Czy browar restauracyjny 50l ma jakis sens ?
Collapse
X
-
Na dalekiej Kostaryce działa sobie browarek Rocking J's z warzelnią 20 litrową: https://piwnyturysta.wordpress.com/2...-de-talamanca/
Jeżeli szukać odrobine bliżej, to znajdziemy w Niemczech browar Dorfkrug z 25 litrową warzelnią: http://www.browar.biz/galeria.php?id=11032
Czyli, jak widać, takie browary mają sensComment
-
Najmniejszy bodaj działający browar to Browar Wojkówka z wybiciem 200L, myślę że powinieneś się zainteresować tym sprzętem (Speidel), bo jest na niego zatwierdzenie typu.
Mniejszego browaru raczej nie ma sensu robić, bo 50L piwa sprzeda się momentalnie i będziesz musiał warzyć bez przerwy.
A Speidel Braumeister 50l miałby, według was zatwierdzenie typu ? Ktoś ma jakieś w tym zakresie wnikliwe informacje ?
A i jeszcze jedno. GUM jak robi pomiar sprzętu to całego systemu wraz z fermentorami ? Czy te 5-7tys zloty trzeba będzie zapłacić z osobna za każdy jeden mierzony fermentor ?Ostatnia zmiana dokonana przez Swaroga; 2015-01-14, 23:13.Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
https://www.facebook.com/hipester
Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
www.ratebeer.com/user/137460/Comment
-
Na takim małym sprzęcie można robić testowe warki, a nie produkcję główną. Ekonomicznie mija się to z celem. Ale zawsze możesz sam przeprowadzić zatwierdzenie typu i bawić się w aptekę. Nie wiem czy ktoś robił szacunki na ten temat, ale wg. mnie dwusetka tej firmy jest adekwatna do każdego zadupia. Nie jest droga, nie zajmuje dużo miejsca, jest mobilna i możesz ją zbyć na rynku wtórnym, gdy okaże się, że jest już dla Ciebie za mała.
50-ka jest droga i po paru miesiącach i tak ją będziesz chciał sprzedać.
GUM robi pomiary zbiorników pomiarowych. Zależy z czego będzie brany pomiar dla UC.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2015-01-14, 23:22.Comment
-
Chyba muszę wszcząć procedurę legalizacji. Będę 2x większy niż kolegaSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Na takim małym sprzęcie można robić testowe warki, a nie produkcję główną. Ekonomicznie mija się to z celem. Ale zawsze możesz sam przeprowadzić zatwierdzenie typu i bawić się w aptekę. Nie wiem czy ktoś robił szacunki na ten temat, ale wg. mnie dwusetka tej firmy jest adekwatna do każdego zadupia. Nie jest droga, nie zajmuje dużo miejsca, jest mobilna i możesz ją zbyć na rynku wtórnym, gdy okaże się, że jest już dla Ciebie za mała.
50-ka jest droga i po paru miesiącach i tak ją będziesz chciał sprzedać.
GUM robi pomiary zbiorników pomiarowych. Zależy z czego będzie brany pomiar dla UC.
Marzy mi się większa kadź ale jeżeli będę robił update sprzętu to już BM 200l czy 500l nie wezmę.
Jeszcze raz chciałbym się upewnić. BM 50l ma szanse na zatwierdzenie typu ? Jeżeli tak to jak zacząć ta procedurę ? Potrzebuje jakieś dane techniczne ze Spiedel ?Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
https://www.facebook.com/hipester
Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
www.ratebeer.com/user/137460/Comment
-
Aluzja czytelna ale zauważ ze Abernacka rzucił jako przykład 2 kraje które leżą od siebie daleko nie tylko odległościowo ale chyba też i pod względem gospodarki a nasza jak to ładnie ująłeś Zielona Wyspa chyba jednak jest gdzieś pomiędzy nimi a nie poza. Pomiędzy w sensie gospodarczym bo pod względem prawa a dokładnie jego sensowności to już taki pewien nie jestem.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Juz posiadam BM 50l . Chciałem doczepić mój browar domowy do knajpy i szczerze mówiąc nie zależy mi na zarobku z piwa robionego na miejscu.
Marzy mi się większa kadź ale jeżeli będę robił update sprzętu to już BM 200l czy 500l nie wezmę.
Jeszcze raz chciałbym się upewnić. BM 50l ma szanse na zatwierdzenie typu ? Jeżeli tak to jak zacząć ta procedurę ? Potrzebuje jakieś dane techniczne ze Spiedel ?Comment
-
-
Najmniejszy browarek w Czechach ma warzelnię 100 l, wszelkie certyfikaty i pozwolenia. Też powstał z domowego częściowo przy użyciu tego samego sprzętu. Ale tam dużo łatwiej niż u nas
. http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=111346
Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2015-01-27, 02:11.Comment
-
Najmniejszy browarek w Czechach ma warzelnię 100 l, wszelkie certyfikaty i pozwolenia. Też powstał z domowego częściowo przy użyciu tego samego sprzętu. Ale tam dużo łatwiej niż u nas
. http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=111346
. W osadzie Łąkomin koło Gorzowa Wielkopolskiego warzy się piwo na 90 litrowej warzelni: https://piwnyturysta.wordpress.com/2...min/#more-3616
Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
-
Sierpniową eksplorację nowych browarów Pomorza Zachodniego wypadło mi zakończyć 30.07.2019 w Gryficach. Browar Folga jest częścią dość sporego kompleksu hotelowo-restauracyjnego, powstałego na bazie dawnych magazynów, a oddalonego około 600 m od dworca kolejowego. Piętrowe budynki z czerwonej...
-
Channel: Zachodniopomorskie
-
-
W Szczecinie piwosz ma co robić i nudzić się nie może
. Nachodzić się też specjalnie nie musi bo 4 browary znajdują się w ścisłym centrum miasta w odległości max 600 m od siebie.
Browar pod Zamkiem w odległości 200 m za sąsiada ma Wyszaka mieszczącego się w piwnicach historycznego...-
Channel: Zachodniopomorskie
-
-
24.02.2020 po raz pierwszy odwiedziłem Tarnobrzeg. A właściwie miasto, bo wcześniej bywałem tylko na dworcu PKP
, a głębiej się zapuszczać w zabudowę nie było powodu. Bo i za ciekawa nie jest. Właściwie oprócz zabytkowego kościoła i niedalekiego głównego rynku (zeszpeconego klocem...
-
Channel: Podkarpackie
-
-
Podobnie jak w Grudziądzu, również w Suwałkach żal patrzeć na zgliszcza zabytkowego Browaru Północnego z 1888 roku. Analogicznie w obu tych miejscach pod koniec 2017 (tu otwarcie 9.12.2017) powstały browary restauracyjne nawiązujące do długich tradycji piwowarskich swoich miast. W Suwałkach...
-
Channel: Podlaskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment