Czy browar restauracyjny 50l ma jakis sens ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Swaroga
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.10
    • 115

    Czy browar restauracyjny 50l ma jakis sens ?

    Cześć.
    Nie mam zielonego pojęcia jakie wymogi musi spełniać browar restauracyjny w Polsce. Z tego co się doczytałem to według prawa jest traktowany tak samo jak zwykły browar. Chciałbym organizować w knajpie warzenie na malutka skale i mieć możliwość legalnego sprzedawania tego piwa. Nie marzą mi się miliony czy zarobek wiec oszczędźcie sobie komentarzy, że to nie ma sensu pod tym względem bo potrafię sobie to sam wyobrazić. Interesują mnie prawne wymogi i czy faktycznie nie ma żadnych uproszczeń wobec tak małych przedsięwzięć.
    Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
    https://www.facebook.com/hipester
    Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
    www.ratebeer.com/user/137460/
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Nie ma.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Swaroga
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.10
      • 115

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie ma.
      Nie ma czego/kogo ?
      Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
      https://www.facebook.com/hipester
      Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
      www.ratebeer.com/user/137460/

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        No tego o co pytałeś w ostatnim zdaniu.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Swaroga
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.10
          • 115

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          No tego o co pytałeś w ostatnim zdaniu.
          Ok. Nie ma uproszczeń. Istnieje jakakolwiek różnica przy zakładaniu browaru i browaru restauracyjnego w Polsce ?

          PS: fajnie byłoby uzyskać odpowiedzi bardziej jasne i konstruktywne.
          Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
          https://www.facebook.com/hipester
          Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
          www.ratebeer.com/user/137460/

          Comment

          • alterbeer
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.09
            • 138

            #6


            Zacznij od tego

            Comment

            • Swaroga
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.10
              • 115

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alterbeer Wyświetlenie odpowiedzi
              Przeczytałem to już kawal czasu temu i również zerknąłem na niego zanim napisałem tego posta.

              Interesują mnie detale jak się z takiej malutkiej produkcji rozliczać. Fermentory będą małe i pewnie gościu od akcyz nieźle się ubawi
              Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
              https://www.facebook.com/hipester
              Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
              www.ratebeer.com/user/137460/

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Różnice są pewnie minimalne związane z samym lokalem. Na początek napiszę, że koszt obmiaru sprzętu przez GUM to ok. 7 tyś zł.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Swaroga
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.10
                  • 115

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Różnice są pewnie minimalne związane z samym lokalem. Na początek napiszę, że koszt obmiaru sprzętu przez GUM to ok. 7 tyś zł.
                  Istotna informacja. Dzięki.
                  Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
                  https://www.facebook.com/hipester
                  Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
                  www.ratebeer.com/user/137460/

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Swaroga Wyświetlenie odpowiedzi
                    Interesują mnie detale jak się z takiej malutkiej produkcji rozliczać. Fermentory będą małe i pewnie gościu od akcyz nieźle się ubawi
                    Jak GUM zatwierdzi to Ty z UC będziesz się rozliczać, bez znaczenia jaka skala. 7,79 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu.

                    Comment

                    • Swaroga
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2011.10
                      • 115

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jak GUM zatwierdzi to Ty z UC będziesz się rozliczać, bez znaczenia jaka skala. 7,79 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu.
                      Czyli każdą 50l warkę będę musiał rejestrować ile ma ona plato ? Taki supermini browar to około 50hl rocznie a planuje mieć prawie każdą warkę inna.
                      Last edited by Swaroga; 2015-01-11, 17:35.
                      Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
                      https://www.facebook.com/hipester
                      Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
                      www.ratebeer.com/user/137460/

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Tak, każdą warkę zgłasza się do UC przed warzeniem. UC ma prawo odwiedzać cię podczas warzenia.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • zawel85
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.08
                          • 79

                          #13
                          Przed rozpoczęciem warzenia UC musi mieć tzw. akta weryfikacyjne, w których znajdują się informacje o sprzęcie, sposobie produkcji oraz rodzaju gotowanego piwa( ile Plato ma dany gatunek). Każda warka gotowana w lokalu musi być uprzednio zgłoszona do UC z informacją jakie piwo będzie gotowane, w jakim dniu,w jakich godzinach i ile ma Plato. Urzędnik może odwiedzić browar podczas gotowania i sprawdzić np. czy przebieg gotowania nie odbiega od normy i czy w EP (protokół przebiegu gotowania warki) wpisuje się faktyczne dane (ilość wybicia warki oraz Plato). Każdy nowy rodzaj piwa (o innej wartości Plato niż dotychczas gotowane) musi być uprzednio zgłoszony do UC. Osobną kwestią jest sposób rozliczania się z UC z akcyzy. Można rozliczać się przez przedpłatę, w której płaci się z góry za daną ilość wybitej brzeczki. Można też założyć skład podatkowy i rozliczać się na zasadzie ksiegi przychodów i rozchodów, gdzie płaci się za fizycznie wyprowadzone piwo ze składu, a na każdą wybitą warkę przysługuje tzw. zanik.

                          Comment

                          • coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

                            #14
                            Najmniejszy bodaj działający browar to Browar Wojkówka z wybiciem 200L, myślę że powinieneś się zainteresować tym sprzętem (Speidel), bo jest na niego zatwierdzenie typu.

                            Mniejszego browaru raczej nie ma sensu robić, bo 50L piwa sprzeda się momentalnie i będziesz musiał warzyć bez przerwy.

                            Comment

                            • Myszon007
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.02
                              • 1208

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                              Najmniejszy bodaj działający browar to Browar Wojkówka z wybiciem 200L
                              Browarnia Sobótka Górka ma chyba 150l wybicia?
                              ♪♫

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X