Hej
lazi za mna tytulowe pytanie... Bo niby odpowiedz wydaje sie intuicyjna i prosta - to brak slodkosci. slowniki mowia tez "cierpkosc".
Ale...
co i rusz spotykam oceny czy opisy piw, w ktorych czytam ze dane piwo jest slodkie a akapit dalej (czy minute dalej na filmiku), ze wytrawne (wytrawne, a nie np wytrawny finisz czy cus, co mozna by pogodzic) - no to jakby sprzecznosc? Co wiecej, rozne sposoby sporzadzania notatek - pocieszne jakies wykresiki gwiazdowe, skale ocen itp np http://www.33books.com/products/33-beers - maja oddzielne rubryczki czy osie dla slodkosci i dla wytrawnosci - co wydaje sie cokolwiek odczapne jesli slodkosc i wytrawnosc to przeciwlegle konce tej samej osi czy tez przeciwstawne zwroty tego samego wektora...
to jak to w koncu jest? Co to u licha jest wytrawnosc? Drodzy sensorycy i niesensorycy? Bo glupim juz cokolwiek
PS: i od czego wlasciwie zalezy owa slodkosc lub jej brak? Wiadomo, od cukrow resztkowych, nieodfermentowanych... ale od czego wiecej? bo na pewno nie tylko... tak czysto odczuciowo, slodkosc w gebie? wymienie sobie podejrzanych, prosba o poprawianie i uzupelnianie: kwaskowosc, garbniki, pektyny, alkohol, laktoza... yyyy.... i pewnie jeszcze 20 innych trudnych slow majacych wplyw na odczucie slodkosci?
pzdr
lazi za mna tytulowe pytanie... Bo niby odpowiedz wydaje sie intuicyjna i prosta - to brak slodkosci. slowniki mowia tez "cierpkosc".
Ale...
co i rusz spotykam oceny czy opisy piw, w ktorych czytam ze dane piwo jest slodkie a akapit dalej (czy minute dalej na filmiku), ze wytrawne (wytrawne, a nie np wytrawny finisz czy cus, co mozna by pogodzic) - no to jakby sprzecznosc? Co wiecej, rozne sposoby sporzadzania notatek - pocieszne jakies wykresiki gwiazdowe, skale ocen itp np http://www.33books.com/products/33-beers - maja oddzielne rubryczki czy osie dla slodkosci i dla wytrawnosci - co wydaje sie cokolwiek odczapne jesli slodkosc i wytrawnosc to przeciwlegle konce tej samej osi czy tez przeciwstawne zwroty tego samego wektora...
to jak to w koncu jest? Co to u licha jest wytrawnosc? Drodzy sensorycy i niesensorycy? Bo glupim juz cokolwiek
PS: i od czego wlasciwie zalezy owa slodkosc lub jej brak? Wiadomo, od cukrow resztkowych, nieodfermentowanych... ale od czego wiecej? bo na pewno nie tylko... tak czysto odczuciowo, slodkosc w gebie? wymienie sobie podejrzanych, prosba o poprawianie i uzupelnianie: kwaskowosc, garbniki, pektyny, alkohol, laktoza... yyyy.... i pewnie jeszcze 20 innych trudnych slow majacych wplyw na odczucie slodkosci?
pzdr
Comment