Przechowywanie RISów

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
    Domyślam się, ale sądzisz, że owinięcie folią szyjki uszczelni ją lepiej, niż fabryczne zamknięcie?
    Na pewno nie zaszkodzi. Nie wiem czy pomoże ale szczelnie zafoliowałem w zeszłym roku swojego portera i mam nadzieję że coś to da - chociażby tyle że się nie zakurzy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2014-11-15, 23:40.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• Latarnik
      Premium Lamplighter
      🥛🥛🥛🥛
      • 2004.06
      • 5035

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daro8812 Wyświetlenie odpowiedzi
      Po dłuższym leżakowaniu nabiorą leposzego smaku? .
      Tego czy nabiora lepszego smaku dowiesz sie tylko wtedy gdy kupisz co najmniej po dwie butelki danego piwa i jedno wypijesz teraz a drugie po jakims czasie.
      Dzieki temu bedziesz mogl najpierw ocenic, czy piwo jest smaczne i czy ma potencjal do lezakowania.
      Zeby Ci sie po latach nie okazalo, ze lezakowales jakas nieudana warke.
      5470 kapsli z wypitych piw
      874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
      "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
      https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
      Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
      https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

Myślę, że korozji nie ma się co obawiać, stopień powodujący rozszczelnienie nastąpiłby pewnie po czasie, po którym i tak piwo zapewne nie nadawałoby się już do spożycia.
        Korozji też trzeba się obawiać. Praktyka pokazuje, że w różnych piwnicach różnie to wygląda.

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
          Na pewno nie zaszkodzi. Nie wiem czy pomoże ale szczelnie zafoliowałem w zeszłym roku swojego portera i mam nadzieję że coś to da - chociażby tyle że się nie zakurzy.
          Kurzy ci się do środka butelki?

Comment

• Daro8812
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.11
            • 26

Jeżeli mówicie o piwnicy to konkretnie o jakiej tempereturze ?
            Około 10 st.C ? Piwnicy nie mam, ale w w wiatrołapie mogę mieć podobną temperaturę.

Comment

• Jimmy_jb
              • 2005.11
              • 911

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              Kurzy ci się do środka butelki?
              Rzadko. Częściej od zewnątrz.
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• Horse1963
                • 2009.06
                • 547

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi

Dla tych którzy zaczynają swoją przygodę z leżakowaniem piw ważne jest aby podkreślić, że każdy kapsel przepuszcza powietrze. Gdzieś na tym forum było podane przybliżenie ile na dobę.
                W swoich 3-5 letnich porterach nie stwierdziłem ubywania piwa.
                Rozumiem ze jak kapsel przepuszcza, to jednocześnie piwo paruje i powinno go ubywać.
                Wiec moje kapsle są szczelne albo odparowanie jest super minimalne.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Horse1963; 2014-11-16, 12:11.

Comment

• behegrzmot
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.01
                  • 276

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daro8812 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jeżeli mówicie o piwnicy to konkretnie o jakiej tempereturze ?
                  Około 10 st.C ? Piwnicy nie mam, ale w w wiatrołapie mogę mieć podobną temperaturę.
                  Byle latem nie przekraczać tych powiedzmy 22-24 stopni a zimą nie schodzić poniżej 0. Im niższa i bardziej stabilna temperatura tym lepiej ale chyba najważniejsze, żeby latem piwo nie było narażone na zbyt wysoką temperaturę. Generalnie trzymasz piwo jak warzywa czyli nie możesz go przemrozić i starasz się trzymać w najniższej dostępnej temperaturze. Sam planuję trzymać mocne ciemniaki na dnie studni gdzie powinienem mieć zakres temperatur ok 6-14 stopni w ciągu roku.

Comment

• Daro8812
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.11
                    • 26

Ok to będę trzymał w tym wiatrołapie. Zapakować tylko do folii czy może być w kartonie ?

Comment

• franekf
                      • 2004.06
                      • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                      Korozji też trzeba się obawiać. Praktyka pokazuje, że w różnych piwnicach różnie to wygląda.
                      Na pewno są takie mniej i bardziej wilgotne, ale nawet przy dużej wilgotności - ile potrwa takie zjadanie przez rdzę kapsla, żeby ten stracił szczelność? Patrząc przez pryzmat trwałości piwa (ile będzie dojrzewał nawet dobry porter, zanim zacznie "schodzić" - 10, 15 lat?), to wydaje mi się, że kapsel da sobie radę. No ale to oczywiście tylko przypuszczenia.
                      Natomiast widzę, że powstaje coś w stylu "piwnego voo doo" - owijanie foliami, lakowanie... Czekam na pierwszy temat w stylu "jak ograniczyć ruch na pobliskiej drodze, bo drgania źle wpływają na flaszki w mojej piwnicy".
                      Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                      http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                      Piwny Janusz bez Teku

Comment

• Pancernik
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.09
                        • 9799

Hm, nad moim domem co jakiś czas przelatuje samolot, zaczynając krąg przed lądowaniem na Okęciu. Co o tym myślicie? Czy w tej sytuacji karton (zwykła tektura) do trzymania porterów wystarczy...?

Comment

• franekf
                          • 2004.06
                          • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                          Hm, nad moim domem co jakiś czas przelatuje samolot, zaczynając krąg przed lądowaniem na Okęciu. Co o tym myślicie? Czy w tej sytuacji karton (zwykła tektura) do trzymania porterów wystarczy...?
                          Słyszałem gdzieś, że celowanie laserem w samolot częściowo eliminuje problem, nie wiem tylko w jakim sensie...
                          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                          Piwny Janusz bez Teku

Comment

• Pancernik
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9799

Słyszałem gdzieś, że celowanie laserem w samolot częściowo eliminuje problem, nie wiem tylko w jakim sensie...
                            Chyba chodzi o to, że przez jakiś czas masz zupełnie inne problemy... .
                            Co do zagrożeń, zapomniałem wspomnieć o podchodzących pod dom dzikach . Dziki to mogą być psy na portery...

Comment

• tristan_tzara
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.12
                              • 1038

Podczepie się, bo nie o imperialne stouty mi chodzi
                              Już uzbierala mi się mała kolekcja piw dzikich, na brettach(lambiki plus jakieś nowofalowe wynalazki w rodzaju tych z Lost Abbey). Że w lodówce mi się nie mieszczą to znalazłem miejsce na dole szafki gdzie jest czysta betonowa podłoga. Temperatura tam to jakieś 18 stopni C. I tutaj pytanie. Czy trzymanie w takiej temperaturze będzie dobre dla dojrzewania tych piw? Czy temperatura nie przyspieszy troszkę pracy brettow i bakterii, przez co mogę je trzymać tylko określony czas? A może sprawi że będą produkowały jakieś niekorzystne metabolity? Może ktoś się tutaj na tym zna i obdaruje mnie wiedzą

Comment

• amap
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2010.02
                                • 98

Przez analogie do wina (jeśli można) uznaje się, że podwyższenie temp leżakowanie wpływa znacząco na proces starzenia. Jeśli trzymamy przez rok w temp 13C (baza) to ten sam rok w temperaturze 15C oznacza postarzenie o 1,5 roku; rok w 23C to postarzenie nawet do 8 lat...

Comment

Przetwarzanie...
                                X