Kwas chlebowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • B_Bartek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 1

    Kwas chlebowy

    Witam, na wstępie przepraszam jeśli zakładam temat nie w tym dziale, ale jeśli chodzi o warzenie piw można powiedzieć, że jestem upośledzony. Nie zabierając cennego miejsca w temacie, przejdę do sedna.

    W pracy powierzono mi zadanie znalezienia producenta maszyn/urządzeń do produkcji kwasu chlebowego, który byłby wytwarzany na miejscu w restauracji w ilościach szczątkowych (myślę, że koło 40-50 litrów tygodniowo). Po moich nieudolnych próbach mam jeden wniosek - w Polsce kwas chlebowy (poza Van Purem) sprowadza się z kosmosu i nikt nie sprzedaje takich maszyn. Dostałem również informację, że kwas chlebowy można robić w amatorskich/domowych urządzeniach do warzenia piwa. Dlatego też moje kroki skierowałem do Was. Po pierwsze:
    - Czy to prawda, że kwas chlebowy można robić czymś a'la Brumeister?
    - Czy ktoś z Was zna - albo jeszcze lepiej - jest producentem/dystrybutorem takiego ustrojstwa?
    - Czy ktoś z Was zna firmę albo specjalistę, który mógłby mi pomóc? (ponieważ sprawa ma charakter komercyjny a nie charytatywny, głębsza pomoc w rozwiązaniu problemu produkcji kwasu chlebowego znajdzie swoje odbicie w stanie konta bankowego osoby pomagającej)

    Więcej grzechów już nie pamiętam. Proszę tylko nie sugerować zakupu gotowego kwasu chlebowego. Szefostwo chce produkować swój napój, a słowo szefa - rzecz święta (a przynajmniej przed wypłatą). Będę wdzięczny za każdą odpowiedź - no prawie każdą. Być może oszczędzi mi ona wizyty na dywaniku u szefa.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    kociołek
    Last edited by anteks; 2015-01-14, 16:10.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      Wydaje mi się że w kuchni restauracyjnej znajduje się cały sprzęt potrzebny do zrobienia kwasu chlebowego. Musicie tylko opracować i dopasować proces oraz ew. dokupić jakieś brakujące gadżety. Chyba nie ma sensu wydawać kasy na jakieś Braumeistery.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      Przetwarzanie...
      X