Doradź piwo!

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cichy56
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.02
    • 3

Doradź piwo!

Od jakiegoś czasu nie mogę trafić "tego" smaku, niemal każdy kupiony przeze mnie browar ma jakieś "ale". Pomyślałem, że założę taki temat, w którym użytkownicy będą doradzać piwa innym użytkownikom, na podstawie podanych preferencji. Mam nadzieję, że bardziej "doświadczeni" w degustacji piwa zechcą się podzielić swoją wiedzą z resztą Zacznę ja:
    Chciałbym piwo:
    - z solidną podbudową słodową
    - które nie będzie miało słodkich i kwaskowatych akcentów
    - którego goryczka nie będzie miała owocowego posmaku
    Znajdzie się coś ?
    Wymagania nie są skomplikowane, jeśli komuś świta w pamięci jakiś typ spełniający je, proszę o swoje propozycje.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

Koncert życzeń To w takim razie ja poproszę porządnego pilsa za 3 złote.
    Last edited by Jimmy_jb; 2014-11-15, 12:17.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

Kolega Cichy właśnie opisał porządnego pilsa, o którego, jak wiadomo, w Polsce trudno. Może zamiast tego spróbuj wiedeńskiego lagera (Lwówek Wiedeński, Odsiecz Wiedeńska) lub jakiegoś extra special bittera (Angielskie Śniadanie). Ale ogólnie ciężko będzie o solidną podbudowę słodową z jednoczesną goryczką, nic mi nie przychodzi do głowy.

A nie pasuje ci owocowy posmak chmielu czy w ogóle owocowe posmaki? Bo jeśli to drugie, to górna fermentacja odpada, czyli np. wszystkie IPA na polskich chmielach.

Comment

• Livres
        Porucznik Browarny Tester
        • 2012.04
        • 324

Obawiam się, że o wytrawne piwo o solidnej podbudowie słodowej może być dość trudno. Ale poza tym skłaniałbym się ku drugiej części posta żą - poszukaj czegoś z kategorii ESB/premium bitter. Np. Bishops Finger.
        Last edited by Livres; 2014-11-15, 14:23.

Comment

• Jimmy_jb
          • 2005.11
          • 911

Cichy może przejrzyj wyniki plebiscytu na piwo roku browar.biz w kategorii jasny i mocny lager.

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Goryczka nie ma być owocowa ale nie jest napisane że ma być wyraźna bądź silna, wiec ja skłaniałbym się z kolei w kierunku koźlaków. Polecam zaopatrzyć się w nie w jakimś sklepie z dobrym wyborem piw bawarskich/frankońskich, można też pokusić się o jakiegoś doppelbocka (Celebrator czy Andechs powinny być spokojnie dostępne w dobrych sklepach).

Comment

• cichy56
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.02
              • 3

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
              A nie pasuje ci owocowy posmak chmielu czy w ogóle owocowe posmaki? Bo jeśli to drugie, to górna fermentacja odpada, czyli np. wszystkie IPA na polskich chmielach.
              W sumie to na chmielakach w 2013r. piłem Rowing Jack'a i pamiętam, że było to całkiem przyjemne piwko. Jednakże szukałbym czegoś w ogóle bez owocowych posmaków, ostatnio za dużo takich piłem. Grunt to, żeby było dobrze podbudowane słodem- nie rozwodnione, bez słodkich akcentów. Jakiś lekki kwasek przeboleję Czy goryczka będzie łagodna, czy cierpka na języku to też już sprawa drugorzędna

Comment

• Jimmy_jb
                • 2005.11
                • 911

Właśnie wypiłem Marcowe z Kormorana i chyba pasuje do Twoich oczekiwań. Chociaż może ma bardziej niż byś chciał wyczuwalną słodowość, zwłaszcza w zapachu.

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cichy56 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Chciałbym piwo:
                  - z solidną podbudową słodową
                  - które nie będzie miało słodkich i kwaskowatych akcentów
                  - którego goryczka nie będzie miała owocowego posmaku
                  ...
                  To definicja klasycznego piwa monachijskiego i w ramach tego stylu należy szukać oczekiwanego piwa.

Comment

• ffurbo
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.04
                    • 13

pale ale na początek

Skoro powstał taki temat to pozwolę sobie poprosić o rekomendację dla "początkującego piwosza". Szukam piw w stylu IPA, AIPA itp ale z bardziej przystępną, niezalegającą goryczką.

Rowing Jack i Ciechan Grand Prix były dla mnie zbyt gorzkie.
                    Smakował mi Lwówek Jankes i Żywiec APA, chociaż ten drugi mógłby być pełniejszy.

Czy możecie doradzić mi coś w tym stylu, z wyraźnym aromatem chmieli ale nie przytłaczającego goryczką?

Comment

• pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

AIPA odpada, bo goryczka w tym stylu to pewien wyznacznik. Poszukaj łagodniejszych pale ale a najlepiej amber ale. Może być Amber Boy z polskich piw, ostatnio też piłem świetnego ambera z browaru Summer Wine (Kraina piwa zajmuje się dystrybucją).

Comment

• ffurbo
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.04
                        • 13

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                        AIPA odpada, bo goryczka w tym stylu to pewien wyznacznik. Poszukaj łagodniejszych pale ale a najlepiej amber ale. Może być Amber Boy z polskich piw, ostatnio też piłem świetnego ambera z browaru Summer Wine (Kraina piwa zajmuje się dystrybucją).
                        Dzięki za odpowiedź, będę szukał

Comment

• yaro74
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2012.09
                          • 2089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ffurbo Wyświetlenie odpowiedzi
                          Skoro powstał taki temat to pozwolę sobie poprosić o rekomendację dla "początkującego piwosza". Szukam piw w stylu IPA, AIPA itp ale z bardziej przystępną, niezalegającą goryczką.

Rowing Jack i Ciechan Grand Prix były dla mnie zbyt gorzkie.
                          Smakował mi Lwówek Jankes i Żywiec APA, chociaż ten drugi mógłby być pełniejszy.

Czy możecie doradzić mi coś w tym stylu, z wyraźnym aromatem chmieli ale nie przytłaczającego goryczką?
                          Jeżeli smakowały Tobie Jankes i ŻAPA czyli piwa w stylu APA, to poszukaj w butelce King of hop z Alebrowaru (chociaż ostatnio nie jest najlepsze) lub jeśli masz taką mozliwość to z beczki Pacific pale ale z Artezana

Comment

• Ravf
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.06
                            • 264

Może spróbuj piwa w stylu American Wheat, który jest takim pszenicznym Pale Ale. Wyraźny aromat amerykańskiego chmielu i niska goryczka, z polskich przykładów Jurajskie Amerykańska Pszenica z Browaru na Jurze.

Comment

• ffurbo
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2007.04
                              • 13

Pszeniczne też lubię, więc jak najbardziej pójdę w tym kierunku. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Trochę się obawiałem sugestii że jak nie lubię gorzkich to żebym pił tyskie
                              Pozdrawiam

Comment

Przetwarzanie...
                              X