Tyle ze lezakujacy wino milosnicy tego trunku raz po raz wspominaja, ze lezakowanie w wyzszej temperaturze daje co prawda szybszy efekt, ale mniej szlachetny...
Przechowywanie RISów
Collapse
X
-
Temperatura wyższa przyśpieszy dojrzewanie, ale niekoniecznie efekt będzie dobry. Zabawą temperaturą mogą poszczycić się producenci śp. starki krakowskiej, gdzie trunek poddawano maderyzacji, czyli trzymano w temperaturze przekraczającej 40 stopni, co znacznie skracało proces starzenia. Aczkolwiek wiedząc, że owa starka wypadała blado przy szczecińskiej, która sobie spokojnie leżakowała w beczce i w dużo niższej temperaturze, lepiej postawić na jakość niż na skrócenie czasu. Dlatego 18 stopni to może być troszkę za wysoka temperatura, dla różnych wariactw około-lambikowych: 10-13 stopni czyli piwniczna temperatura będzie najwłaściwsza.Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2015-02-18, 10:59.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Dzięki. Pomierze temperaturę w piwnicy dzisiaj. Już wcześniej bym zniósł do piwnicy ale trochę się boję bo w bloku, drzwi z paru cienkich desek że szparami a niektóre z tych piw sporo warte. Wpadnie menus jumac kompoty i znajdzie alkoholowe eldoradoOstatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2015-02-18, 11:30.Comment
-
A jaki czas leżakowania polecacie dla max efektu dzikusów, jeśli piwa mają 5-7% alk?
Niektóre były butelkowane już po rozpoczeniu pracy brettów, inne mają je dodane dopiero przy butelkowaniu, wiec pewnie różnie trzeba liczyć. Najgorsze jest to ze nie mogę znaleźć daty butelkowania tych z Lost Abbey.Comment
-
No właśnie na max dzikim profilu. Stajnia, spocone konie, skóra, woda z ogórow
Mam 2 piwa już zabutelkowane 6 lat temu(min krieka z De Cam). Tam już chyba osiągnęło to co miało i dalej nie pójdzie, czy w piwach z brettami może efekt nasilac się nawet dekadami?
Bo ilość żarcia dla nich jest ograniczona, wiec kiedyś muszą osiągnąć max odefermentowania.Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2015-02-18, 11:57.Comment
-
-
Poczytaj to tam jest wszystko i przykłady i w ogóle.. Załamałem się, chyba muszę je jak najszybciej wypić!
A ja się czepiałem niedawno na forum, że pewien bloger-megaloman z techniki (technologii?) mycia szklanki do piwa nakręcił film - niemalże rozprawę habilitacyjną...Comment
-
-
Jak tylko mają dobrą temperaturę, to nic im nie powinno być, no i jednak ważne, żeby w pobliżu nie było jakichś dziwnych zapachów-czyli tam gdzie mamy przetwory, tam nie trzymamy trunków, niech mają własny osobny regał. Ja aktualnie, piwa trzymam na dwóch regałach, na trzecim są nalewki i wina, a w szafce przetwory. Swego czasu trzymałem różne zabytki-nabytki, ciekawostki, ale teraz nawet własnych nie potrafię upilnować, najstarszy i własny porter jest rocznik 2013, a miałem jedną butelczynę z 2009, ech...Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2015-02-18, 16:38.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Wiadomo że można leżakować ot tak i nic się nie stanie. Szczególnie jeśli są to portery za kilka zł. W przypadku jakiś lambików i dzikusów(które też tanie nie są) podchodzi się bardziej ostrożnie żeby sobie niczego nie zepsuć i wiedzieć kiedy będzie już czas gdy więcej się nie osiągnie a i nieodpowiednie przechowywanie czegoś nie zepsujeGorzej że warto mieć dobre miejsce którym póki co nie dysponuję.
Comment
-
Sprawdź temperaturę, zrób porządek w piwnicy, stare korniszony na bruk, będziesz zadowolony.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Jakby były stareNie martw się Twój quad dzielnie leżakuje
Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2015-02-18, 19:10.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
Related Topics
Collapse
-
Na froncie stoi Double ipa. 7,8alk ekstr brak. Puszka 0,33.
Nie dajcie się zwieść nie jest to czysta dipa. Jest sosnowe igliwie [1,2%] i imbir [0,5%]. Ale ułożone. Nie ma napierdu sosnowego jak w nepo, ale aromatycznie ciekawe. Może trochę kojarzyć się w stronę syropku na kaszel,...-
Channel: Belgia
2024-02-16, 19:02 -
-
Bodajże w zeszłym roku Mikkeller otworzył nowy bar, pomiędzy pirsem A i B. Może mniej to zainteresuje osoby latające tanimi liniami, których terminal jest dość mocno oddalony, ale osoby korzystające z usług SASa, LOTu czy Norwegiana mogą po drodze skorzystać, szczególnie że jest z czego....
-
Channel: Dania
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
American Wheat o zawartości alkoholu 0,3%.
Barwa złota, zamglona.
Piana: średniowysoka, drobna, trwała, zostawia ślady na szkle.
Zapach: średnio intensywny, owocowy (cytryna, cytrusy i nuty brzoskwiniowe) i lekko zbożowy.
Wysycenie: wysokie.
Smak: owocowy, z...-
Channel: Belgia
2020-03-07, 20:10 -
-
New England IPA z dodatkiem soku z winogron odmiany Riesling.
Zawartość alkoholu 6,7%.
Barwa żółta, zamglona.
Piana: średniowysoka, drobna, średnio trwała.
Zapach: cytrusy, owoce tropikalne, nuty winne.
Wysycenie: średnie.
Smak: winogrona, cytrusy,...-
Channel: Belgia
2020-03-05, 20:30 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment