Wytrawność - co to wlaściwie jest?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ramidus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 93

    Wytrawność - co to wlaściwie jest?

    Hej

    lazi za mna tytulowe pytanie... Bo niby odpowiedz wydaje sie intuicyjna i prosta - to brak slodkosci. slowniki mowia tez "cierpkosc".
    Ale...
    co i rusz spotykam oceny czy opisy piw, w ktorych czytam ze dane piwo jest slodkie a akapit dalej (czy minute dalej na filmiku), ze wytrawne (wytrawne, a nie np wytrawny finisz czy cus, co mozna by pogodzic) - no to jakby sprzecznosc? Co wiecej, rozne sposoby sporzadzania notatek - pocieszne jakies wykresiki gwiazdowe, skale ocen itp np http://www.33books.com/products/33-beers - maja oddzielne rubryczki czy osie dla slodkosci i dla wytrawnosci - co wydaje sie cokolwiek odczapne jesli slodkosc i wytrawnosc to przeciwlegle konce tej samej osi czy tez przeciwstawne zwroty tego samego wektora...

    to jak to w koncu jest? Co to u licha jest wytrawnosc? Drodzy sensorycy i niesensorycy? Bo glupim juz cokolwiek

    PS: i od czego wlasciwie zalezy owa slodkosc lub jej brak? Wiadomo, od cukrow resztkowych, nieodfermentowanych... ale od czego wiecej? bo na pewno nie tylko... tak czysto odczuciowo, slodkosc w gebie? wymienie sobie podejrzanych, prosba o poprawianie i uzupelnianie: kwaskowosc, garbniki, pektyny, alkohol, laktoza... yyyy.... i pewnie jeszcze 20 innych trudnych slow majacych wplyw na odczucie slodkosci?

    pzdr
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

    #2
    są naleśniki na słodko i wytrawne

    lub "wytrawnie podane" :]

    Kolejny wątek z cyklu "zasadność używania w języku polskim słowa ......
    pijalność
    kolaboracja
    kraft
    itp. itd."

    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      #3
      Wytrawność jest na drugim biegunie od słodkości/słodowości. Można przyjąć że sprawa ma się jak z winem, są piwa wytrawne, pół wytrawne/pełne i pełne słodowe.

      Comment

      • gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

        #4
        Jeśli chodzi o wina to jest to proste. Wytrawne zawierają do 10g/l cukru czyli 1,5procenta, półwytrawne 10-30 g/l czyli 2-4% półsłodkie 30-60 g/l czyli 4,5%-7,5% słodkie powyżej. Czyli chodzi o zawartość cukrów po fermentacji czyli zwykła słodkość. Czy w piwie jest tak samo? Tak, raczej tak, może ramy nie są tak ściśle określone ale o to chodzi. Piwa głęboko odfermentowane będa bardziej wytrawne niż te płytko odfermentowane. Te mające więcej cukrów po fermentacji to słodkie, porter bałtycki to raczej piwo deserowe, pils raczej wytrawne. Mocne belgi to także słodkie, ale mocne Jabłonowskie" mózgotrzepy" to wytrawne odfermentowane do zera dla koneserów.
        Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2015-02-15, 02:11.

        Comment

        • bzium1986
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.06
          • 86

          #5
          Wytrawność przyporządkowałbym do kwestii odczucia w ustach oraz wrażeń przy przełykaniu i wczesnego finiszu. Dla mnie "wytrawne" piwo jest rześkie, bez mdłej i zalegającej słodyczy, o dużej pijalności. Podobnie jak w winach, łączy się to z głębokim odfermentowaniem, dorzuciłbym jeszcze kwestię zbalansowanej goryczki.

          Bardzo dobrze widać to po weizenach - porządny egzemplarz powinien mieć bogaty, pełny smak z umiarkowanymi akcentami słodowymi, może nawet sprawiać wrażenie słodyczy, ale mało z tych doznań pozostaje po przełknięciu.

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            #6
            Jeśli słodowość i wytrawność to dwa bieguny tego samego smaku to jestem sztandarowym przypadkiem używanie błędnie a zatem bezsensownie sformułowania "słodowość wytrawna".

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #7
              Dla jasności lepiej rozróżnić słodycz od słodowości. Słodowe (malty) posmaki są związane z posmakami piekarniczymi: skórka chleba, chleb razowy, biszkopty, herbatniki.

              W tym momencie można powiedzieć, że wytrawność do opozycja do słodyczy, a także, że mogą być piwa wytrawne i słodowe zarazem (pils niemiecki)

              Comment

              • gobong
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.04
                • 658

                #8
                Właśnie, pytanie było o wytrawność w domyśle przeciwstawnie o SŁODKOŚĆ. Piwo, wino jest wytrawne czy też słodkie w zależności od ilości cukrów jakie w nim zostały(cukry resztkowe) po zakończeniu fermentacji. Piwo może być pełne smaków i równocześnie może być wytrawne jak i piwo słodkie może być wyprane z jakichkolwiek smaków poza słodyczą. Słodkość czy też wytrawność to tylko jeden z elementów decydujących o smaku.

                Comment

                • dlugas
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2006.04
                  • 4014

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                  Piwo, wino jest wytrawne czy też słodkie w zależności od ilości cukrów jakie w nim zostały(cukry resztkowe) po zakończeniu fermentacji.
                  Z wyjątkiem piw, win, cydrów itp. dosładzanych "nie cukrami" (ksylitol, sztuczne słodziki, stewia, laktoza(?))


                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dla jasności lepiej rozróżnić słodycz od słodowości. Słodowe (malty) posmaki są związane z posmakami piekarniczymi: skórka chleba, chleb razowy, biszkopty, herbatniki.

                  W tym momencie można powiedzieć, że wytrawność do opozycja do słodyczy, a także, że mogą być piwa wytrawne i słodowe zarazem (pils niemiecki)
                  i to chyba wyczerpuje w całości temat, jaki należy mieć stosunek w używaniu słowa wytrawność i słodowość
                  Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2015-02-17, 11:13.
                  Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                  Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                  FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                  Comment

                  • gobong
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.04
                    • 658

                    #10
                    Herbata, naturalnie gorzka(wytrawna) jaka będzie jaka wrzucisz do niej 3 ziarnka, łyżeczkę lub 2 łyżeczki cukru białego, trzcinowego, czy też jeden, dwa czy 3 słodziki(mam na myśli takie w formie pigułki) . Będzie mniej lub bardziej SŁODKA sztucznie słodka, ale na pewno nie będzie SŁODOWA. Ciekawe jak słodkie naleśniki podasz na wytrawnie?

                    Comment

                    • dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4014

                      #11
                      Nie zrozumieliśmy się chyba.
                      odnosiłem się do Twoich słów
                      Piwo, wino jest wytrawne czy też słodkie w zależności od ilości cukrów jakie w nim zostały(cukry resztkowe) po zakończeniu fermentacji.

                      Zatem:
                      piwo słodowe, czyli umownie
                      posmaki są związane z posmakami piekarniczymi: skórka chleba, chleb razowy, biszkopty, herbatniki.
                      lub ciemnych słodów "pumpernikiel, słonecznik, kawa, czekolada itp".

                      piwo słodkie, czyli umownie takie w którym po fermentacji zostało dużo cukrów, czyli po prostu słodkie lub słodkawe w smaku

                      piwo wytrawne, czyli umownie takie w którym po fermentacji zostało mało lub wcale cukrów czyli po prostu kwaśne/wodniste/rześkie/niesłodkie lub leciutko słodkie w smaku


