Bankrutujący kontraktowiec

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4508

    #136
    Haha, no tak...

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19297

      #137
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Czyli jeżeli kupisz prezesowi szpanerski fotel, to już jesteś kontrakt, a jak tylko pożyczysz pokrowiec, to nie?

      Podobnie, jeśli chodzi o ten mityczny "udział w produkcji" - na czym ma polegać:
      a) samodzielne warzenie, sprzątanie, badania laboratoryjne, papierologię, nadzór poprzez mieszkanie pod tankiem przez cały okres leżakowania,
      b) przyglądanie się przez szybę na kręcących się po warzelni pracowników,
      c) kilkakrotny telefon do szefa z pytaniem "jak leci"?

      Tworzenie na siłę kategorii "browarów" z czegoś, co fizycznie browarami nie jest, rodzi takie właśnie metodologiczne dylematy.
      Udział to udział. Czytaj jak chcesz. Tak jakby nie było dylematów przy fizycznych browarach. Np. rzemieślniczy browar to jaki? Nie wspominając o różnicach pomiędzy brewpubem a browarem restauracyjnym, niby oczywista, a jednak nie zawsze jest to takie oczywiste.

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 14999

        #138
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        Nie wspominając o różnicach pomiędzy brewpubem a browarem restauracyjnym, niby oczywista, a jednak nie zawsze jest to takie oczywiste.
        A ja do tej pory myślałem, że to jest, to samo, z tym, że jedno po angielsku, drugie po polsku. Do tej pory dla mnie browar restauracyjny po angielsku to brewpub i na odwrót. Chyba już stary jestem, więc proszę o napisanie czym jedno różni się od drugiego
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19297

          #139
          Brewpub = pub z wyszynkiem własnego piwa, nie ma kuchni, a jedynie przekąski i dania z mikrofali. Bliżej mu do multitapów, niż do browarów restauracyjnych.
          Restauracyjny browar = browar z restauracją lub odwrotnie. Jest kuchnia. Często piwo jest dodatkiem, a nie głównym menu.
          I jak to zwykle bywa są wyjątki. Browar rzemieślniczy (np. na zadupiu), który otworzył ogródek piwny z wyszynkiem własnego piwa nie pasuje do żadnego powyższego? Chyba, że przez wzgląd na posiadanie bądź nie kuchni traktowany jest jako jedno lub drugie.

          Comment

          • becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

            #140
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            Brewpub = pub z wyszynkiem własnego piwa, nie ma kuchni, a jedynie przekąski i dania z mikrofali. Bliżej mu do multitapów, niż do browarów restauracyjnych.
            Hmmm, byłem w takich gdzie było napisane brewpub, a mieli kuchnię taką, że hoho i to z karty. Gesslerowa by się zawstydziła nawet.
            Dobra, chcecie sobie komplikować życie to komplikujcie, dla mnie brewpub będzie tym samym co browar restauracyjny i tyle.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19297

              #141
              To nie to, że chcę. Nawiązuję do postu Krzysia.
              Bierhalle na RB jest określane jako brewpub, a wg. mnie to bardziej restauracja niż pub. Brovaria to znów brewpub/brewery. A czym się te dwa różnią, że inaczej się je określa? Brovaria udziela gościny kontraktowcom?

              Tamże również odróżnia się "zamawiaczy", czyli commissionerów od "kontraktowców" (choć i są błędy, ale przestałem z tym walczyć). Co moim zdaniem ma uzasadnienie, wbrew temu co pisze Krzysiu. Dalsze dzielenie "kontraktowców" znacząco nic nie zmieni.

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2002.07
                • 14999

                #142
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                Bierhalle na RB jest określane jako brewpub, a wg. mnie to bardziej restauracja niż pub. Brovaria to znów brewpub/brewery. A czym się te dwa różnią, że inaczej się je określa? Brovaria udziela gościny kontraktowcom?
                Przepraszam, jeśli kierujemy się tym co pisze RB to ja się wypisuję z dyskusji, portal gdzie miód pitny jest obok piwa oceniany, gdzie piwa b/a w ogóle nie są oceniane, gdzie EKU warzone na Seszelach traktuje się jako piwo niemieckie, gdzie, gdzie, gdzie - można wiele wyliczyć. Dlatego serwis RB odpuściłem sobie już na dobre.
                Kierujmy się sami swoim rozumiem, a nie RB.
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13963

                  #143
                  Commissioner na RB dotyczy zamawiaczy ale w postaci hipermarketów czy hurtowni. Tak przynajmniej to zrozumiałem. Być może jankesi nie spotkali się jeszcze z praktyką malutkiego zamawiacza - podmieniacza etykiet?

                  Z kolei po rozmowie z Radkiem z RB zrozumiałem, że oznaczenie brewpub to taki który sprzedaje piwo tylko na miejscu, którego piw nie spotkamy raczej gdzie indziej. A brewpub/brewery - to taki który głownie sprzedaje na miejscu, ale napełnia też butelki/kegi na wynos.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2017-02-01, 22:42.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19297

                    #144
                    Napisałem, tu, że są tam błędy, tak jak na Untappd też jest mnóstwo kwiatków. Na b.biz jest podział na 4 rodzaje browarów i koniec. Od lat wiele osób domaga się uznania kontraktów jako browary. Wskazałem, że dyskusja o tychże nie jest tak samo prosta jak o fizycznych, gdzie podział ich nie jest tak oczywisty. Szczerze zaczyna mi to już zwisać, bo lata mijają i dalej nic nie jest oczywiste. A strony się okopały. Nawet dyskusja o tym jak tytułować wątki piw kontraktowych została "zlana".

