Przechowywanie RISów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
    Domyślam się, ale sądzisz, że owinięcie folią szyjki uszczelni ją lepiej, niż fabryczne zamknięcie?
    Na pewno nie zaszkodzi. Nie wiem czy pomoże ale szczelnie zafoliowałem w zeszłym roku swojego portera i mam nadzieję że coś to da - chociażby tyle że się nie zakurzy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2014-11-15, 23:40.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • Latarnik
      Premium Lamplighter
      🥛🥛🥛🥛
      • 2004.06
      • 5035

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daro8812
      Po dłuższym leżakowaniu nabiorą leposzego smaku? .
      Tego czy nabiora lepszego smaku dowiesz sie tylko wtedy gdy kupisz co najmniej po dwie butelki danego piwa i jedno wypijesz teraz a drugie po jakims czasie.
      Dzieki temu bedziesz mogl najpierw ocenic, czy piwo jest smaczne i czy ma potencjal do lezakowania.
      Zeby Ci sie po latach nie okazalo, ze lezakowales jakas nieudana warke.
      5470 kapsli z wypitych piw
      874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
      "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
      https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
      Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
      https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
        Myślę, że korozji nie ma się co obawiać, stopień powodujący rozszczelnienie nastąpiłby pewnie po czasie, po którym i tak piwo zapewne nie nadawałoby się już do spożycia.
        Korozji też trzeba się obawiać. Praktyka pokazuje, że w różnych piwnicach różnie to wygląda.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
          Na pewno nie zaszkodzi. Nie wiem czy pomoże ale szczelnie zafoliowałem w zeszłym roku swojego portera i mam nadzieję że coś to da - chociażby tyle że się nie zakurzy.
          Kurzy ci się do środka butelki?

          Comment

          • Daro8812
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.11
            • 26

            #20
            Jeżeli mówicie o piwnicy to konkretnie o jakiej tempereturze ?
            Około 10 st.C ? Piwnicy nie mam, ale w w wiatrołapie mogę mieć podobną temperaturę.

            Comment

            • Jimmy_jb
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.11
              • 911

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Kurzy ci się do środka butelki?
              Rzadko. Częściej od zewnątrz.
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

              Comment

              • Horse1963
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.06
                • 547

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc

                Dla tych którzy zaczynają swoją przygodę z leżakowaniem piw ważne jest aby podkreślić, że każdy kapsel przepuszcza powietrze. Gdzieś na tym forum było podane przybliżenie ile na dobę.
                W swoich 3-5 letnich porterach nie stwierdziłem ubywania piwa.
                Rozumiem ze jak kapsel przepuszcza, to jednocześnie piwo paruje i powinno go ubywać.
                Wiec moje kapsle są szczelne albo odparowanie jest super minimalne.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Horse1963; 2014-11-16, 12:11.

                Comment

                • behegrzmot
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.01
                  • 276

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daro8812
                  Jeżeli mówicie o piwnicy to konkretnie o jakiej tempereturze ?
                  Około 10 st.C ? Piwnicy nie mam, ale w w wiatrołapie mogę mieć podobną temperaturę.
                  Byle latem nie przekraczać tych powiedzmy 22-24 stopni a zimą nie schodzić poniżej 0. Im niższa i bardziej stabilna temperatura tym lepiej ale chyba najważniejsze, żeby latem piwo nie było narażone na zbyt wysoką temperaturę. Generalnie trzymasz piwo jak warzywa czyli nie możesz go przemrozić i starasz się trzymać w najniższej dostępnej temperaturze. Sam planuję trzymać mocne ciemniaki na dnie studni gdzie powinienem mieć zakres temperatur ok 6-14 stopni w ciągu roku.

                  Comment

                  • Daro8812
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.11
                    • 26

                    #24
                    Ok to będę trzymał w tym wiatrołapie. Zapakować tylko do folii czy może być w kartonie ?

                    Comment

                    • franekf
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2004.06
                      • 944

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                      Korozji też trzeba się obawiać. Praktyka pokazuje, że w różnych piwnicach różnie to wygląda.
                      Na pewno są takie mniej i bardziej wilgotne, ale nawet przy dużej wilgotności - ile potrwa takie zjadanie przez rdzę kapsla, żeby ten stracił szczelność? Patrząc przez pryzmat trwałości piwa (ile będzie dojrzewał nawet dobry porter, zanim zacznie "schodzić" - 10, 15 lat?), to wydaje mi się, że kapsel da sobie radę. No ale to oczywiście tylko przypuszczenia.
                      Natomiast widzę, że powstaje coś w stylu "piwnego voo doo" - owijanie foliami, lakowanie... Czekam na pierwszy temat w stylu "jak ograniczyć ruch na pobliskiej drodze, bo drgania źle wpływają na flaszki w mojej piwnicy".
                      Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                      http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                      Piwny Janusz bez Teku

                      Comment

                      • Pancernik
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.09
                        • 9800

                        #26
                        Hm, nad moim domem co jakiś czas przelatuje samolot, zaczynając krąg przed lądowaniem na Okęciu. Co o tym myślicie? Czy w tej sytuacji karton (zwykła tektura) do trzymania porterów wystarczy...?

                        Comment

                        • franekf
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.06
                          • 944

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
                          Hm, nad moim domem co jakiś czas przelatuje samolot, zaczynając krąg przed lądowaniem na Okęciu. Co o tym myślicie? Czy w tej sytuacji karton (zwykła tektura) do trzymania porterów wystarczy...?
                          Słyszałem gdzieś, że celowanie laserem w samolot częściowo eliminuje problem, nie wiem tylko w jakim sensie...
                          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                          Piwny Janusz bez Teku

                          Comment

                          • Pancernik
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9800

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
                            Słyszałem gdzieś, że celowanie laserem w samolot częściowo eliminuje problem, nie wiem tylko w jakim sensie...
                            Chyba chodzi o to, że przez jakiś czas masz zupełnie inne problemy... .
                            Co do zagrożeń, zapomniałem wspomnieć o podchodzących pod dom dzikach . Dziki to mogą być psy na portery...

                            Comment

                            • tristan_tzara
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.12
                              • 1038

                              #29
                              Podczepie się, bo nie o imperialne stouty mi chodzi
                              Już uzbierala mi się mała kolekcja piw dzikich, na brettach(lambiki plus jakieś nowofalowe wynalazki w rodzaju tych z Lost Abbey). Że w lodówce mi się nie mieszczą to znalazłem miejsce na dole szafki gdzie jest czysta betonowa podłoga. Temperatura tam to jakieś 18 stopni C. I tutaj pytanie. Czy trzymanie w takiej temperaturze będzie dobre dla dojrzewania tych piw? Czy temperatura nie przyspieszy troszkę pracy brettow i bakterii, przez co mogę je trzymać tylko określony czas? A może sprawi że będą produkowały jakieś niekorzystne metabolity? Może ktoś się tutaj na tym zna i obdaruje mnie wiedzą

                              Comment

                              • amap
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2010.02
                                • 98

                                #30
                                Przez analogie do wina (jeśli można) uznaje się, że podwyższenie temp leżakowanie wpływa znacząco na proces starzenia. Jeśli trzymamy przez rok w temp 13C (baza) to ten sam rok w temperaturze 15C oznacza postarzenie o 1,5 roku; rok w 23C to postarzenie nawet do 8 lat...

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  De Proef, [Mikkeller] Stuck in the Snow
                                  ART
                                  Na froncie stoi Double ipa. 7,8alk ekstr brak. Puszka 0,33.

                                  Nie dajcie się zwieść nie jest to czysta dipa. Jest sosnowe igliwie [1,2%] i imbir [0,5%]. Ale ułożone. Nie ma napierdu sosnowego jak w nepo, ale aromatycznie ciekawe. Może trochę kojarzyć się w stronę syropku na kaszel,...
                                  2024-02-16, 19:02
                                • abelincoln
                                  Dania, Kopenhaga, Lotnisko, Airside między pirsem A i B, Mikkeller
                                  abelincoln
                                  Bodajże w zeszłym roku Mikkeller otworzył nowy bar, pomiędzy pirsem A i B. Może mniej to zainteresuje osoby latające tanimi liniami, których terminal jest dość mocno oddalony, ale osoby korzystające z usług SASa, LOTu czy Norwegiana mogą po drodze skorzystać, szczególnie że jest z czego....
                                  2020-09-23, 17:12
                                • kaczka116
                                  Sady, [Golem] Easel Weasel
                                  kaczka116
                                  Piwo gotowe do oceny
                                  2020-05-02, 11:39
                                • yaro74
                                  Proef, Mikkeller Drink'in The Sun
                                  yaro74
                                  American Wheat o zawartości alkoholu 0,3%.
                                  Barwa złota, zamglona.
                                  Piana: średniowysoka, drobna, trwała, zostawia ślady na szkle.
                                  Zapach: średnio intensywny, owocowy (cytryna, cytrusy i nuty brzoskwiniowe) i lekko zbożowy.
                                  Wysycenie: wysokie.
                                  Smak: owocowy, z...
                                  2020-03-07, 20:10
                                • yaro74
                                  Proef, Mikkeller Riesling People
                                  yaro74
                                  New England IPA z dodatkiem soku z winogron odmiany Riesling.
                                  Zawartość alkoholu 6,7%.
                                  Barwa żółta, zamglona.
                                  Piana: średniowysoka, drobna, średnio trwała.
                                  Zapach: cytrusy, owoce tropikalne, nuty winne.
                                  Wysycenie: średnie.
                                  Smak: winogrona, cytrusy,...
                                  2020-03-05, 20:30
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...