                      Ja tylko napisałem, że można dla jeszcze większego zamieniania wydzielić wytrawne czyli bez cukrów po fermentacji, ale z niby się słodkim aspartamem/stewią/ksylitolem i dzięki temu słodzikowi wytrawne piwo/wino/cydr bez cukrów jest jednak słodkie w smaku, a jest bez cukrów po fermentacji

                      Albo ja coś źle tłumaczę i muszę napić się kawy :]

                      Ewentualnie uprościć podział na
                      słodkie w smaku (czyli: słodkie, słodowe i wytrawne ze słodzikami)
                      wytrawne (czyli w smaku nie słodkie, a rześkie, wodniste, cierpkie, kwaśne itp. itd.)
                      co chyba wyczerpuje temat :]

                      pozdrawiam
                      Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2015-02-17, 12:35.
                      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                      Comment

                      • ElDesmadre
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.05
                        • 155

                        #12
                        Ale piwo może być zarazem pełne/niewytrawne i mało słodkie, np. RIS z hiszpańskiej Nomady. Wytrawność faktycznie odnosi się do cukrów resztkowych, czyli tego co drożdże nie przefermentowały. Piwo wytrawne jest z reguły mocno odfermentowane. Tyle tylko, że te cukry wcale nie muszą dawać piwu znacznej słodyczy. One dają mu pełnię, gęstość. Często również słodycz, ale jednak nie zawsze. Więc opozycja słodycz - wytrawność jest nietrafiona, prawidłowa to wytrawność - pełnia.
                        http://thebeervault.blogspot.com

                        Comment

                        • gobong
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.04
                          • 658

                          #13
                          Uzyskaliśmy z naturalnej fermentacji piwo wytrawne i potem go dosłodziliśmy, to jest ono wytrawne czy słodkie? Chyba po to dosładzają aby było słodkie, jak chcą innych smaków to dodają inne substancje, piwo Skalak malinowy, jest malinowe i wytrawne, taki malinowy redds jest malinowy i słodki . Wytrawne nie koniecznie kwaśne, coś może być słodko kwaśne, może być słone i słodkie, może być gorzko słodkie . Z jednej strony jest słodkość z drugiej wytrawność po drodze półsłodkość , półwytrawność zapożyczając to od wina, a obok mnóstwo składowych decydujących ostatecznie o smaku napoju. Jedyne chyba w czym można porównać piwo z winem gronowym, to właśnie to że są piwa i wina słodkie , wytrawne, pół słodkie i wytrawne. Wino ma skale według jakiej je dzielimy w piwie to już sprawa płynna.

                          Comment

                          • gobong
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.04
                            • 658

                            #14
                            Jasne pełne to piwo wytrawne czy słodkie? coder już Ci wcześniej napisał że piwo wytrawne może być słodowe w smaku. Mylisz pojęcia kolego, i starasz się odkrywać Amerykę a odkryto ją wieki temu.

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ElDesmadre Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ale piwo może być zarazem pełne/niewytrawne i mało słodkie, np. RIS z hiszpańskiej Nomady. Wytrawność faktycznie odnosi się do cukrów resztkowych, czyli tego co drożdże nie przefermentowały. Piwo wytrawne jest z reguły mocno odfermentowane. Tyle tylko, że te cukry wcale nie muszą dawać piwu znacznej słodyczy. One dają mu pełnię, gęstość. Często również słodycz, ale jednak nie zawsze. Więc opozycja słodycz - wytrawność jest nietrafiona, prawidłowa to wytrawność - pełnia.
                              Faktycznie, zwykle piwa wytrawne mają niską pełnię, jednak nie mieszałbym też pojęć pełni i słodyczy.
                              Pełnia piwa ma dobrą i jednoznaczną definicję - jest to miara ciśnienia jakie odczuwamy między językiem a podniebieniem przy przełykaniu piwa, więc niekoniecznie musi być skorelowana ze słodyczą - technicznie poza cukrami na pełnię wpływa zawartość białek, a i też np. nagazowanie.

                              Tu opozycję by nazwał pełne vs wodniste.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X