Pomocy, problem z drożdżami

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • antiself
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 10

    Pomocy, problem z drożdżami

    Wczoraj uważyłem Portera Bałtyckiego, ale omyłkowo nie kupiłem drożdży, wiec zdobyłem jedyne jakie były w lokalnym sklepie brewgo 01 do dolnej fermentacji.

    Zrobiłem tak jak zawsze sterylizacja odpowiednia temperatura i do lodówki, po parudziesięciu minutach wszystkie leża martwe na dnie . Dziś wybrałem się do innego sklepu a tam to samo i znów ta sama sytuacja, co robie nie tak, czy to wina tego produktu ?

    Jeszcze jedno czy brzeczka może leżeć bez drożdży pare dni ? Czy już po moim piwie ?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    wysterylizowałeś drożdże?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • antiself
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.01
      • 10

      #3
      sterylizowałem jedynie szklankę i łyżkę, a o sterylizacji drożdży nie słyszałem, możesz napisać coś więcej bo google nic nie znajduję.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        No tak napisałeś

        Znaczy uwodniłeś je i co dalej? Dałeś je do lodówki?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • antiself
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.01
          • 10

          #5
          wstawiłem do lodówki na 10 min. i wszystkie leżały na dnie. Próbowałem z 4 paczkami i wszystkie nie wypał nawet dodawałem cukru. Warzyłem wczesniej 2 warki i nie było problemu z tym nawet pierwszym razem nie sterylizowałem niczego.

          Jutro pojade jeszcze do jednego sklepu może mają coś innego, tylko teraz pytanie czy piwo bez drożdży się nie zepsuję ?

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Wsyp je do wody, poczekaj 15 min aż się zrobi krem. Zamieszaj wyparzoną łyżeczką i wlej do brzeczki. Nic nie wkładaj do lodówki.

            Nie wiemy czy się zepsuje, dobrze jest aby drożdże jak najszybciej opanowały całą brzeczkę wtedy ryzyko infekcji spada radykalnie.

            Na przyszłośc pamiętaj, że piwa mocne zaszczepiamy zdrową gęstwą.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • antiself
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.01
              • 10

              #7
              Pamiętam tylko niestety przeoczyłem drożdże w zamówieniu i odkryłem to dopiero jak dorzucałem ciemne słody do gara.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                A tak w ogóle to skąd wiesz, że te wcześniejsze drożdże są martwe?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • antiself
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.01
                  • 10

                  #9
                  Zazwyczaj to mi aż podnosiły sreberko po 10 minm, a tak to na dnie osadza się 1 albo 2 cm warstwa z drożdży, w akcie desperacji dolalem do brzeczki 2 szklanki tego, ale od wczoraj fermentacja nie ruszyła ;/

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    No to normalne zachowanie drożdży.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10782

                      #11
                      Gdzie jest taki wybór sklepów stacjonarnych?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • antiself
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2015.01
                        • 10

                        #12
                        W Rzeszowie, głownie to sklepy piwno/winiarskie jak znalazłem 4 takie, do tego jeden z znanym sklepem internetowym, jutro jade własnie go odwiedźić ostatnia szansa ;/

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          a tamte wylałeś? Wedle mnie to one dobre były.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • antiself
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2015.01
                            • 10

                            #14
                            Dolałem do brzeczki, ale mineło juz pare godzin i nic raczej nie pracuję temperatura to coś poniżej 20 stopni. Pamiętam jak robiłem lager'a i nie chciało mi sie wynieść fermentatora do piwnicy to już w nocy obudziło mnie bulgotanie.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Parę godzin to jest nic, przecież masz pow. 20Blg, to może potrwać kilka dni.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X