Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
Wyświetlenie odpowiedzi
Lager ponad wszystko
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziTo nic nie znaczy. Tym bardziej jakieś manieryczne "mega". Megahipsterstowo jest, jak rozumiem czymś większym niż kilohipsterstwo. Jak to wymierzyłeś?
A walić można młotem.
Comment
-
-
Jasny lager to zapewne pierwsze piwo z którym zetknęliśmy się na naszej piwnej drodze. Wciąż przez wielu utożsamiany jako "prawdziwe piwo", jasny lager to też nasze pierwsze zagraniczne wojaże piwne do Czech, Niemiec, w mniejszym stopniu Słowacji i Austrii. I nic w tym dziwnego ze dla wielu wciąż pozostanie style ulubionym ( ewentualnie jego podkategoria pilzner), ja sam bardzo lubię wychylić sobie Krakonosa albo inną Polickę po rowerze, albo gdy po prostu chcę się szybko napoić. I chętnie też widziałbym lokale oferujące dobre lagery o ekst 10-12%, ale niestety rynek piwny w Polsce rządzi się swoimi prawami.
To, że w multitapie jest deficyt pilsa na kranie to głownie sprawa tego, że browary które go warzą (tudzież jasnego lagera nie pilsa) nie oferują swoich piw w beczkach lub otrzymanie takowej jest problematyczne bardzo. Pamiętam jak Mason opisywał proces zamówienia takiej beczki gdy jeszcze pracował w Chmielarni i okazało się, ze łatwiej mieć RISa z Californii, kwacha z Cantillion czy jednorazowe piwa BrewDoga niż dostać beczkę od niektórych browarów zza województwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziJuz nie udawaj głupiego. Dobrze rozumiesz co napisałem. Nie bawmy się w semantyke.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziKłamstwo, zarówno Podgórz i Pracownia zrobiły takowe, widzisz, tak bardzo lubisz te piwa, że ich nawet nie zauważyłeś.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziTo, że w multitapie jest deficyt pilsa na kranie to głownie sprawa tego, że browary które go warzą (tudzież jasnego lagera nie pilsa) nie oferują swoich piw w beczkach lub otrzymanie takowej jest problematyczne bardzo. Pamiętam jak Mason opisywał proces zamówienia takiej beczki gdy jeszcze pracował w Chmielarni i okazało się, ze łatwiej mieć RISa z Californii, kwacha z Cantillion czy jednorazowe piwa BrewDoga niż dostać beczkę od niektórych browarów zza województwa.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Podobno teraz w USA zaczął się boom na pilsy, więc jako lizodupcy tej nacji można spodziewać się u nas rzemieślniczej kontrrewolucji. Tylko co z morale - udajemy, że zapomnieliśmy nad jakimi piwami jeszcze przed chwilą cmokaliśmy? Ponieważ amerykańce wykupią wszystkie zapasy chmieli czeskich i niemieckich, to dla odmiany my pewnie do pilsów będziemy sypać ich perfumyLast edited by Pendragon; 2015-02-12, 12:57.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzia nie włoskiego risa z cytronellą.
Urquell'a można się napić, ale są raczej jednak lepsze piwa niż pils'y, lager'y czy inne w ten deseń. Osobiście piję wszystko, co jest ciekawe i zawiera w sobie jakąś tajemnicę.
przy okazji chciałbym się dowiedzieć, dlaczego Podkarpacie jest kojarzone z jakimś "Januszem z wąsem" i o co chodzi z inkryminowanym. Zaczyna mnie powoli wk..denerwować, że traktujecie nasz region jakbyśmy byli Polską B-my przynajmniej jesteśmy ziemiami rdzennie polskimi, oraz że u nas niewiadomo co się dzieje, prawie jak niedźwiedzie chodzące po ulicach. Lager'y itd są przecież dostępne na rynku, więc nie ma co nagle za nimi płakać, a to że ŚWIADOMOŚĆ piwna się rozwija, należy się tylko cieszyć, czas ajpów-zrajpów i witów-sritów minie i wrócimy do starych dobrych szkół piwowarstwa.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
-
Ano, ano. Przechodziłem ostatnio na Rynku u nas koło jakiegoś przybytku i zobaczyłem pindolety z hipsterami w tych ich pierd...ch brylach (bo nie można tego bezguścia nazwać okularami, sam noszę i wiem i płaciłem za to, bo okulary nosi się ze względu na wady wzroku, a nie żeby wyglądać jak niewiadomo co, w dodatku z dobrym wzrokiem), szalikach i tym śmiesznym zarościku i po prostu było mi wstyd wejść tamże. I 300 razy wolę pójść do mordowni, zobaczyć, nawet i Janusza-bo tak ma na imię, niekoniecznie z wąsami, ale być wśród jakiejś normalnej ludzkiej zbiorowości, ze swoimi problemami, marzeniami, a nie z jakąś hipsterską hordą; bo tak hipsterzy to są nowi barbarzyńcy.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziTo, że w multitapie jest deficyt pilsa na kranie to głownie sprawa tego, że browary które go warzą (tudzież jasnego lagera nie pilsa) nie oferują swoich piw w beczkach lub otrzymanie takowej jest problematyczne bardzo. Pamiętam jak Mason opisywał proces zamówienia takiej beczki gdy jeszcze pracował w Chmielarni i okazało się, ze łatwiej mieć RISa z Californii, kwacha z Cantillion czy jednorazowe piwa BrewDoga niż dostać beczkę od niektórych browarów zza województwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedziLager jest typowym stylem dla naszej okolicy i klimatu, podobnie jak typowe dla naszej okolicy i klimatu są jabłka, a nie mandarynki.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziokazało się, ze łatwiej mieć RISa z Californii, kwacha z Cantillion czy jednorazowe piwa BrewDoga niż dostać beczkę od niektórych browarów zza województwa.
Polepszyło się też nieco w kwestii polskich browarów, choć wciąż gastronomia jest przez nich traktowana po macoszemu.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziNo jasne, żeby sprawę zamknąć, nie bawmy się w semantykę. Piszmy żargonem, byle co i byle jak. Pozdrawiam.
Jestem przeciwny takim podziałom jakie wynikają z rodzaju piwa. Nie lubię tekstów "tylko lager!" szczególnie z ust ludzi którzy siedzą w piwie 2 lata i twierdzą że nowofalowe chmiele już im się znudziły. To tworzy podziały, wojny frakcji. A przecież świat piwa to nie żadne kibolstwo, chodzi o to aby cieszyć się piwem. Czasem jeden styl mi bardziej pasuje, kolejnym razem inny. Wszystko zależy od czasu, miejsca, ochoty. W lato lekki pils będzie fajny, w zimowe wieczory będzie to Imperialny stout a na wyjątkowe okazje drogi lambik itd itp w zależności od tego co komu pasuje. Często chodzę do baru z kumplem który nie siedzi w piwie, lubi jak łatwo się pije i już. On zazwyczaj znajdzie w karcie z 2 lagery, ja kilka ipow sripow. Każdy jest ucieszony.
BTW. Wygląd nie determinuje tak mocno osoby. Mam brodę, wąskie gacie, dziary na łapach a hipsterem nie jestem i lubię normalnie z ludźmi pogadać. Więc wiecie, bez przesady
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziNie lubię tekstów "tylko lager!" szczególnie z ust ludzi którzy siedzą w piwie 2 lata i twierdzą że nowofalowe chmiele już im się znudziły.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Przed 3 laty, to mało kto wiedział cokolwiek o nowofalowych chmielach. Wszyscy niemal startowaliśmy z tego samego poziomu 2 lata temu.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
Comment