Lager ponad wszystko

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2566

    #46
    W Bomi zaopatrywałem się na studiach, wybór był, że hoho, jak na te czasy. Najpierw szło się do Faridy na Solidarności-lepszego kebaba i prawdziwych sosów nie było, potem spacerkiem do Bomi bo np. Bear Beer-wypijane w drodze, ale były właśnie piwa i beligijskie, i prawdziwe austriackie (Eggenberg), i człowiek kasy nie żałował, np. wydać 30zł na parę oryginalnych angielskich, a tam takie specjały jak Marston's, vintage Suffolk Ale, etc; z polskich to triumf święcił Faustus, a później jechało się do Arkadii, tam do "Olimpu" na kolejny posiłek i lane coś dobrego, a na dole finisz w Bierhalle, koźlak na polu (21zł za litrę) do tego kiełbaski norymberskie to było to i nikomu nie potrzebne były multi-tapy z czapy, bo był Alt, było pszeniczne i jedzenie takie, że ze świecą szukać. W sklepie jakimś specjalistycznym braliśmy jeszcze nalewki, tudzież gorzałę i wracając na Karolkową, do lodówki Hacker-Pschorr, później Russian Standard, albo Vecornyj Arbat, zdarzała się też Gorzałka (sic!) Wielkopolska 42% plus z Kołaczkowa sprzedawana legalnie albo nawet i Toruńska za jakieś grosze w siódemkach, a późnym wieczorem do Pizzy Hut na dzban Żywca (na osobę, albo właściwie dwa dzbany,bo były promocje) i Super Supreme i można iść spać, żeby kibiców Legii na przystanku ranem spotkać Czasy nieziemskie. Czasem wieczorem można było na Browarną, tam była Babooshka, jedzenie luks, zimny mors, i do tego Obołonie, oraz knajpa dla tych, wegetarianów, ale piwa mieli regionalne i 6zł maks.
    Last edited by Petitpierre; 2015-02-12, 15:14.
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • tristan_tzara
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.12
      • 1038

      #47
      Ale każdy wspomina miło stare czasy. Picie wody nazywanej piwem, wódki z mety, tanich win i jedzenie duszonej cebuli na squacie. Czy bym chciał żeby to wróciło? Zdecydowanie nie
      Teraz jest naprawdę lepiej. Nawet w Częstochowie, gdy odwiedzam rodziców, mam gdzie kupić lepsze piwo, iść do baru gdzie jest większy wybór piwa niż jasne, ciemne i pszeniczne. Wtedy było fajnie bo były inne czasy, było się młodszym, mniej problemów na głowie a i doświadczenie w piwie mniejsze. Teraz za każdym razem gdy idę do sklepu, kupuje coś nowego. Nadal nie na wszystko mnie stać, ale pod względem piwa nie było lepszych czasów a będzie tylko lepiej

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #48
        Petitpiere, każdy był młody i robił głupoty. Tylko po co się chwalić?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2566

          #49
          Nie widzę żadnych głupot w moim zachowaniu ani tym bardziej się nie chwalę, tylko mówię jak było. Zastanów się czasem zanim zaczniesz po swojemu bredzić.
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #50
            Jacer, napisz lepiej kiedy warzycie pierwsze piwo. I czy będzie nim lager?

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie widzę żadnych głupot w moim zachowaniu ani tym bardziej się nie chwalę, tylko mówię jak było. Zastanów się czasem zanim zaczniesz po swojemu bredzić.
              ale do Pizzy Hut więcej dystansu i humoru.


              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
              Jacer, napisz lepiej kiedy warzycie pierwsze piwo. I czy będzie nim lager?
              jutro. Nie będzie ale w ogóle będzie
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #52
                Jutro, w piątek 13-tego, mówisz? Tę wiadomość natychmiast wykorzystam.
                Last edited by Pendragon; 2015-02-12, 17:25.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jutro, w piątek 13-tego, mówisz? Tę wiadomość natychmiast wykorzystam.
                  Jeżeli musisz? Dziś UC podpisał decyzje.

                  pieprzyć trzynastego i zabobony.
                  Last edited by jacer; 2015-02-12, 17:27.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    #54
                    Nepomuk pomoże - w razie jakbyś wpał do kadzi

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      #55
                      Bendzie dopsze!

                      Comment

                      • wpadzio
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2011.06
                        • 2654

                        #56
                        No i nazwa gotowa. "Piątek trzynastego"...
                        Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                        Serviatus status brevis est
                        3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

                        Comment

                        • zgroza
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2008.03
                          • 3605

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                          . I 300 razy wolę pójść do mordowni
                          Jak było mówione w wątku obok, poziom piwa w mordowniach w ciągu ostatnich 10 lat pikuje w okolice zera.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          Przed 3 laty, to mało kto wiedział cokolwiek o nowofalowych chmielach. Wszyscy niemal startowaliśmy z tego samego poziomu 2 lata temu.
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          2-3 lata temu rewolucja trwała już w najlepsze.

                          Przed rewolucją to było 8 lat temu.
                          Z tego poziomu wszyscy startowali ok. 2001 roku, jak startował bbiz. Jak ja zaczynałem AD 2008, to o nowofalowych chmielach już się zaczynało pisać na bbiz choć niekoniecznie były one dostępne w kraju i IPĘ najłatwiej było dostać u piwowara domowego. A rewolucja zaczęła się PIĘĆ lat temu, jeżeli przyjmiemy premierę Pinty i początek FDP za ~start.
                          Lotna ekspozytura browaru

                          Też Was kocham.

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #58
                            Atak Chmielu miał premierę w 2011, w maju, więc nie minęły nawet CZTERY lata od tego czasu. Przez rok byli jedynym browarem warzącym nowofalowo. Niecałe TRZY lata temu wystartował AleBrowar. Co to za rewolucja z 2 browarami i to kontraktowymi. Ona zaczęła się zdecydowanie później, wraz z ogólnopolską falą zainteresowania - setki sklepów, multitapy - dla mnie to są wyznaczniki początku rewolucji. Powszechność - o to chodzi.
                            Last edited by Pendragon; 2015-02-12, 19:48.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • Biniauer
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.06
                              • 123

                              #59
                              Nie rozumiem tego bólu jacy niektórzy mają do małych browarów rzemieślniczych i kontraktowców, że nie warzą zwykłych Lagerów. (Sporo restauracyjnych warzy, często są to porządne piwa, ale niestety często niedoleżakowane)
                              Te małe browarki warzą to co im się najlepiej sprzeda, to czego chce od nich klient.
                              Klient, który jest w stanie zapłacić 6-9 zł za butelkę piwa (a porządny Pils wcale wiele tańszy nie jest w produkcji) z ich browarów nie chce kupować lagera. Chce Ale i to też nie jakiegoś zwykłego Ale, tylko szuka wielu wrażeń smakowych i zapachowych.

                              Comment

                              • sztetke
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.12
                                • 355

                                #60
                                To wszyto zatoczy krąg, jak z modą na buraczane buty z zamkami, ćwiekami i chuj wie czym jeszcze.
                                Teraz relaksy kosztują 500 zł,to i dobry pils będzie kosztował 7 .

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X