Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Wyświetlenie odpowiedzi
Lager ponad wszystko
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Biniauer Wyświetlenie odpowiedziTe małe browarki warzą to co im się najlepiej sprzeda, to czego chce od nich klient.
Ja wolał bym więcej RISów i kwasów (ale takich porzadnych), a to na razie pozostanie w strefie marzeń jeśli chodzi o polska rewolucje.... (tych pojedynczych wybryków nie biorę pod uwagę)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedziOd pewnego czasu wybór piw polskich, a tym bardziej zagranicznych, jest wręcz oszałamiający. (...) Jednak nawet spośród gatunków, którę lubię, jeśli miałbym wybierać , to wybiorę jasnego lagera.
Tyle że, powiedz mi Kolego, który jasny lager spełnia Twoje oczekiwania? Jest tego pełno, lecz... Czy aby nie masz problemu wskazać wybitnych przedstawicieli, a nawet "zaledwie" bardzo dobrych? Bo ja mam. Z powszechnych produktów krajowych nie potrafię wskazać niczego szczególnego. Jakbym miał w tej chwili, bez większego namysłu, wypić jedno, poprosiłbym Stare Wilno (Senojo Vilniaus), oczywiście niefiltrowane.
M.Last edited by beaviso; 2015-02-13, 03:37.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedziW Bomi zaopatrywałem się na studiach, wybór był, że hoho (...) vintage Suffolk Ale, etc; z polskich to triumf święcił Faustus,
A Faustus, o ile sięgam pamięcią (bo chętnie go kupowałem, nawet kiedyś cały kartonik przytuliłem), wcale nie był piwem polskim, tylko warzonym w Niemczech na zamówienie polskiego browaru.
To tak wspomnieniowo... Też zaczynałem w Bomi Najpierw w 2005 zauroczenie Żywym i Koźlakiem, a w 2006 zakupy w Bomi na bogato. W dość biednych czasach stałem się posiadaczem karty Sodexho przedpłaconej nieco powyżej progu pięciocyfrowego i postanowiłem, że takie prezenty służą radości. Poszło zatem w większości na piwo i wiktuały, hehe.
M.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedziNo i nazwa gotowa. "Piątek trzynastego"...
Comment
-
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beaviso Wyświetlenie odpowiedzi, wcale nie był piwem polskim, tylko warzonym w Niemczech na zamówienie polskiego browaru.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Np. pisali o tym tutaj i tutaj zwłaszcza. Jednakowoż, czy wówczas była uznana oficjalnie nazwa "lager", skoro:
This method of bottom fermentation was known in Bavaria as early as the 15th century, but was not widely adopted for many years because the beer had to be stored in a very cool environment to mature properly. Until the 19th century these lager beers – after lager, the German word for storage – were only made where there were natural caves that could keep the maturing beer cold.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedziLagery warzyło się długo przed 1863
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
I co niby się wtedy wydarzyło?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziI co niby się wtedy wydarzyło?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedziPR, panie, PR
Comment
-
Comment