Lager ponad wszystko

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rohozecky
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.11
    • 1839

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
    Taaa, typowy styl dla naszej okolicy, warzony masowo na całym świecie od stu lat z haczykiem.
    Przy czym warzony - poza kilkoma rejonami - z marnym skutkiem, jak już pisałem w tym wątku.
    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
      Przy czym warzony - poza kilkoma rejonami - z marnym skutkiem, jak już pisałem w tym wątku.
      Skąd wiesz?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• rohozecky
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2008.11
        • 1839

Z własnych badań organoleptycznych , prowadzonych od kilkudziesięciu lat
        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• franekf
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.06
          • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
          Przed 3 laty, to mało kto wiedział cokolwiek o nowofalowych chmielach. Wszyscy niemal startowaliśmy z tego samego poziomu 2 lata temu.
          O chmielach może tak, ale są ludzie, którzy przed "rewolucją" byli już "opici" w tematach niemieckich czy belgijskich, bo z tym nie było problemów raczej; a są też tacy, którzy wskoczyli w nurt w ramach mody, ograniczając się tylko do nowej fali. I często toczą debaty na temat wyższości nowych stylów, nie mając zbyt wielkiego pojęcia o klasykach.
          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
          Piwny Janusz bez Teku

Comment

• jacer
            • 2006.03
            • 9875

Byłeś w USA i Australii?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• jacer
              • 2006.03
              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
              O chmielach może tak, ale są ludzie, którzy przed "rewolucją" byli już "opici" w tematach niemieckich czy belgijskich, bo z tym nie było problemów raczej;

ehhh, trzeba jednak młodzieży przypominać historię. W tamtych czasach nic nie było. Radocha była jak się pojawił z Plusie niemiecki pszeniczniak.

Belgi miałeś jak sobie pojechałeś do Belgii.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• tristan_tzara
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2007.12
                • 1038

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
                A co sądzisz o tych, którzy siedzą od dwóch lat, i dla nich istnieje tylko IPA i pochodne?
                Każda skrajność jest zła. Ale rozumiem że na samym ale można żyć
                Sam pije głównie ale, bo bardziej mnie zadawalają, szczególnie że pije piwa tylko degustacyjnie. Od lat mi się nie zdążyło żebym wypił 3 takie same piwa. Nie odpędzam się od porterów bałtyckich ale chętnie widziałbym więcej nowofalowych lagerów bo wiem na przykładach zagranicznych, że fajnie to wychodzi.
                Nie sądzę też aby ci ludzie pili w życiu tylko ale. Napewno zaczynali od lagerow jak każdy ale dopiero IPA zamieszala im w głowie. Nie dziwię się, sam miałem podobnie. Ale z czasem rośnie świadomość i wtedy też zauważa się niekwestionowane zalety lagerów. To tak jak z filmami: po obejrzeniu wszystkich dzieł Antonioniego, fajnie jest obejrzeć sobie Rambo

Comment

• franekf
                  • 2004.06
                  • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  ehhh, trzeba jednak młodzieży przypominać historię. W tamtych czasach nic nie było. Radocha była jak się pojawił z Plusie niemiecki pszeniczniak.

Belgi miałeś jak sobie pojechałeś do Belgii.
                  Bzdury piszesz. 2-3 lata temu był problem z kupieniem piw belgijskich? Już 6-7 lat temu było w Warszawie co najmniej kilka sklepów, gdzie można było znaleźć całą masę piw z Belgii i nie tylko. Wystarczy zresztą spojrzeć jak wyglądały tematy sklepowe kiedyś, a jak wyglądają dziś.
                  http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                  Piwny Janusz bez Teku

Comment

• jacer
                    • 2006.03
                    • 9875

2-3 lata temu rewolucja trwała już w najlepsze.

Przed rewolucją to było 8 lat temu.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• tristan_tzara
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.12
                      • 1038

Wtedy nie było problemu z belgijskimi, sam swoje pierwsze belgi piłem 6-7 lat temu. Nawet w almie wtedy można było dostać La Trappe. Pewnie Jacerowi chodziło o odległe czasy w stylu 2006 rok. Co innego że cena była zaporowa. Wtedy np z ciężkim bólem wydawalem 20zl na duże piwo a inni byli w szoku że "tyle dałeś za piwo?"

Comment

• franekf
                        • 2004.06
                        • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        2-3 lata temu rewolucja trwała już w najlepsze.

Przed rewolucją to było 8 lat temu.
                        Polecam choćby ten wątek:
                        Piwny Janusz bez Teku

Comment

• tristan_tzara
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.12
                          • 1038

Ale to pojedyńcze wypadki. W tamtym czasie, takie miejsca w pl można było policzyć na palcach jednej dłoni a i tak nie wszystkie się przydały.

Comment

• franekf
                            • 2004.06
                            • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ale to pojedyńcze wypadki. W tamtym czasie, takie miejsca w pl można było policzyć na palcach jednej dłoni a i tak nie wszystkie się przydały.
                            Może i tak, choć w tamtym czasie całą masę ciekawych piw (w tym belgijskich) można też było kupić w Bomi przy Okopowej.
                            A przykład sklepu przy Polnej pokazuje też, jaką rolę odgrywa moda - tamten zamknął się dość szybko, a obecnie działa tam chyba z powodzeniem kolejny. Mimo że tamten oferował rarytasy (na tamten czas oczywiście), a obecny oferuje to, co co najmniej 10 innych sklepów w stolicy.
                            Piwny Janusz bez Teku

Comment

• tristan_tzara
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.12
                              • 1038

Mieszkałem wtedy w Częstochowie, miałem niecałe 20 lat. Warszawa była dla mnie jak zagranica

Comment

• e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

Swoje pierwsze belgijskie piwa kupowałem w Almie w 2002 roku. 8 lat temu już jakiś przekrój miałem i wiedziałem co to są "piwa belgijskie". Hameryka wskoczyła dopiero niedawno i ludzi 8 lat temu znających piwa z USA było niewielu. Zazwyczaj ci, którzy stamtąd wrócili.

Comment

Przetwarzanie...
                                X