Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
Wyświetlenie odpowiedzi
Przechowywanie RISów
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daro8812 Wyświetlenie odpowiedziPo dłuższym leżakowaniu nabiorą leposzego smaku? .
Dzieki temu bedziesz mogl najpierw ocenic, czy piwo jest smaczne i czy ma potencjal do lezakowania.
Zeby Ci sie po latach nie okazalo, ze lezakowales jakas nieudana warke.5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedziMyślę, że korozji nie ma się co obawiać, stopień powodujący rozszczelnienie nastąpiłby pewnie po czasie, po którym i tak piwo zapewne nie nadawałoby się już do spożycia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedziNa pewno nie zaszkodzi. Nie wiem czy pomoże ale szczelnie zafoliowałem w zeszłym roku swojego portera i mam nadzieję że coś to da - chociażby tyle że się nie zakurzy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziKurzy ci się do środka butelki?Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
Dla tych którzy zaczynają swoją przygodę z leżakowaniem piw ważne jest aby podkreślić, że każdy kapsel przepuszcza powietrze. Gdzieś na tym forum było podane przybliżenie ile na dobę.
Rozumiem ze jak kapsel przepuszcza, to jednocześnie piwo paruje i powinno go ubywać.
Wiec moje kapsle są szczelne albo odparowanie jest super minimalne.Ostatnia zmiana dokonana przez Horse1963; 2014-11-16, 12:11.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Daro8812 Wyświetlenie odpowiedziJeżeli mówicie o piwnicy to konkretnie o jakiej tempereturze ?
Około 10 st.C ? Piwnicy nie mam, ale w w wiatrołapie mogę mieć podobną temperaturę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziKorozji też trzeba się obawiać. Praktyka pokazuje, że w różnych piwnicach różnie to wygląda.
Natomiast widzę, że powstaje coś w stylu "piwnego voo doo" - owijanie foliami, lakowanie... Czekam na pierwszy temat w stylu "jak ograniczyć ruch na pobliskiej drodze, bo drgania źle wpływają na flaszki w mojej piwnicy".Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziHm, nad moim domem co jakiś czas przelatuje samolot, zaczynając krąg przed lądowaniem na Okęciu. Co o tym myślicie? Czy w tej sytuacji karton (zwykła tektura) do trzymania porterów wystarczy...?Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedziSłyszałem gdzieś, że celowanie laserem w samolot częściowo eliminuje problem, nie wiem tylko w jakim sensie...
Co do zagrożeń, zapomniałem wspomnieć o podchodzących pod dom dzikach . Dziki to mogą być psy na portery...
Comment
-
-
Podczepie się, bo nie o imperialne stouty mi chodzi
Już uzbierala mi się mała kolekcja piw dzikich, na brettach(lambiki plus jakieś nowofalowe wynalazki w rodzaju tych z Lost Abbey). Że w lodówce mi się nie mieszczą to znalazłem miejsce na dole szafki gdzie jest czysta betonowa podłoga. Temperatura tam to jakieś 18 stopni C. I tutaj pytanie. Czy trzymanie w takiej temperaturze będzie dobre dla dojrzewania tych piw? Czy temperatura nie przyspieszy troszkę pracy brettow i bakterii, przez co mogę je trzymać tylko określony czas? A może sprawi że będą produkowały jakieś niekorzystne metabolity? Może ktoś się tutaj na tym zna i obdaruje mnie wiedzą
Comment
-
-
Przez analogie do wina (jeśli można) uznaje się, że podwyższenie temp leżakowanie wpływa znacząco na proces starzenia. Jeśli trzymamy przez rok w temp 13C (baza) to ten sam rok w temperaturze 15C oznacza postarzenie o 1,5 roku; rok w 23C to postarzenie nawet do 8 lat...
Comment
-
Comment