Przechowywanie RISów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • franekf
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.06
    • 944

    #46
    Ale że jak - korniszony w otwartym słoiku trzymacie?
    I tu już zaczyna się "przesadyzm" - ja na ten przykład trzymam dżemy obok ogórków, i nigdy mi truskawkowy ani malinowy octem ani kiszonką nie zalatywał, a po kilka lat stały
    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
    Piwny Janusz bez Teku

    Comment

    • Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2566

      #47
      W korniszonowartswie nie doszło jeszcze do podziału na otwartą i zamkniętą fermentację, na szczęście, hehe
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • dlugas
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.04
        • 4014

        #48
        Żeby leżakowanie czegokolwiek miało sens trzeba kupić minimum 2sztuki danego piwa z danej warki
        Jedno wypić w miarę świeże, a drugie kiedy przyjdzie ochota/kryzys/ okazja

        U mnie portery leżą w kartonach zamknięte w szafie, która jest w piwnicy.
        Lakowanie jest przydatne przy dużych wilgotnościach.

        Szczelne owijanie folią spożywczą szyjki butelki może dawać złudzenie lakowania, czyli zabezpieczania kapsli przez utlenianiem.
        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

        Comment

        • franekf
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.06
          • 944

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
          Żeby leżakowanie czegokolwiek miało sens trzeba kupić minimum 2sztuki danego piwa z danej warki
          Jedno wypić w miarę świeże, a drugie kiedy przyjdzie ochota/kryzys/ okazja

          U mnie portery leżą w kartonach zamknięte w szafie, która jest w piwnicy.
          Lakowanie jest przydatne przy dużych wilgotnościach.

          Szczelne owijanie folią spożywczą szyjki butelki może dawać złudzenie lakowania, czyli zabezpieczania kapsli przez utlenianiem.
          Idąc dalej - każde piwo w piwnicy też w ilości co najmniej dwóch sztuk, żeby porównać jak się starzeją. Bo jak ponoć mawiają winiarze "nie ma wybitnych win, są tylko wybitne butelki"!
          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
          Piwny Janusz bez Teku

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9787

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
            ...ja na ten przykład trzymam dżemy obok ogórków, i nigdy mi truskawkowy ani malinowy octem ani kiszonką nie zalatywał, a po kilka lat stały
            Karygodny błąd!!! Musisz oddzielić sektor ogórasów od sektora słodziaków warstwą styropianu o grubości min. 30 cm, ewentualnie dwumilimetrową blachą ołowianą. Ostatecznie może być płyta karton-gips... .

            Comment

            Przetwarzanie...
            X