Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Wyświetlenie odpowiedzi
Browar Spółdzielczy Puck
Collapse
X
-
Ciekaw jestem, czy browar oprócz produkcji piwa, będzie oferował wyszynk na miejscu?
Comment
-
-
Wpis na FB z 11.X sugeruje, że wyszynk będzie, ale czy na miejscu?:
"Inspiracja od Agata Szymańska z Brukseli dla naszego pubu".Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-10-29, 16:06.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziCiekaw jestem, czy browar oprócz produkcji piwa, będzie oferował wyszynk na miejscu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi5 hl wybicia i 13 zatrudnionych? Co oni będą robić - dopingować piwowara?
Nie mają linii do butelek. Jak będą ręcznie rozlewać we flaszki to ty już dobrze wiesz ile z tym roboty.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziZaraz, zaraz... czyli wbrew temu co mówił kiedyś Krzysiu jednostka samorządowa może mieć browar?
Spółdzielnia taka nie jest traktowana jak zwykłe przedsiębiorstwo.
Comment
-
-
Mamy w spółdzielni zatrudnionnych 13 osób niepełnosprawnych, ale nie wszystke pracują przy browarze, formuła spóldzielni socjalnej czyli przedsiębiorstwa społecznego nie powstaje dla zysku ich właścicieli, a dla miejsc pracy tworzonych dla takich ludzi, jak nasi podopieczni.
W planach jest lokal na terenie Trójmiasta, ale rozmowy nadal trwaja więc nie mogę podac żadnych konkretów.
Comment
-
-
Pierwsze warzenie zaplanowano na koniec kwietnia. Piwo zatem będzie na miesiąc przed rozpoczęciem wakacji.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
-
Browar wystartował 8 maja, warząc Pale Ale (4,4%).
13 czerwca w Sopocie, browar oficjalnie zadebiutuje na rynku.
Aktualnie wygląda on tak: https://piwnyturysta.wordpress.com/2...elczy-z-pucka/
Comment
-
-
Dotarłem do browaru wczoraj, biedniejszy o 50 zł, które poszło na poczet mandatu wystawionego przez milicjantów, którzy zgarnęli mnie podjeżdżając nieoznakowanym radiowozem, zaraz gdy tylko błędnie skręciłem z ulicy Mickiewicza w prawo zamiast w lewo do browaru ("Pieszy - chodzenie po niewłaściwej stronie drogi") HWDP.
W niewielkim budynku jest biuro browaru (od frontu) i cała produkcja (wejście od tyłu).
Właściciel był akurat na Warszawskim Festiwalu Piwa, ale zostałem miło przyjęty i oprowadzony po browarze przez jego sympatycznych pracowników, za co serdecznie dziękuję.
Browar choć niewielki pracuje pełną parą. W centralnym pomieszczeniu są kotły warzelne, tanki fermentacyjne i ciekawe urządzenie do butelkowania prosto z tanków leżakowych.
Same tanki leżakowe są w dwóch osobnych pomieszczeniach - po 4 w każdym, a każdy z nich ma pojemność 100 hektolitrów.
Wczoraj w ofercie było aż 6 rodzajów piwa:
- Refowe (pszeniczne) 11,8° / 4,4% IBU 10
- Ratownicze (american pale ale) 13° / 5,5% IBU 35
- Dwa Półsztyki (pale ale) 11° / 4,4% IBU 30
- Szotowe (american pale ale) 13° / 5,2% IBU 35
- Cumowe (oatmeal stout) 14° / 5,5% IBU 30
- Cumowe (dry stout) 11° / 4,5% IBU 30
Wszystkie piwa w jednej cenie 8 zł można kupić na miejscu w butelkach 0,5. z firmowymi etykietami.
Na miejscu dostałem komplet etykiet w postaci nalepek, podstawki, jest też firmowe szkło i drewniane nosidełka na butelki.
Zdjęcia:
Comment
-
Comment