Weizenelfe?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gość

Weizenelfe?

Witajcie,

ostatnio uwarzyłem sobie warke z książki Richard Lehrl - Domowe Warzenie Piwa. Pan Richard podał następujący przepis mniejwiecej taki: 38% pilzenskiego, 58% pszenicznego 4% karmelowego jasnego, i nazwał to piwo jako Weizenelfe (Jasne piwo pszeniczne)

Zastanawia mnie, czy nazwa Weizenelfe jest poprawna? nie mogę znaleźć informacji na temat takiego gatunku, internet jest pusty. Być może to błąd tłumacza, co myślicie?

Wojtek
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10798

Nazwał jak mu pasowało
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9802

No nie tak do końca, określenie "Weizenelfe" jest czasem stosowane na nazwanie dość lekkiej, klasycznej niemieckiej pszenicy. Spotkałem się z określeniem, że to "piwo dla niej" (nie mylić z "Karmi" ).

Comment

• Pinio74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.10
        • 3881

Tak sobie myślę, że może nazwa nawiązuje do liczby 11 (niem. elf), jako do zawartości ekstraktu. Pszeniczna jedenastka to rzeczywiście byłoby lekkie piwo na lato, w sam raz dla pań.
        BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9802

Elfe: http://spiel.antamar.org/galerie/ind.../Elfe-Farbillu

Sztuk jeden .

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
            Richard, Richard Světák
            darekd
            Browarek z Brna

https://www.pivo-richard.cz/

Jasny leżak
            Ekstr. 12%
            Alk. 4,6%

Już kiedyś piłem ich jasną dwunastkę, ale oprócz innej nazwy ta ma też niższą zawartość alkoholu:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...tnie/europa/cz...
            2022-11-06, 23:28
          • darekd
            Richard, Richard Zahořklý
            darekd
            Světlý ležák bitter z brneńskiego browarku ma 11% ekstr. i 4,2% alk.
            Ciekawostką i to od dawna jest fakt, że oni nie drukują na stałe na etykietach zaw. alkoholu., tylko podają go przy dacie na kontrze. Fajnie, bo zależnie od słodu minimalnie ta zawartość może się różnić. Poszukałem...
            2022-10-02, 00:30
          • ART
            Domowe warzenie piwa; Richard Lehrl; RM
            ART
            W połowie maja br. zadebiutuje nowa pozycja książkowa na temat piwowarstwa amatorskiego pt. Domowe warzenie piwa. autorstwa Richarda Lehrla, wydawnictwa RM.

Jej premierę oraz dostępność pierwszych egzemplarzy przygotowaliśmy wraz z wydawcą na czas VII Warsztatów Piwowarskich. Wtedy też...
            2010-04-22, 21:44
          • bastion
            Ukraina, Snigurivka, Brovarnia.
            bastion
            Nie wiem czy Wam zdarzyło Wam się próbować piwa z browarów które nazwał bym - Efemeryda.
            Przyjeżdża się gdzieś, próbuje się piwo, po czym po bardzo krótkim czasie browarek znika z powierzchni ziemi, nie zostawiając nawet śladu .
            Mnie zdarzyło się już to bodajże trzy razy,...
            2022-05-25, 22:16
          • AaLeX
            Van Pur, Leon Steiner Lager
            AaLeX
            Piwo warzone dla Kauflanda przez browar w Rakszawie (kod LE). Barwa złota, piana znikła w 5 sekund nic nie zostawiając. Zapach metaliczny. Smaku brak. Woda. Piwo ma 4% alkoholu. Czy w tej Rakszawie ktoś to kontroluje w ogóle? Pić mi się chciało, 1,5zł kosztowało, rolę spełniło, ale piwem...
            2022-03-11, 14:44
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...