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19297

                      #145
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                      Commissioner na RB dotyczy zamawiaczy ale w postaci hipermarketów czy hurtowni. Tak przynajmniej to zrozumiałem. Być może jankesi nie spotkali się jeszcze z praktyką malutkiego zamawiacza - podmieniacza etykiet?

                      Z kolei po rozmowie z Radkiem z RB zrozumiałem, że oznaczenie brewpub to taki który sprzedaje piwo tylko na miejscu, którego piw nie spotkamy raczej gdzie indziej. A brewpub/brewery - to taki który głownie sprzedaje na miejscu, ale napełnia też butelki/kegi na wynos.
                      Commissioner z winiarskiego poletka to taki duży zamawiacz w ciemno. Ja ten termin w ujęciu piwnym rozszerzyłem na wszelakich zamawiaczy, którzy działają w ten sposób, czasem na mniejszą skalę.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #146
                        Powiedz, czego nie rozumiesz w sformułowaniu "browar to przedsiębiorstwo, w którym warzy się piwo"?

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19297

                          #147
                          Najpierw zdefiniuj pojęcia: "przedsiębiorstwo" i "warzy"?

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #148
                            Zlituj się ...

                            Chociaż, skoro nie rozumiesz, że "rzemieślniczy" to forma własności, a "regionalny" pochodzi od zasięgu sprzedaży, to i możesz nie rozumieć, co to przedsiębiorstwo. Dlatego nie jesteś w stanie sformułować żadnej poprawnej definicji, bo nie rozumiesz znaczenia słów, którymi się posługujesz.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19297

                              #149
                              Definicje są dostępne na SJP. Ogólne, ale w niczym nie kłamiące. Podmiot, który waży, paczkuje nie swój produkt też jest producentem. Odpowiada prawnie jak firma, gdzie rzeczywiście ów produkt jako prefabrykat został wytworzony. Nawet bardziej, bo to on jest producentem końcowym. A że nie warzy, tylko waży...
                              Skoro prawo dopuszcza taki stan prawny to nie widzę sensu zamykać oczy, bo coś nie jest tak jak ja widzę. Nie jest on browarem w świetle podatku akcyzowego, ale może dystrybuować piwo jak browar.
                              Definicje nie są na sztywno ustalane na lata, wieki, itd. Podlegają ewolucji związanej z tym co najprościej mówiąc określić jako zmiany uwarunkowań rynku. A te się zmieniają.
                              Spór o kontrakty toczy się nie od dziś i szczerze nie liczę na zmianę podejścia. Swoim wpisem sonduję jak dalece mentalność na tym forum uległa zmianom.

                              Comment

                              • Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

                                #150
                                Odkąd zostałeś urzędnikiem, stałeś się urzędasem i zajmujesz się głównie stwarzaniem niemałych trudności, dzieleniem włosa na czworo i wymyślaniem głupot. Nie widzisz lasu, bo ci drzewa zasłaniają. To tacy jak ty powodują, że kasta urzędników jest tak znienawidzona społecznie. Zazwyczaj bronię urzędników, ale t y swoimi rozważaniami o ilości diabłów na czubku szpilki sam wyłączasz się spod ochrony.

                                Jeśli chodzi o znaczenie słów, to kluczowy w tym względzie jest słownik języka polskiego, a nie ustawa o podatku akcyzowym.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Praha-Kobylisy, Na pecích 1044, Pivovar Bad Flash
                                  dadek
                                  Komuś kto choć raz był w Pradze i trochę interesuje się kraftowym piwem, nazwa browaru powinna coś mówić. Choć pierwszą warkę uwarzono tu w maju 2021, to od około 7 lat piwa Bad Flash były warzone kontraktowo w różnych czeskich browarach przez dwóch dobrze znanych w praskim piwnym światku...
                                  2022-09-29, 01:56
                                • darekd
                                  Hartmannsdorf [Vier Vogel Pils], Vier Vogel Pils
                                  darekd
                                  Historia wygląda tak: kilku studentów z Drezna wybrało się do Kolumbii. Nie wiadomo czy był to staż, stypendium czy praca. Sugerują jakieś badania. Każdy student wie, że nauka z alkoholem są związane nierozerwalnie. Popijając rum doszli do wniosku, że brakuje im jeszcze piwa, bo miejscowe...
                                  2020-08-30, 00:05
                                • dadek
                                  Zakrzów 413, Browar Kazimierz
                                  dadek
                                  19.06.2019 miałem okazję na zaproszenie Krzyśka i Mateusza Jachimczaków (czyli taty i syna) odwiedzić ich browar. Przybyłem do Podłęża do ich domu gdzie mieszkają z całą rodziną i razem udaliśmy się do odległego o jakieś 1200 m browaru. Byłem przekonany, że cały czas jesteśmy w...
                                  2019-08-08, 22:17
                                • darekd
                                  Náchod, Weyrova 12, 1. náchodská pivotéka
                                  darekd
                                  No wreszcie pod Kudową jest fajna piwoteka!

                                  Właściwie, co jest coraz częstszym w Czechach, jest to sklep połączony z barem (cztery nalewaki).
                                  Lokal ruszył w czasie pandemii i na początku w związku z tym był tylko sklepem, teraz całość tworzy całkiem spore miejsce i do...
                                  2024-02-01, 00:32
                                • darekd
                                  The Musketeers, Troubadour Imperial Stout
                                  darekd
                                  Dawny kontraktowiec, który od 2019 r. jest całkiem sporym browarem stacjonarnym, działa w m.in. w budynku dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii Wschodniej.

                                  9% alk.
                                  45 IBU

                                  https://www.themusketeers.be/nl/onze...es/troubadour-...
                                  2025-03-02, 00:57
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...