też byłbym wdzięczny za pomoc - co to może być i czego podobnego szukać?
Comment