pytanie o klarowanie piwa za pomocą ziemi okrzemkowej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • filip3212
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.02
    • 1

    pytanie o klarowanie piwa za pomocą ziemi okrzemkowej

    Jestem studentem Politechniki i przygotowuję projekt na mechaniczny rozdział faz. Jako, że od jakiegoś czasu dołączyłem do grona piwowarów domowych , chciałbym , aby moja praca związana była z procesem produkcji piwa. Chodzi mi o proces klarowania piwa za pomocą filtru świecowego przez ziemie okrzemkową . Czy ktoś orientuję się w tym temacie? Jeżeli tak to chciałbym zapytać jaka może być jego średnia wydajność na godzinę pracy i ile zużywa się przy tym ziemi okrzemkowej ? Te dane są mi niezbędne , a żadne źródła , które znalazłem nie odpowiadają na moje pytanie.
    Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    Temat filtracji przy pomocy ziemi okrzemkowej był omawiany przez bnp rok temu na Lubelskim Konkursie Piw Domowych w Chacie. Z punktu widzenia piwowarstwa domowego rzecz jasna. Pytaj na piwo.org, bo on tam cześciej bywa.

    Comment

    • alberret
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.05
      • 28

      #3
      Filtr świecowy: 4-6 hl /m^2/h przy zużyciu ziemi 80-120 g/hl.
      Żródło: Kunze

      Comment

      Przetwarzanie...
      X