Czy browar restauracyjny 50l ma jakis sens ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2797

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Myszon007 Wyświetlenie odpowiedzi
    Browarnia Sobótka Górka ma chyba 150l wybicia?
    Było 150 l.
    Wydaje mi się, że w ciągu ostatnich miesięcy zmienili już warzelnię na większą.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
    Najmniejszy bodaj działający browar to Browar Wojkówka z wybiciem 200L
    W Lublinie (Lwów) jest warzelnia 160 l.

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #17
      Na dalekiej Kostaryce działa sobie browarek Rocking J's z warzelnią 20 litrową: https://piwnyturysta.wordpress.com/2...-de-talamanca/

      Jeżeli szukać odrobine bliżej, to znajdziemy w Niemczech browar Dorfkrug z 25 litrową warzelnią: http://www.browar.biz/galeria.php?id=11032

      Czyli, jak widać, takie browary mają sens
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Jak łatwo zauważyć, browary te nie znajdują się na naszej zielonej wyspie.

        Comment

        • Swaroga
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.10
          • 115

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
          Najmniejszy bodaj działający browar to Browar Wojkówka z wybiciem 200L, myślę że powinieneś się zainteresować tym sprzętem (Speidel), bo jest na niego zatwierdzenie typu.

          Mniejszego browaru raczej nie ma sensu robić, bo 50L piwa sprzeda się momentalnie i będziesz musiał warzyć bez przerwy.

          A Speidel Braumeister 50l miałby, według was zatwierdzenie typu ? Ktoś ma jakieś w tym zakresie wnikliwe informacje ?

          A i jeszcze jedno. GUM jak robi pomiar sprzętu to całego systemu wraz z fermentorami ? Czy te 5-7tys zloty trzeba będzie zapłacić z osobna za każdy jeden mierzony fermentor ?
          Last edited by Swaroga; 2015-01-14, 23:13.
          Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
          https://www.facebook.com/hipester
          Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
          www.ratebeer.com/user/137460/

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            #20
            Na takim małym sprzęcie można robić testowe warki, a nie produkcję główną. Ekonomicznie mija się to z celem. Ale zawsze możesz sam przeprowadzić zatwierdzenie typu i bawić się w aptekę. Nie wiem czy ktoś robił szacunki na ten temat, ale wg. mnie dwusetka tej firmy jest adekwatna do każdego zadupia. Nie jest droga, nie zajmuje dużo miejsca, jest mobilna i możesz ją zbyć na rynku wtórnym, gdy okaże się, że jest już dla Ciebie za mała.
            50-ka jest droga i po paru miesiącach i tak ją będziesz chciał sprzedać.

            GUM robi pomiary zbiorników pomiarowych. Zależy z czego będzie brany pomiar dla UC.
            Last edited by e-prezes; 2015-01-14, 23:22.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #21
              Zarobisz sie przy tak małych warkach
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 2007.05
                • 1501

                #22
                Chyba muszę wszcząć procedurę legalizacji. Będę 2x większy niż kolega
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • Swaroga
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.10
                  • 115

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  Na takim małym sprzęcie można robić testowe warki, a nie produkcję główną. Ekonomicznie mija się to z celem. Ale zawsze możesz sam przeprowadzić zatwierdzenie typu i bawić się w aptekę. Nie wiem czy ktoś robił szacunki na ten temat, ale wg. mnie dwusetka tej firmy jest adekwatna do każdego zadupia. Nie jest droga, nie zajmuje dużo miejsca, jest mobilna i możesz ją zbyć na rynku wtórnym, gdy okaże się, że jest już dla Ciebie za mała.
                  50-ka jest droga i po paru miesiącach i tak ją będziesz chciał sprzedać.

                  GUM robi pomiary zbiorników pomiarowych. Zależy z czego będzie brany pomiar dla UC.
                  Juz posiadam BM 50l . Chciałem doczepić mój browar domowy do knajpy i szczerze mówiąc nie zależy mi na zarobku z piwa robionego na miejscu.
                  Marzy mi się większa kadź ale jeżeli będę robił update sprzętu to już BM 200l czy 500l nie wezmę.

                  Jeszcze raz chciałbym się upewnić. BM 50l ma szanse na zatwierdzenie typu ? Jeżeli tak to jak zacząć ta procedurę ? Potrzebuje jakieś dane techniczne ze Spiedel ?
                  Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
                  https://www.facebook.com/hipester
                  Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
                  www.ratebeer.com/user/137460/

                  Comment

                  • Cooper
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2002.11
                    • 6056

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak łatwo zauważyć, browary te nie znajdują się na naszej zielonej wyspie.
                    Aluzja czytelna ale zauważ ze Abernacka rzucił jako przykład 2 kraje które leżą od siebie daleko nie tylko odległościowo ale chyba też i pod względem gospodarki a nasza jak to ładnie ująłeś Zielona Wyspa chyba jednak jest gdzieś pomiędzy nimi a nie poza. Pomiędzy w sensie gospodarczym bo pod względem prawa a dokładnie jego sensowności to już taki pewien nie jestem.
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Swaroga Wyświetlenie odpowiedzi
                      Juz posiadam BM 50l . Chciałem doczepić mój browar domowy do knajpy i szczerze mówiąc nie zależy mi na zarobku z piwa robionego na miejscu.
                      Marzy mi się większa kadź ale jeżeli będę robił update sprzętu to już BM 200l czy 500l nie wezmę.

                      Jeszcze raz chciałbym się upewnić. BM 50l ma szanse na zatwierdzenie typu ? Jeżeli tak to jak zacząć ta procedurę ? Potrzebuje jakieś dane techniczne ze Spiedel ?
                      Udaj się do GUM-u i zapytaj. Uzyskasz najbardziej konkretną i pewną informację.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        #26

                        Comment

                        • dadek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍺🍺
                          • 2005.09
                          • 4699

                          #27
                          Najmniejszy browarek w Czechach ma warzelnię 100 l, wszelkie certyfikaty i pozwolenia. Też powstał z domowego częściowo przy użyciu tego samego sprzętu. Ale tam dużo łatwiej niż u nas. http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=111346
                          Last edited by dadek; 2015-01-27, 02:11.

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
                            Najmniejszy browarek w Czechach ma warzelnię 100 l, wszelkie certyfikaty i pozwolenia. Też powstał z domowego częściowo przy użyciu tego samego sprzętu. Ale tam dużo łatwiej niż u nas. http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=111346
                            W takim razie w Polsce działa mniejszy browar komercyjny. W osadzie Łąkomin koło Gorzowa Wielkopolskiego warzy się piwo na 90 litrowej warzelni: https://piwnyturysta.wordpress.com/2...min/#more-3616
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • oberzine
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2012.02
                              • 228

                              #29
                              Chcesz powiedzieć że uc zgodził się na warzelnie z garka na stołku?

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

                                #30
                                NIEBYWAŁE! Ale prawdziwe.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X