Tyle ze lezakujacy wino milosnicy tego trunku raz po raz wspominaja, ze lezakowanie w wyzszej temperaturze daje co prawda szybszy efekt, ale mniej szlachetny...
Przechowywanie RISów
Collapse
X
-
Temperatura wyższa przyśpieszy dojrzewanie, ale niekoniecznie efekt będzie dobry. Zabawą temperaturą mogą poszczycić się producenci śp. starki krakowskiej, gdzie trunek poddawano maderyzacji, czyli trzymano w temperaturze przekraczającej 40 stopni, co znacznie skracało proces starzenia. Aczkolwiek wiedząc, że owa starka wypadała blado przy szczecińskiej, która sobie spokojnie leżakowała w beczce i w dużo niższej temperaturze, lepiej postawić na jakość niż na skrócenie czasu. Dlatego 18 stopni to może być troszkę za wysoka temperatura, dla różnych wariactw około-lambikowych: 10-13 stopni czyli piwniczna temperatura będzie najwłaściwsza.Last edited by Petitpierre; 2015-02-18, 10:59.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Dzięki. Pomierze temperaturę w piwnicy dzisiaj. Już wcześniej bym zniósł do piwnicy ale trochę się boję bo w bloku, drzwi z paru cienkich desek że szparami a niektóre z tych piw sporo warte. Wpadnie menus jumac kompoty i znajdzie alkoholowe eldoradoLast edited by tristan_tzara; 2015-02-18, 11:30.
Comment
-
-
A jaki czas leżakowania polecacie dla max efektu dzikusów, jeśli piwa mają 5-7% alk?
Niektóre były butelkowane już po rozpoczeniu pracy brettów, inne mają je dodane dopiero przy butelkowaniu, wiec pewnie różnie trzeba liczyć. Najgorsze jest to ze nie mogę znaleźć daty butelkowania tych z Lost Abbey.
Comment
-
-
No właśnie na max dzikim profilu. Stajnia, spocone konie, skóra, woda z ogórow
Mam 2 piwa już zabutelkowane 6 lat temu(min krieka z De Cam). Tam już chyba osiągnęło to co miało i dalej nie pójdzie, czy w piwach z brettami może efekt nasilac się nawet dekadami?
Bo ilość żarcia dla nich jest ograniczona, wiec kiedyś muszą osiągnąć max odefermentowania.Last edited by tristan_tzara; 2015-02-18, 11:57.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedziPoczytaj to tam jest wszystko i przykłady i w ogóle.
A ja się czepiałem niedawno na forum, że pewien bloger-megaloman z techniki (technologii?) mycia szklanki do piwa nakręcił film - niemalże rozprawę habilitacyjną...
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziKurde, te moje portery w kartonie na dolnej półce garażowego regału to kompletna amatorszczyzna...Last edited by Petitpierre; 2015-02-18, 16:38.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Wiadomo że można leżakować ot tak i nic się nie stanie. Szczególnie jeśli są to portery za kilka zł. W przypadku jakiś lambików i dzikusów(które też tanie nie są) podchodzi się bardziej ostrożnie żeby sobie niczego nie zepsuć i wiedzieć kiedy będzie już czas gdy więcej się nie osiągnie a i nieodpowiednie przechowywanie czegoś nie zepsuje Gorzej że warto mieć dobre miejsce którym póki co nie dysponuję.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedziSprawdź temperaturę, zrób porządek w piwnicy, stare korniszony na bruk, będziesz zadowolony.
Comment
-
-
Jakby były stare Nie martw się Twój quad dzielnie leżakujeLast edited by Petitpierre; 2015-02-18, 19:10.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
Comment