Przechowywanie RISów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ramidus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 93

    #31
    Tyle ze lezakujacy wino milosnicy tego trunku raz po raz wspominaja, ze lezakowanie w wyzszej temperaturze daje co prawda szybszy efekt, ale mniej szlachetny...

    Comment

    • Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2594

      #32
      Temperatura wyższa przyśpieszy dojrzewanie, ale niekoniecznie efekt będzie dobry. Zabawą temperaturą mogą poszczycić się producenci śp. starki krakowskiej, gdzie trunek poddawano maderyzacji, czyli trzymano w temperaturze przekraczającej 40 stopni, co znacznie skracało proces starzenia. Aczkolwiek wiedząc, że owa starka wypadała blado przy szczecińskiej, która sobie spokojnie leżakowała w beczce i w dużo niższej temperaturze, lepiej postawić na jakość niż na skrócenie czasu. Dlatego 18 stopni to może być troszkę za wysoka temperatura, dla różnych wariactw około-lambikowych: 10-13 stopni czyli piwniczna temperatura będzie najwłaściwsza.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2015-02-18, 10:59.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • tristan_tzara
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.12
        • 1038

        #33
        Dzięki. Pomierze temperaturę w piwnicy dzisiaj. Już wcześniej bym zniósł do piwnicy ale trochę się boję bo w bloku, drzwi z paru cienkich desek że szparami a niektóre z tych piw sporo warte. Wpadnie menus jumac kompoty i znajdzie alkoholowe eldorado
        Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2015-02-18, 11:30.

        Comment

        • tristan_tzara
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.12
          • 1038

          #34
          A jaki czas leżakowania polecacie dla max efektu dzikusów, jeśli piwa mają 5-7% alk?
          Niektóre były butelkowane już po rozpoczeniu pracy brettów, inne mają je dodane dopiero przy butelkowaniu, wiec pewnie różnie trzeba liczyć. Najgorsze jest to ze nie mogę znaleźć daty butelkowania tych z Lost Abbey.

          Comment

          • amap
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.02
            • 98

            #35
            to zależy od efektów jakich oczekujesz - myslę że po trzech latach leżakowania to tylko wielki fan/smakosz/maso doceni te piwa

            Comment

            • tristan_tzara
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.12
              • 1038

              #36
              No właśnie na max dzikim profilu. Stajnia, spocone konie, skóra, woda z ogórow
              Mam 2 piwa już zabutelkowane 6 lat temu(min krieka z De Cam). Tam już chyba osiągnęło to co miało i dalej nie pójdzie, czy w piwach z brettami może efekt nasilac się nawet dekadami?
              Bo ilość żarcia dla nich jest ograniczona, wiec kiedyś muszą osiągnąć max odefermentowania.
              Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2015-02-18, 11:57.

              Comment

              • Petitpierre
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2014.01
                • 2594

                #37
                Poczytaj to tam jest wszystko i przykłady i w ogóle.
                Mały porterek-przyjaciel nerek

                Comment

                • ramidus
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.05
                  • 93

                  #38
                  Super ten link, Petitpierre

                  Comment

                  • Pancernik
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9800

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
                    Poczytaj to tam jest wszystko i przykłady i w ogóle.
                    Kurde, te moje portery w kartonie na dolnej półce garażowego regału to kompletna amatorszczyzna... . Załamałem się, chyba muszę je jak najszybciej wypić!
                    A ja się czepiałem niedawno na forum, że pewien bloger-megaloman z techniki (technologii?) mycia szklanki do piwa nakręcił film - niemalże rozprawę habilitacyjną...

                    Comment

                    • Livres
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2012.04
                      • 324

                      #40
                      Takie czasy. By właściwie leżakować piwa trzeba mieć co najmniej tytuł inżyniera na kierunku technologia żywności, a przed wypadem na piwo do Pragi najlepiej profilaktycznie złożyć wniosek o czeskie obywatelstwo.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Livres; 2015-02-18, 16:14.

                      Comment

                      • Petitpierre
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2014.01
                        • 2594

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
                        Kurde, te moje portery w kartonie na dolnej półce garażowego regału to kompletna amatorszczyzna...
                        Jak tylko mają dobrą temperaturę, to nic im nie powinno być, no i jednak ważne, żeby w pobliżu nie było jakichś dziwnych zapachów-czyli tam gdzie mamy przetwory, tam nie trzymamy trunków, niech mają własny osobny regał. Ja aktualnie, piwa trzymam na dwóch regałach, na trzecim są nalewki i wina, a w szafce przetwory. Swego czasu trzymałem różne zabytki-nabytki, ciekawostki, ale teraz nawet własnych nie potrafię upilnować, najstarszy i własny porter jest rocznik 2013, a miałem jedną butelczynę z 2009, ech...
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2015-02-18, 16:38.
                        Mały porterek-przyjaciel nerek

                        Comment

                        • tristan_tzara
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.12
                          • 1038

                          #42
                          Wiadomo że można leżakować ot tak i nic się nie stanie. Szczególnie jeśli są to portery za kilka zł. W przypadku jakiś lambików i dzikusów(które też tanie nie są) podchodzi się bardziej ostrożnie żeby sobie niczego nie zepsuć i wiedzieć kiedy będzie już czas gdy więcej się nie osiągnie a i nieodpowiednie przechowywanie czegoś nie zepsuje Gorzej że warto mieć dobre miejsce którym póki co nie dysponuję.

                          Comment

                          • Petitpierre
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2014.01
                            • 2594

                            #43
                            Sprawdź temperaturę, zrób porządek w piwnicy, stare korniszony na bruk, będziesz zadowolony.
                            Mały porterek-przyjaciel nerek

                            Comment

                            • amap
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.02
                              • 98

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
                              Sprawdź temperaturę, zrób porządek w piwnicy, stare korniszony na bruk, będziesz zadowolony.
                              gdzie na bruk?!?!?!?! do przystawek!

                              Comment

                              • Petitpierre
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2014.01
                                • 2594

                                #45
                                Jakby były stare Nie martw się Twój quad dzielnie leżakuje
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2015-02-18, 19:10.
                                Mały porterek-przyjaciel nerek

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  De Proef, [Mikkeller] Stuck in the Snow
                                  ART
                                  Na froncie stoi Double ipa. 7,8alk ekstr brak. Puszka 0,33.

                                  Nie dajcie się zwieść nie jest to czysta dipa. Jest sosnowe igliwie [1,2%] i imbir [0,5%]. Ale ułożone. Nie ma napierdu sosnowego jak w nepo, ale aromatycznie ciekawe. Może trochę kojarzyć się w stronę syropku na kaszel,...
                                  2024-02-16, 19:02
                                • abelincoln
                                  Dania, Kopenhaga, Lotnisko, Airside między pirsem A i B, Mikkeller
                                  abelincoln
                                  Bodajże w zeszłym roku Mikkeller otworzył nowy bar, pomiędzy pirsem A i B. Może mniej to zainteresuje osoby latające tanimi liniami, których terminal jest dość mocno oddalony, ale osoby korzystające z usług SASa, LOTu czy Norwegiana mogą po drodze skorzystać, szczególnie że jest z czego....
                                  2020-09-23, 17:12
                                • kaczka116
                                  Sady, [Golem] Easel Weasel
                                  kaczka116
                                  Piwo gotowe do oceny
                                  2020-05-02, 11:39
                                • yaro74
                                  Proef, Mikkeller Drink'in The Sun
                                  yaro74
                                  American Wheat o zawartości alkoholu 0,3%.
                                  Barwa złota, zamglona.
                                  Piana: średniowysoka, drobna, trwała, zostawia ślady na szkle.
                                  Zapach: średnio intensywny, owocowy (cytryna, cytrusy i nuty brzoskwiniowe) i lekko zbożowy.
                                  Wysycenie: wysokie.
                                  Smak: owocowy, z...
                                  2020-03-07, 20:10
                                • yaro74
                                  Proef, Mikkeller Riesling People
                                  yaro74
                                  New England IPA z dodatkiem soku z winogron odmiany Riesling.
                                  Zawartość alkoholu 6,7%.
                                  Barwa żółta, zamglona.
                                  Piana: średniowysoka, drobna, średnio trwała.
                                  Zapach: cytrusy, owoce tropikalne, nuty winne.
                                  Wysycenie: średnie.
                                  Smak: winogrona, cytrusy,...
                                  2020-03-05, 20:30
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...