Hej hej.
Jako ze rozne zrodla roznie podaja, to podpytam... jakie sa wlasciwie roznice pomiedzy tymi stylami? Bo z googlania po sieci wychodzi troche misz-masz...
bjcp w ogole nie uznaje istnienia quadrupli czy Abt, przekierowywujac je (lacznie z badz co nie badz "pierwowzorem" quadrupli, czyli la trappe quadrupel) na Belgian Specialty Ale. Z kolei brewers association ma oddzielnie wydzielone Belgian-Style Quadrupel z Belgian-Style Dark Strong Ale.
Tyle tylko ze te powyzsze style pokrywaja sie parametrami (przynajmniej w sporym zakresie, jesli nawet nie calkowicie)...
z kolei na internetach mozna wyczytac rozne cuda niewidy, a to np ze quadrupel to nazwa calkowicie marketingowa i kompletnie nic ponad to, a to ze wlasciwie to to jest imperial dubel po prostu i tyle, a to, ze wszystko zalezy od dodatkow a la kandyzowany cukier czy jakis syrop... a to ze ekstremalna slodowosc wyroznia quadruple z innych BDSA... a to cos o estrach owocowych ze w BDSA ich wiecej ma byc... a to w ogole ze to tak naprawde to barley wine...
A co to z kolei Abt to juz w ogole zagwozdka...
Podpowie ktos? przekieruje gdzies? moze byc na jakas ksiege, chetnie poczytam, byleby bylaby na jakims amazonie czy czyms osiagalne.
Tak z ciekawosci podpytuje raczej, bo w sumie to mi dynda, czy Rochefort 8 to styl X a 10'tka to Y, wazne ze sa super... niemniej ciekawosc fajnie zaspokajac poleci ktos jakies fajne, mozliwie kompetenetne i wyczerpujace zrodlo dotyczace belgijskich stylow?
Jako ze rozne zrodla roznie podaja, to podpytam... jakie sa wlasciwie roznice pomiedzy tymi stylami? Bo z googlania po sieci wychodzi troche misz-masz...
bjcp w ogole nie uznaje istnienia quadrupli czy Abt, przekierowywujac je (lacznie z badz co nie badz "pierwowzorem" quadrupli, czyli la trappe quadrupel) na Belgian Specialty Ale. Z kolei brewers association ma oddzielnie wydzielone Belgian-Style Quadrupel z Belgian-Style Dark Strong Ale.
Tyle tylko ze te powyzsze style pokrywaja sie parametrami (przynajmniej w sporym zakresie, jesli nawet nie calkowicie)...
z kolei na internetach mozna wyczytac rozne cuda niewidy, a to np ze quadrupel to nazwa calkowicie marketingowa i kompletnie nic ponad to, a to ze wlasciwie to to jest imperial dubel po prostu i tyle, a to, ze wszystko zalezy od dodatkow a la kandyzowany cukier czy jakis syrop... a to ze ekstremalna slodowosc wyroznia quadruple z innych BDSA... a to cos o estrach owocowych ze w BDSA ich wiecej ma byc... a to w ogole ze to tak naprawde to barley wine...
A co to z kolei Abt to juz w ogole zagwozdka...
Podpowie ktos? przekieruje gdzies? moze byc na jakas ksiege, chetnie poczytam, byleby bylaby na jakims amazonie czy czyms osiagalne.
Tak z ciekawosci podpytuje raczej, bo w sumie to mi dynda, czy Rochefort 8 to styl X a 10'tka to Y, wazne ze sa super... niemniej ciekawosc fajnie zaspokajac poleci ktos jakies fajne, mozliwie kompetenetne i wyczerpujace zrodlo dotyczace belgijskich stylow?
Comment