Bankrutujący kontraktowiec

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zawel85
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 79

    #61
    I pytanie klucz: czy wprowadzilibyście takie piwa gdyby w 2012 Pinta nie wprowadziła na rynek Ataku Chmielu?

    Co do deprecjonowania roli browarów restauracyjnych: to zjawisko występuje ale nie dlatego, że wszyscy zafiksowali się na amerykański chmiel a dlatego, ze wciąż mniej jest browarów pokroju Bierhalle a więcej typu Gril de Brasil, Spiż i innych partaczy.[/QUOTE]

    Odpowiedź jest prosta - tak, wprowadzilibyśmy. A wiesz dlaczego? Bo te nowe piwa nie były robione po to by komuś coś udowodnić tylko dlatego, że nasze (piwowarów) ambicje kazały nam zrobić coś nowego. Dajesz przykład Ataku Chmielu, jako zalążka rewolucji, a zauważ, że mimo 2 lat od premiery nie uwarzyliśmy w Bierhalle żadnego mocno nachmielonego piwa...Poza tym tak, jak pisałem - nie uważam, że rewolucja piwna w Polsce polega na wypuszczaniu piw nowofalowych, tylko uświadamianie coraz szerszej populacji, że piwo to nie tylko popularny Lager z tesco, a cała gama różnorodnych smaków, barw itp. tu każdy znajdzie coś dla siebie.
    Zgadzam się natomiast z tym, że niektóre browary restauracyjne robia krecia robotę i potrafią skutecznie zniechęcić gościa do piwa rzemieślniczego. Pierwszy przykład z brzegu wspomniany De Brasil w Łodzi. Postawili 1 fermentor i 3 leżaki, a w sprzedaży 4 gatunki piwa, gdzie my w łódzkim Bierhalle mając 4 fermentory i 12 leżaków ledwo dajemy radę w sezonie...To jak oni mają swoim piwem przekonać gościa?

    Comment

    • wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2654

      #62
      Bankrutujący kontraktowiec - taki jest temat tego wątku...

      Kto? Bo mam deal z jednym dziennikarzyną który lubi sensacje...
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedzi
        Swojego czasu Bierhalle (przynajmniej warszawskie) miało założenie, że warzone są wyłącznie piwa w stylach niemieckich.
        Od samego początku Bierhalle odwoływało się do bawarskiej kultury piwnej. Nie niemieckiej tylko bawarskiej. Stąd obrusy w barwach Bawarii i bawarskie stroje kelnerek.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • lesiutek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.04
          • 9

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zawel85 Wyświetlenie odpowiedzi
          Pierwszy przykład z brzegu wspomniany De Brasil w Łodzi. Postawili 1 fermentor i 3 leżaki, a w sprzedaży 4 gatunki piwa, gdzie my w łódzkim Bierhalle mając 4 fermentory i 12 leżaków ledwo dajemy radę w sezonie...To jak oni mają swoim piwem przekonać gościa?
          Wydawało mi się że już ich nie ma w manu...
          a na pewno przestali warzyć w Łodzi kilka lat temu
          Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to piwo mieli kilka zł tańsze niż wasze ale jakością przegrywali srodze.

          Comment

          • Cooper
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6056

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
            Bankrutujący kontraktowiec - taki jest temat tego wątku...
            Kto? Bo mam deal z jednym dziennikarzyną który lubi sensacje...
            Jak taki z niego dziennikarzyna to niech sam się dowie. Za to mu płacą.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zawel85 Wyświetlenie odpowiedzi
              Denerwujące jest deprecjonowanie wartości browarów restauracyjnych. Dla jednego piwna rewolucja to dodanie do piwa tony Amerykańskiego chmielu, albo tworzenie ładnych stylistycznie etykiet, a dla innych to codzienna żmudna praca przy utrzymaniu jakości piwa i walka o to by przekonać klienta/gościa do piw rzemieślniczych..
              A dla jeszcze innych - o czym łatwo zapomnieć w ferworze zero-jedynkowej argumentacji - po prostu różnorodność. Browary restauracyjne były rewolucją na ziemi spalonej przez koncerny, ale po którymś z kolei lokalu oferującym żelazny zestaw pils-dunkel-weizen przyszedł czas na krok naprzód. Który wykonali właśnie kontraktowcy.

              Teraz sami mogą wpaść w swój schemat, czyli nadużywania amerykańskich chmieli, ale ja się nudy nie obawiam, a jakość w końcu się poprawi wraz z nabytym doświadczeniem. Zresztą browary restauracyjne nie są tu wyjątkiem, wystarczy poczytać wątki im poświęcone. Po prostu piwo to nie śrubka, że za każdym razem wyjdzie tak samo, nie wspominając o umiejętnościach, zmianach kadr czy w końcu indywidualnym podejściu do biznesu (niektórym właścicielom jakby niezbyt zależy na produkcie).

              Comment

              • Rufi3M
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.03
                • 44

                #67
                A czy są jakieś dane ile wypuszczają piwa na rynek browary kontraktowe ?

                Bo zdaje się że to powinno być ogólnodostępną informacją

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  #68
                  Np. AleBrowar podał 2 dni temu, że w 2014 uwarzyli 3,5 tys. hl.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • Prusak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 4462

                    #69
                    A swoją drogą, kilka razy pojawiła się tu informacja, że pinta zaczęła działać lub wprowadziła Atak Chmielu w 2012, co jest nieprawdą.

                    Comment

                    • pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

                      #70
                      A jaka jest wtedy prawda?

                      Comment

                      • Livres
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2012.04
                        • 324

                        #71
                        2011. W 2012 wystartował AleBrowar.

                        Comment

                        • olie
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2011.06
                          • 777

                          #72
                          2011 r.

                          Comment

                          • pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

                            #73
                            To się przejechałem...ale ten czas szybko płynie

                            Comment

                            • koorgan
                              Gość
                              • 2014.08
                              • 50

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi

                              Mam jednak nadzieję że z obecnych konktraktowców za 2-3 lata, moze kilka lat wyrośnie jeden, dwóch graczy ktorzy po dorobieniu się jakiegoś kapitału kupią i uruchomią stare browary, nawet mniejsze od tych MarkaJ.

                              To jedyna pozytywna rzecz na jaką liczę w kontekście wysypu browarów kontraktowych.
                              Alebrowar przyznał ze nie opłaca im sie kupować browaru ani wchodzić w układ z dyskontami.

                              Comment

                              • koorgan
                                Gość
                                • 2014.08
                                • 50

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                Słyszałeś o funkcjach w browarze jak warzelany, piwniczny itp?
                                Who cares.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X