Lager ponad wszystko

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Livres
    Porucznik Browarny Tester
    • 2012.04
    • 324

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    Atak Chmielu miał premierę w 2011, w maju, więc nie minęły nawet CZTERY lata od tego czasu. Przez rok byli jedynym browarem warzącym nowofalowo. Niecałe TRZY lata temu wystartował AleBrowar. Co to za rewolucja z 2 browarami i to kontraktowymi. Ona zaczęła się zdecydowanie później, wraz z ogólnopolską falą zainteresowania - setki sklepów, multitapy - dla mnie to są wyznaczniki początku rewolucji. Powszechność - o to chodzi.
    Celna uwaga. Myślę, że można przyjąć, że "rewolucja" zaczęła rozwijać skrzydła w okolicach WFDP 2013, a eksplodowała dopiero w roku ubiegłym.

Comment

• baroN1
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.08
      • 181

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Biniauer Wyświetlenie odpowiedzi
      Te małe browarki warzą to co im się najlepiej sprzeda, to czego chce od nich klient.
      a skąd wiesz czego pragnie klient ?

Ja wolał bym więcej RISów i kwasów (ale takich porzadnych), a to na razie pozostanie w strefie marzeń jeśli chodzi o polska rewolucje.... (tych pojedynczych wybryków nie biorę pod uwagę)

Comment

• beaviso
        • 2010.02
        • 215

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedzi
        Od pewnego czasu wybór piw polskich, a tym bardziej zagranicznych, jest wręcz oszałamiający. (...) Jednak nawet spośród gatunków, którę lubię, jeśli miałbym wybierać , to wybiorę jasnego lagera.
        No dobra, pomijając moje ukochane pszeniczniaki, to ja również wyżej cenię jasnego lagera od całej różnorodności piw, na czele z wyraziście chmielonymi ales, za którymi nie przepadam.
        Tyle że, powiedz mi Kolego, który jasny lager spełnia Twoje oczekiwania? Jest tego pełno, lecz... Czy aby nie masz problemu wskazać wybitnych przedstawicieli, a nawet "zaledwie" bardzo dobrych? Bo ja mam. Z powszechnych produktów krajowych nie potrafię wskazać niczego szczególnego. Jakbym miał w tej chwili, bez większego namysłu, wypić jedno, poprosiłbym Stare Wilno (Senojo Vilniaus), oczywiście niefiltrowane.

M.
        Last edited by beaviso; 2015-02-13, 03:37.

Comment

• beaviso
          • 2010.02
          • 215

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
          W Bomi zaopatrywałem się na studiach, wybór był, że hoho (...) vintage Suffolk Ale, etc; z polskich to triumf święcił Faustus,
          Strong Suffolk Vintage Ale jest w większości sklepów sieci Piotr i Paweł oraz Leclerc, ok. 9.50-10.00 zł/0.5l. Piwo wybitne, klasa sama dla siebie !!!
          A Faustus, o ile sięgam pamięcią (bo chętnie go kupowałem, nawet kiedyś cały kartonik przytuliłem), wcale nie był piwem polskim, tylko warzonym w Niemczech na zamówienie polskiego browaru.
          To tak wspomnieniowo... Też zaczynałem w Bomi Najpierw w 2005 zauroczenie Żywym i Koźlakiem, a w 2006 zakupy w Bomi na bogato. W dość biednych czasach stałem się posiadaczem karty Sodexho przedpłaconej nieco powyżej progu pięciocyfrowego i postanowiłem, że takie prezenty służą radości. Poszło zatem w większości na piwo i wiktuały, hehe.

M.

Comment

• Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9787

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
            No i nazwa gotowa. "Piątek trzynastego"...
            Nazwa do dupy. Od razu zdradza parametry (5,0% i 13,0*) .

Comment

• Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

Biją naszych. Lagerowcy do boju!

Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• tristan_tzara
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2007.12
                • 1038

Dzięki, zagłosowałem na ale. Kraft uratowany

Comment

• Petitpierre
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2014.01
                  • 2566

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beaviso Wyświetlenie odpowiedzi
                  , wcale nie był piwem polskim, tylko warzonym w Niemczech na zamówienie polskiego browaru.
                  To fakt, ale wtedy nikt na te niuanse uwagi nie zwracał, niewątpliwie była to nowość i w dobrej cenie.
                  Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• Jimmy_jb
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 911

Widzę że reklama Pilznera Urquela mocno zapada w pamięć Lagery warzyło się długo przed 1863, są źródła wskazujące na XV wiek.
                    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• Petitpierre
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2014.01
                      • 2566

Np. pisali o tym tutaj i tutaj zwłaszcza. Jednakowoż, czy wówczas była uznana oficjalnie nazwa "lager", skoro:

This method of bottom fermentation was known in Bavaria as early as the 15th century, but was not widely adopted for many years because the beer had to be stored in a very cool environment to mature properly. Until the 19th century these lager beers – after lager, the German word for storage – were only made where there were natural caves that could keep the maturing beer cold.

Comment

• Pendragon
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
                        Lagery warzyło się długo przed 1863
                        Skąd ta data ?

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Jimmy_jb
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.11
                          • 911

Z reklamy Pilznera.
                          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• Pendragon
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

I co niby się wtedy wydarzyło?

Comment

• Petitpierre
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2014.01
                              • 2566

PR, panie, PR

Comment

• leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

I co niby się wtedy wydarzyło?
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                                PR, panie, PR
                                Jaki pr? Powstanie styczniowe

Comment

Przetwarzanie...
                                X