Pij piwa, byle nie czeskie!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12385

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
    I co, poczułeś się dzieki temu lepiej wylewająć tu swoje flustracje ?
    Nie bierz tego osobiście, po prostu głupoty trzeba prostować

    Comment

    • emes
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 4275

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
      Nie bierz tego osobiście, po prostu głupoty trzeba prostować
      Prostowanie głupot zacznij od siebie jak ci ta czechofilia odcina dostęp do mózgu i organy rządowe w postaci instytucji kontrolnych produktów rolnych miesza się z jakąś komisją. Ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Żeby kontrolować import produktów rolnych , to nie jest od tego jakaś bliżej nieokreślona i nie wiadono komu podlegająca komisja, tylko instytucja rządowa podlegająca Ministerstwu Rolnictwa, czyli instytucji rządowej. Ministerstwa są składową instytucji rządowych, nie tylko w Polsce, także w Czechach.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #78
        Ktoś niedawno coś pisał, że posucha w Przechmielinach od jakiegoś czasu - widzę jednak światełko nadziei dla tego działu Emes, nie wylewaj flustracji - nie piłam, ale szkoda piwa
        Last edited by Marusia; 2014-12-20, 11:56.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • emes
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 4275

          #79
          O właśnie, są też instytucje niezależne od instytucji rządowych jak moderatorzy, którzy mogą kontrolować importowane posty i zamiast na rynek odrzucać je do Przechmielin

          Comment

          • Patryk86
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.12
            • 32

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Juby_piwosz
            Zrezygnujesz i to wkrótce. Poznasz smaki dobrych piw i olejesz pilsy. No, może do obiadu, dobrze schłodzone. Ale dla smaku, nie. Na pewno nie.
            No i wykrakałeś kolego, moje piwa już doszły i nadają się do spożycia i jest to zupełnie co innego a co najważniejsze bardzo mi smakuje. i od ok 2 - 3 tygodni nie kupiłem w sklepie ani jednego piwa. Żona dzisiaj chciała mi zrobić przyjemność, kupiła mi piwko (kiedyś moje ulubione) Nalała do kufelka i mi podała. Wącham, coś jest nie tak, łyczek; co to za syf myślę sobie i krzyczę do mojej żoneczki żeby ten syf sama sobie wypiła a mi jak już tak chce dobrze zrobić to niech moje przyniesie. Mina moja bardzo uległa szybkiej przemianie z obrzydzenia w zdziwienie jak dowiedziałem się że ow piwem był Pilzner Urquell.

            Comment

            • tristan_tzara
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.12
              • 1038

              #81
              Nieźle. Żona chce zrobić miło a ten z mordą. Jaki pan i władca
              Są piwa których w domu nie zrobisz, wiec nadal trzeba kupować tylko za o wiele większe pieniądze

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara
                Są piwa których w domu nie zrobisz, wiec nadal trzeba kupować tylko za o wiele większe pieniądze
                A mój zdolny brat zrobił coś co smakowało niemalże identycznie jak Specjal Jakby sypnął Żatecki to pewnie byłby klon PU.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • Patryk86
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.12
                  • 32

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara
                  Nieźle. Żona chce zrobić miło a ten z mordą. Jaki pan i władca
                  Są piwa których w domu nie zrobisz, wiec nadal trzeba kupować tylko za o wiele większe pieniądze
                  Aż tak brutalnie nie było, chociaż żona się zdziwiła i faktycznie ten urquell jest przereklamowany. No ale trzeba też brać pod uwagę że wiele gatunków da się zrobić, jestem w trakcie usprawniania swojego browaru w kocioł warzelno zacierny i jak będzie wszystko ok to zabieram się za zrobienie Portera.

                  Comment

                  • Jimmy_jb
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 911

                    #84
                    A te wcześniejsze piwa to jak robiłeś bez kotła? Ekstrakty czy brewkit?
                    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                    Comment

                    • Patryk86
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.12
                      • 32

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
                      A te wcześniejsze piwa to jak robiłeś bez kotła? Ekstrakty czy brewkit?
                      Może trochę nie doprecyzowałem swojej wypowiedzi. Warzyłem z zacieraniem ale w 30l garnku, a z brewkita zrobiłem jedne piwoi to chyba najgorsze jakie mi się udało zrobić. Teraz przerabiam 50l keg po piwie dodam pompkę cyrkulacyjną, sterownik z termostatem i timerem oraz dość sporą grzałkę pod dnem. zaletą będzie to że ma 2 czujniki temperatury i dokładność do dziesiętnej części stopnia, no i na razie prymitywny własnej roboty timer z termostatem z możliwością ustawienia temperatury i czasu po którym odezwie się buzzer z informacją że nadszedł koniec przerwy..
                      Last edited by Patryk86; 2015-01-15, 22:39.

                      Comment

                      • Jimmy_jb
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.11
                        • 911

                        #86
                        No to szacun, ładne cacko. Tak z ciekawości: ile czasu i pieniędzy zabiera zmajstrowanie czegoś takiego?
                        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                        Comment

                        • Patryk86
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.12
                          • 32

                          #87
                          Czas to w zasadzie kwestia tego że spawanie kwasówki muszę zlecić komuś i to będzie najdłużej bo czas będzie miał dopiero za 2-3 tygodnie, ale tak jak by stanąć od zera i to zrobić to pewnie ze 2-3 dni. Koszt szacuję na ok 800zł ale znając życie dobije do tysiaka. I niby sporo ale biorąc pod uwagę że byle garnek z grzałką kosztuje 500zł to ten tysiąc nie jest zbyt wygórowana ceną.

                          Comment

                          Przetwarzanie...