O ile pamiętam to tylko miejsca stojące, ale za to okolica jaka, zapaszek z potoku tyskiego jaki, takiej żulerni to chyba nigdzie już nie ma, a i w tamtych czasach to mało gdzie taki lokal był.
Jak to było przed piwną rewolucją
Collapse
X
-
Rewolucja piwna, przed rewolucja? Kurcze jak piwo zaczęło mi smakować to piłem lokalne -tyskie nawet tyskie "ale" było w barze na kranie,bar nomen omen zwał się "Karolinka" jak swego czasu najbardziej popularne tyskie piwo. Wcześniej to "Teatralna" "Anatol" albo legendarne "Pod jesionami" i legendarne tyskie. Bo te piwa , czy to karmelkowe czy porter, czy nawet karolinka czy karlik to legenda, żadne przechmielone rewolucyjne ich nie zastąpi, tak jak janowskiego, dawnej perły z lublina, czy haveliusza, jedynego jakiego dało się wypić ze smakiem na wybrzeżu. Przynajmniej jak mundurek musiałem zmienić tak było, no, połczyn w takiej 0,33 wysmukłej buteleczce, latem zaraz po lotach to dało się wypić Przed rewolucją były także przechmielone piwa takie jak .... chyba zwało si ono grudziądzkie? Dla goryczki to cały dostępny chmiel sypali, piszę o latach 80-tych.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Z okazji weekendu majowego kupiłem trochę piw nierewolucyjnych, i kiedy je piłem, przyszło mi na myśl, że gdyby spróbować zestawić ich smak ze smakiem lagerów i pilsów sprzed lat co najmniej kilkunastu, to niektóre współczesne wyroby wytrzymują konkurencję.
Na przykład wciąż Kormoran Jasny, budzący skojarzenia z "męską" goryczką dawnej Perły, czy 12 z Wąsosza. Taka klasyka, bez pretensji do niesłychanie finezyjnych odczuć. Trochę ciała i porządne chmielenie.Comment
-
Comment
-
Comment
-
W czasach "piwnej rewolucji" z przyjemnością po nie sięgam. Smaczne, solidne, szkoda, że nie bywa we wrocku na kranach."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
Ja nie wiem, czemu mi tak ten Kormoran podszedł... Pomyślałem sobie, że gdyby nie było w nim czeskiego i niemieckiego chmielu, a tylko te lubelskie, to jeszcze bardziej przypominałby dawną Perłę.
Ale to prawda, też trudno mi znaleźć coś takiego: obecny Rycerz czy Noteckie to już nie to samo, tak jak piwa z Zawiercia. Nie mówiąc o Lagerowym. Wyboru praktycznie nie ma. Kiedyś jeszcze niektóre piwa ze Zduńskiej Woli były ciekawe.Comment
-
Bo lager to wbrew pozorom trudne piwo do zrobienia - nie ma specjalnie jak ukryć błędów w procesie warzenia czy innych wad w produkcji, a i wszelkie oszczędności na surowcach, czy kosztach produkcji od razu wyjdą w smaku...bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
Comment