Nie, bo ja głupi jestem - w sensie nie wiem jak wygląda komercyjna produkcja.
Bankrutujący kontraktowiec
Collapse
X
-
Już był jeden kontrakt, który chyba wyzionął ducha - niejakie Antidotum, warzyli w Bartku - i to pomimo tego, że pod koniec działalności przeszli na amerykańskie chmiele https://www.youtube.com/watch?v=cAK_eiW8D2g♪♫
♫Comment
-
Myślenie typu "może zakończyć działalność ale nie zbankrutować" wynika - moim skromnym zdaniem - z dziwnego przekonania, że kontraktowce to gałąź browarnictwa z góry skazana wyłącznie na sukces. Że cokolwiek by nie uwarzyły, to i tak będzie lepsze od koncernowej padaki, a użyte na etykietach słowa: stout czy IPA, APA, AIPA, UPA czy PUPA będą wymówką dla kiepskiej jakości i marnego browarniczego rzemiosła czy po prostu braku doświadczenia. No i że nie muszą dbać o promocję i zapewnienia sobie stabilnego rynku zbytu, bo ludzie i tak będą pytali o te piwa i kupowali je (choćby ze snobizmu).
Jak już wielu kolegów pisało - część kontraktowców czeka zderzenie z twardą rynkową rzeczywistością, a marzenia o ogólnopolskiej renomie ich właściciele będą musieli schować głęboko w kieszeń i walczyć o byt na rynku lokalnym. Poza tym - prędzej czy później - nisza rynkowa pn. pale ale wypełni się i o sukcesie zacznie decydować jakość, cena, promocja itp, itd. A wiecznie z nowymi smakami eksperymentować nie można."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.netComment
-
USA udowadnia ze mozna i się nie nudzi. Eksperymentować tez da się cały czas. My jesteśmy wręcz w początkowym etapie, przedszkolu. Dopiero się zaczyna o beczkach myśleć. Mentalność ludzi w Polsce się jeszcze nie przestawila na ten etap. Dalej myślą kategoriami z klasycznego browarnictwa.Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2015-01-18, 12:10.Comment
-
Ilośc zakupionych surowców też prawie zawsze jest większa w przypadku browaru klasycznego niz kontraktowego ze względu na wielkość produkcji. Do tego z racji posiadanych środków trwałych na pewno dochodzą obciązenia podatkowe.
Raczej znaczna różnica w ryzyku biznesowo-finansowym w przypadku obu biznesów.
Tak czy siak temat wywołała jakaś niepotwierdzona plotka o upadku jakiegoś z kontraktowców a dalej to już nasza ogólna polemika o idei istnienia browarów kontraktowych.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Raczej z tego że browar kontraktowy to niewielkie koszta i ryzyko materialnych strat w porównaniu do klasycznego browaru "in situ" który zajmuje działkę i składa się nawet z jednego budynku i maszyn.
Ilośc zakupionych surowców też prawie zawsze jest większa w przypadku browaru klasycznego niz kontraktowego ze względu na wielkość produkcji. Do tego z racji posiadanych środków trwałych na pewno dochodzą obciązenia podatkowe.
Raczej znaczna różnica w ryzyku biznesowo-finansowym w przypadku obu biznesów.
Tak czy siak temat wywołała jakaś niepotwierdzona plotka o upadku jakiegoś z kontraktowców a dalej to już nasza ogólna polemika o idei istnienia browarów kontraktowych.Comment
-
A kto powiedział że to ma być nowofalowy kontraktowiec? Może to tylko jakiś Dionizos czy inny Czarny Kot, czy ki wuj. Skoro Ursa, Edi czy inne Spirifery sobie radzą to nie wiem jak coś może zbankrutować.www.szkoladlapsa.waw.pl szkolenie psów warszawaComment
-
Ursa i Edi to akurat browary niekontraktowe. Klasyczne acz rzemieślnicze.
Edi ze swoim stażem dla kontraktowców to wręcz dziadek bo istnieje już chyba z kilkanaście latPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Pozdrawiam
AdrianComment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Komuś kto choć raz był w Pradze i trochę interesuje się kraftowym piwem, nazwa browaru powinna coś mówić. Choć pierwszą warkę uwarzono tu w maju 2021, to od około 7 lat piwa Bad Flash były warzone kontraktowo w różnych czeskich browarach przez dwóch dobrze znanych w praskim piwnym światku...
-
Channel: Czechy
-
-
Historia wygląda tak: kilku studentów z Drezna wybrało się do Kolumbii. Nie wiadomo czy był to staż, stypendium czy praca. Sugerują jakieś badania. Każdy student wie, że nauka z alkoholem są związane nierozerwalnie. Popijając rum doszli do wniosku, że brakuje im jeszcze piwa, bo miejscowe...
-
Channel: Niemcy
-
-
19.06.2019 miałem okazję na zaproszenie Krzyśka i Mateusza Jachimczaków (czyli taty i syna) odwiedzić ich browar. Przybyłem do Podłęża do ich domu gdzie mieszkają z całą rodziną i razem udaliśmy się do odległego o jakieś 1200 m browaru. Byłem przekonany, że cały czas jesteśmy w...
-
Channel: Małopolskie
-
-
No wreszcie pod Kudową jest fajna piwoteka!
Właściwie, co jest coraz częstszym w Czechach, jest to sklep połączony z barem (cztery nalewaki).
Lokal ruszył w czasie pandemii i na początku w związku z tym był tylko sklepem, teraz całość tworzy całkiem spore miejsce i do...-
Channel: Czechy
2024-02-01, 00:32 -
-
Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment