Jakie piwa na spróbowanie różnych gatunków?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zezima
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.12
    • 6

Jakie piwa na spróbowanie różnych gatunków?

Witam,

Jestem nowy na forum i dopiero niedawno rozpocząłem swoją przygodę z piwem (nie mówię tutaj o koncerniakach). Jakiś czas temu w lidlu były piwa regionalne, więc chciałem spróbować czegoś dobrego. Kupiłem po kilka butelek Porter Komes, Amber Koźlak, Witnicki Porter Lubuskie, Grand Imperial Porter, Ciechan, Lwówek i kilka innych. Porter Komes tak mi zasmakował, że kupiłem sobie 10 butelek na leżakowanie. Później były piwa czeskie i też się trochę obkupiłem.

Chciałbym jednak spróbować innych gatunków, rodzai piwa, żeby móc sobie wyrobić zdanie co mi najbardziej odpowiada i mieć większe pojęcie o piwie. W samą tematykę wkręciłem się dzięki Kopyrowi.

I w końcu nawiązując do tematu wątku. Jakie 10 piw kupić, żeby mieć jakieś pojęcie o stylach piwa, wyrobić sobie zdanie, spróbować? Jakie piwa z Doctor'a Brew, Ale Browaru itd?

Będę potrzebował też jakiegoś szkła uniwersalnego. Myślałem, czy by nie kupić zestawu 4x komes + szkło, co o tym myślicie? Jakie najbardziej uniwersalne szkło polecacie?

Pozdrawiam
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2002.11
    • 6059

Najbardziej uniwersalne szkło do piwa to po prostu szklanka 0,5. Ewentualnie kufel jeśli chcesz dzwigać więcej.
    W szklance każde piwo wygląda ok choć komercyjny rynek lansuje do różnych stylów piwa różne rodzaje szkła.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

Ja będę proponował jednak kilka szkieł, nie koiecznie kolekcję 20stu ale 2-3 na pewno byłyby wskazane. Standardowa lagerowa szklanka, jakiś ładny pokal degustacyjny (snifter, tulip np od Duvela, modne teku) i do tego jakieś jeszcze jedno opcjonalne, np szkło do weizena by oko nacieszyć

Żeby mieć pojęcie o stylach to trzeba się cięzko napracować Ja od lat próbuję co raz nowych piw i ciągle mam wrażenie, zę lista "must try" mi wcale nie ubywa, a wraz z czasem nawet się wydłuża. Takie absolutne podstawy to: stout w różnych odmianach, porter bałtycki, bitter ale, pilzner czeski/niemiecki, weizen, witbier, rauchbier, grodziz, IPA/APA, klasztorniak i "dzikus". Pamiętaj tylko, ze by dobrze poznać niektóre style trzeba posłużyć się oryginałami (Belgia, sour ale, gose)

Comment

• zezima
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.12
        • 6

Ok, czyli zaopatrzę się w szklankę 0,5 i pokal (na początek). Na inne szkiełka pewnie przyjdzie pora

A co do piw, to bardziej chodziło mi o przedstawicieli kilku z popularniejszych gatunków IPA, APE, Bock, double IPA itd.
        Na przykład na liście do kupna mam już nowego Doctora Brew Xmas Rye.

Comment

• Piktor
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.11
          • 109

Zwykła szklanka, zwłaszcza rozszerzająca się ku górze, będzie chyba najgorszym, co możesz wybrać do takiej wnikliwej podróży po reprezentantach różnych stylów. Nie wiem, na czym ma polegać jej rzekoma uniwersalność, wiem natomiast, że najsłabiej skupia aromat i łatwo przegapić sporo niuansów zapachowych, zwłaszcza jak się nie ma doświadczenia, a chyba w przypadku takiego projektu dość ważne jest, żeby ich nie przegapiać. Kup sobie jakiekolwiek szkło, które zwęża się ku górze - snifter, tulip albo teku (czy jakiś inny kieliszek), z czego ja najbardziej lubię sniftera, jest najwygodniejszy. Szkło do Komesa też da radę, na pewno będzie dużo lepszą opcją niż ta nieszczęsna szklanka.

Comment

• Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13959

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zezima Wyświetlenie odpowiedzi
            I w końcu nawiązując do tematu wątku. Jakie 10 piw kupić, żeby mieć jakieś pojęcie o stylach piwa, wyrobić sobie zdanie, spróbować? Jakie piwa z Doctor'a Brew, Ale Browaru itd?
            Na tej stronie masz wymienione style i ich przedstawicieli

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Jimmy_jb
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.11
              • 911

Ok, czyli zaopatrzę się w szklankę 0,5 i pokal (na początek). Na inne szkiełka pewnie przyjdzie pora
              Kup kieliszek do czerwonego wina - najłatwiej dostać taki o odpowiednim kształcie (szeroka czasza i zwężona góra.
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• Piktor
                • 2011.11
                • 109

Jeśli chodzi o wybór piw, to 10 piw to bardzo mało, za mało. Podwoiłbym tę liczbę przynajmniej i wtedy już można by skonstruować jakiś ładny, reprezentatywny przekrój, oczywiście bardzo powierzchowny i pomijający sporo mniej popularnych stylów. Moja propozycja:

1. Czeski pilzner
                2. Lager wiedeński
                3. Schwarzbier
                4. Koźlak (tradycyjny)
                5. Porter bałtycki
                6. Stout mleczny
                7. Stout imperialny
                8. Extra special bitter
                9. Angielskie brown ale / mild
                10. Amerykańskie IPA
                11. Imperialne IPA
                12. Barley wine
                13. Hefeweizen
                14. Witbier
                15. Dubbel
                16. Tripel
                17. Belgijskie ciemne mocne ale / quadrupel
                18. Flamandzkie brązowe/czerwone ale
                19. Gueuze / kriek
                20. Rauchmarzen / rauchbock

Wypisywać konkretnych reprezentantów nie mam czasu, zresztą myślę, że może być fajną i pouczającą zabawą wynalezienie sobie ich samemu.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Piktor; 2014-12-13, 18:54.

