Przechowywanie RISów
Collapse
X
-
Dzieki temu bedziesz mogl najpierw ocenic, czy piwo jest smaczne i czy ma potencjal do lezakowania.
Zeby Ci sie po latach nie okazalo, ze lezakowales jakas nieudana warke.5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Korozji też trzeba się obawiać. Praktyka pokazuje, że w różnych piwnicach różnie to wygląda.Comment
-
Comment
-
Rozumiem ze jak kapsel przepuszcza, to jednocześnie piwo paruje i powinno go ubywać.
Wiec moje kapsle są szczelne albo odparowanie jest super minimalne.Ostatnia zmiana dokonana przez Horse1963; 2014-11-16, 12:11.Comment
-
Byle latem nie przekraczać tych powiedzmy 22-24 stopni a zimą nie schodzić poniżej 0. Im niższa i bardziej stabilna temperatura tym lepiej ale chyba najważniejsze, żeby latem piwo nie było narażone na zbyt wysoką temperaturę. Generalnie trzymasz piwo jak warzywa czyli nie możesz go przemrozić i starasz się trzymać w najniższej dostępnej temperaturze. Sam planuję trzymać mocne ciemniaki na dnie studni gdzie powinienem mieć zakres temperatur ok 6-14 stopni w ciągu roku.Comment
-
Natomiast widzę, że powstaje coś w stylu "piwnego voo doo" - owijanie foliami, lakowanie... Czekam na pierwszy temat w stylu "jak ograniczyć ruch na pobliskiej drodze, bo drgania źle wpływają na flaszki w mojej piwnicy".Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment
-
Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez TekuComment
-
.
Co do zagrożeń, zapomniałem wspomnieć o podchodzących pod dom dzikach. Dziki to mogą być psy na portery...
Comment
-
Podczepie się, bo nie o imperialne stouty mi chodzi
Już uzbierala mi się mała kolekcja piw dzikich, na brettach(lambiki plus jakieś nowofalowe wynalazki w rodzaju tych z Lost Abbey). Że w lodówce mi się nie mieszczą to znalazłem miejsce na dole szafki gdzie jest czysta betonowa podłoga. Temperatura tam to jakieś 18 stopni C. I tutaj pytanie. Czy trzymanie w takiej temperaturze będzie dobre dla dojrzewania tych piw? Czy temperatura nie przyspieszy troszkę pracy brettow i bakterii, przez co mogę je trzymać tylko określony czas? A może sprawi że będą produkowały jakieś niekorzystne metabolity? Może ktoś się tutaj na tym zna i obdaruje mnie wiedząComment
-
Przez analogie do wina (jeśli można) uznaje się, że podwyższenie temp leżakowanie wpływa znacząco na proces starzenia. Jeśli trzymamy przez rok w temp 13C (baza) to ten sam rok w temperaturze 15C oznacza postarzenie o 1,5 roku; rok w 23C to postarzenie nawet do 8 lat...Comment