Metaliczny zapach / smak a tzw. test skórny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chemmobile
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.03
    • 2168

    Metaliczny zapach / smak a tzw. test skórny

    Szukam w internecie informacji dotyczącej określania metaliczności w smaku / zapachu piwa. Wielokrotnie spotkałem się z taką oto poradą: jeśli nie jesteś pewien metalicznego aromatu i smaku piwa i/lub źródła pochodzenia tej metaliczności, to wykonaj test skórny. Odrobinę piwa wetrzyj w nadgarstek i powąchaj. Jeśli wyczujesz metaliczny zapach, to źródłem jest instalacja technologiczna (np. uszkodzony zbiornik leżakowy) lub woda z wysoką zawartością jonów metali. W przeciwnym wypadku metaliczność jest pochodzenia chmielowego (i w domyśle nie jest wadą).
    Kto jest "twórcą" tej metody? Jakie weryfikowalne przesłanki stoją za jej poprawnością? Ewentualnie gdzie mogę dowiedzieć się czegoś o "metaliczności" chmieli? Polska blogosfera jedynie powiela metodę testu skórnego, którego skuteczność uważam za bardzo wątpliwą, a z chemicznego punktu widzenia nawet za błędną. Internet angielskojęzyczny milczy na ten temat, aczkolwiek mogę źle tworzyć zapytania. Możecie podzielić się jakimikolwiek informacjami (także po angielsku)?
    Last edited by chemmobile; 2014-10-28, 19:56.
    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10782

    #2
    Zapytaj Kopcia
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • chemmobile
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.03
      • 2168

      #3
      Anteks,
      sugerujesz, że to on wymyślił test skórny? Przeszukałem wyszukiwarką polskojęzyczną część internetu i szczerze wątpię, aby "nasi" mogli powiedzieć coś więcej niż do tej pory napisali na blogach i forach.
      Jeśli nie da się zweryfikować "testu skórnego" to najchętniej przeczytałbym jakieś opracowanie (czy jakikolwiek tekst) o metaliczności chmielu.
      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10782

        #4
        Nie sugeruję że Tomek go wymyślił, ale widziałem że stosuje
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • chemmobile
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2009.03
          • 2168

          #5
          Teraz to każdy szanujący się bloger ją stosuje, a przynajmniej opisuje Tylko nikt nie wyjaśnia skąd się bierze "chmielowa metaliczność" w piwie.
          Last edited by chemmobile; 2014-10-28, 21:02.
          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10782

            #6
            Pamiętam że Maciek Chołdrych w czasach przed blogerowych o tym już mówił
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              Pamiętam że Maciek Chołdrych w czasach przed blogerowych o tym już mówił
              Tak, ja się nauczyłem u Chołdrycha.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Chmielowa metaliczność to moim zadaniem wymysł producentów piwa - jeszcze się z czymś takim nie spotkałam Ale ja jestem osobą z uczuleniem na metale (nieszlachetne), zatem każde prawdziwe żelazo od razu mnie wali po nosie i może są jakieś aromaty, co to od biedy chmiel może dawać i ktoś je do metaliczności może przyrównać. Właśnie, może ktoś mi da przykład takiego piwa, co to test skórny ma ok, a wali metalem, to chętnie spróbuję?
                Last edited by Marusia; 2014-10-29, 10:37.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zapytaj Kopcia
                  Kopcia Chmiela?

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • chemmobile
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.03
                    • 2168

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Właśnie, może ktoś mi da przykład takiego piwa, co to test skórny ma ok, a wali metalem, to chętnie spróbuję?
                    Nie ma takiego piwa. To znaczy nie powinno być
                    Jestem jeszcze na etapie zbierania informacji, ale już teraz jestem niemal pewien, że tzw. test skórny może dawać błędne informacje o metaliczności piwa, a przynajmniej nie powinien być stosowany przy profesjonalnej degustacji i ocenie piwa. Niedługo pochwalę się tutaj swoimi wnioskami, które dla niektórych mogą nie być zaskakujące
                    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                    Comment

                    • WojciechT
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2012.09
                      • 2546

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie ma takiego piwa. To znaczy nie powinno być
                      Jestem jeszcze na etapie zbierania informacji, ale już teraz jestem niemal pewien, że tzw. test skórny może dawać błędne informacje o metaliczności piwa, a przynajmniej nie powinien być stosowany przy profesjonalnej degustacji i ocenie piwa. Niedługo pochwalę się tutaj swoimi wnioskami, które dla niektórych mogą nie być zaskakujące
                      Wal, bo jestem (niemalże... Teraz to już mniej) pewien, że spotkałem się z takimi piwami. W sensie takimi, które w smaku były lekko metaliczne, ale test skórny tego nie potwierdzał. Ale upierać się nie będę.

                      Comment

                      • Komar_Pafnucy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.08
                        • 1114

                        #12
                        Ja także mam pewne wątpliwości co do skuteczności tej metody. Natomiast, jej uzasadnienie można znaleźć w materiałach PSPD (Opis cech sensorycznych piwa), a także w materiałach FlavorActiv, które były tu zapewne głównym źródłem. Cytat ze strony FlavorActiv: "You can also dip a finger into the sample and rub some on the back of your hand. The metallic flavour will react with the amino acids on your skin to produce a metallic smell."

                        Multitap Crawl
                        Multitap Crawl na Facebook

                        "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                        Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Chmielowa metaliczność to moim zadaniem wymysł producentów piwa - jeszcze się z czymś takim nie spotkałam Ale ja jestem osobą z uczuleniem na metale (nieszlachetne), zatem każde prawdziwe żelazo od razu mnie wali po nosie i może są jakieś aromaty, co to od biedy chmiel może dawać i ktoś je do metaliczności może przyrównać. Właśnie, może ktoś mi da przykład takiego piwa, co to test skórny ma ok, a wali metalem, to chętnie spróbuję?
                          Niemieckie chmiele mogą dawać takie nuty.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • wrednyhawran
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2010.07
                            • 1784

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            może ktoś mi da przykład takiego piwa, co to test skórny ma ok, a wali metalem, to chętnie spróbuję?
                            Miałem tak w nowym Braniewie. Aromat metaliczny na początku, na skórze nic, a potem zupełnie uleciał (albo się przyzwyczaiłem).
                            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                            Małe Piwko Blog
                            Małe Piwko Blog na facebooku
                            Domowy Browar Demon

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              #15
                              Też tak miałem, ale uznałem że mi się wydawało.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X