Comment

• Jasiek77
                  • 2014.03
                  • 107

Przede wszystkim chodzi o dobrą zabawę z piwem. A czy z taką czy inną szklanką... Jeśli mogę coś poradzić: dobre piwo, to najpierw takie, które Ci smakuje. Piwa uważane za flagowych przedstawicieli stylów są pomocą jako przewodnik po gatunkach, ale niekoniecznie są to piwa, które Ci podejdą (czy muszą podejść), a więc postawa nie-dogmatyczna Powodzenia!
                  Johnny Bonnano

Comment

• zezima
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.12
                    • 6

Dziękuję za wszystkie posty!

@Piktor
                    1,4 i 5 mam już odhaczone, więc pora zabrać się za resztę. Tak jak piszesz reprezentantów danego stylu wybiorę sobie sam i zobaczymy, jak się przygoda potoczy

Co do szkła, to zdania są podzielone, więc chyba kupię coś pomiędzy zwykłą szklanką a pokalem. Ale i tak najważniejsze jest piwo, a nie szkło.

Pozdrawiam

Comment

• WojciechT
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2012.09
                      • 2546

Dziękuję za wszystkie posty!

@Piktor
                      1,4 i 5 mam już odhaczone, więc pora zabrać się za resztę. Tak jak piszesz reprezentantów danego stylu wybiorę sobie sam i zobaczymy, jak się przygoda potoczy

Co do szkła, to zdania są podzielone, więc chyba kupię coś pomiędzy zwykłą szklanką a pokalem. Ale i tak najważniejsze jest piwo, a nie szkło.

Pozdrawiam
                      Pokal to jest po prostu szklanka z "nóżką" Ale zgadzam się co do tego, że najlepsza byłaby taka, które się zwęża ku górze; moją ulubioną jest ta z Grand Championa z 2012 roku. O taka:

Widzę, że jesteś z Katowic - podskocz do sklepu Piwa Regionalne na Mariackiej, na pewno doradzą coś dobrego I być może mnie tam spotkasz, często tam wpadam - nawet gdy akurat nic nie kupuję

Comment

• rafano
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.08
                        • 35

Co prawda Piktor podał już 20 gatunków ale skoro pytasz o 10 to wg mnie: weizen, witbier, american india pale ale , imperial (albo double) india pale ale, blond, dubbel, tripel, lambic (zarówno czysty jak i owocowy; owocowe lindemansy są przepyszne), russian imperial stout i weizenbock.

A co do szkła - w ikei można dostać tanim kosztem pokal http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30209338/ i szklankę do weizena http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70209336/ oraz jako, że nie jestem wielkim fanem akurat tego pokala to dołożyłbym do tego zwykłą szklankę http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50209337/ i uznał to za budżetowy zestaw do konsumpcji piwa.

Comment

• zezima
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.12
                          • 6

Te szklanki z ikei wyglądają dobrze. Na pewno dla mnie jako początkującego wystarczą, dzięki za propozycje!

@WojciechT
                          Zapewne właśnie na Mariacką podskoczę, żeby zrobić małe zakupy

Comment

• tristan_tzara
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2007.12
                            • 1038

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafano Wyświetlenie odpowiedzi
                            lambic (zarówno czysty jak i owocowy; owocowe lindemansy są przepyszne),
                            Tyle że owocowe lindemansy są najczęściej slodzone. Aby poczuć prawdziwy charakter lambika trzeba pić jednak te bez cukru. W przypadku lindemansa będzie to seria cuvee rene w której znajduje się gueuze i kriek. Z łatwo dostępnych jeszcze mort subite w wersji oude. Coraz częściej też pojawiają się w pl lambiki z Boon, 3 Fountainen, Cantillon, De Cam, wiec znalezienie czegoś fajnego nie będzie trudne
                            Co do szkła. Wystarczy dobry kieliszek do wina, starczy na wszystko. Choć wiadomo ze przyjemnie nalać do dedykowanych szkieł. Ale na początek snifter czy teku załatwi sprawę.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2014-12-14, 18:33.

Comment

• rafano
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.08
                              • 35

Dlatego napisałem, że zarówno czysty jak i smakowy
                              A o lindemansie owocowym wspomniałem dlatego, że tylko lindemansowe lambiki miałem okazję pić oraz znam dość dużą grupę mężczyzn (sam się do nich zaliczam), którzy praktycznie nie tkną zwykłego owocowego piwa natomiast smakowego lambika wypiją bardzo chętnie. Dlatego chciałem zwrócić uwagę, że w tym przypadku nie należy się zniechęcać tym, że jest to owocowe piwo.
                              A czy zwykłe gueuze też jest niedosładzane przypadkiem ?
                              Ostatnia zmiana dokonana przez rafano; 2014-12-14, 19:05.

Comment

Przetwarzanie...
                              X