Quadrupel vs Abt vs Belgian Dark Strong Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ramidus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 93

    Quadrupel vs Abt vs Belgian Dark Strong Ale

    Hej hej.

    Jako ze rozne zrodla roznie podaja, to podpytam... jakie sa wlasciwie roznice pomiedzy tymi stylami? Bo z googlania po sieci wychodzi troche misz-masz...

    bjcp w ogole nie uznaje istnienia quadrupli czy Abt, przekierowywujac je (lacznie z badz co nie badz "pierwowzorem" quadrupli, czyli la trappe quadrupel) na Belgian Specialty Ale. Z kolei brewers association ma oddzielnie wydzielone Belgian-Style Quadrupel z Belgian-Style Dark Strong Ale.

    Tyle tylko ze te powyzsze style pokrywaja sie parametrami (przynajmniej w sporym zakresie, jesli nawet nie calkowicie)...

    z kolei na internetach mozna wyczytac rozne cuda niewidy, a to np ze quadrupel to nazwa calkowicie marketingowa i kompletnie nic ponad to, a to ze wlasciwie to to jest imperial dubel po prostu i tyle, a to, ze wszystko zalezy od dodatkow a la kandyzowany cukier czy jakis syrop... a to ze ekstremalna slodowosc wyroznia quadruple z innych BDSA... a to cos o estrach owocowych ze w BDSA ich wiecej ma byc... a to w ogole ze to tak naprawde to barley wine...

    A co to z kolei Abt to juz w ogole zagwozdka...

    Podpowie ktos? przekieruje gdzies? moze byc na jakas ksiege, chetnie poczytam, byleby bylaby na jakims amazonie czy czyms osiagalne.

    Tak z ciekawosci podpytuje raczej, bo w sumie to mi dynda, czy Rochefort 8 to styl X a 10'tka to Y, wazne ze sa super... niemniej ciekawosc fajnie zaspokajac poleci ktos jakies fajne, mozliwie kompetenetne i wyczerpujace zrodlo dotyczace belgijskich stylow?
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

    #2
    Z książek to chyba M.Jackson wydał kilka pozycji na temat samej Belgii (Best Beers of Belgium? Jakoś tak) i tam można znaleźć sporo ciekawych informacji.

    Co do pytania właściwego: dla mnie nie ma różnicy pomiędzy Belgian strong Dark ale a quadrupplem. I technicznie rzecz biorąc to jest to taki dubel na sterydach, tak samo z resztą jak trippel można potraktować jako mocniejszą wersję belgian blonde ale. Belgian speciality ale to zaś pochodne quadruppla, tyle ze z jakimiś niestandardowymi dodatkami (miód, przyprawy).

    Comment

    • ramidus
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.05
      • 93

      #3
      dzieki za podpowiedzi

      co do ksiag MJ - one kurcze co by nie powiedziec sie troszke przedatowaly, liczylem na cos nowszego... myslalem o Stan Hieronymus, Brew Like a Monk: Trappist, Abbey, and Strong Belgian Ales - tyle, ze ja samym warzeniem to nie jestem zabardzo zainteresowany

      moze w belgach nie ma rewolucji, ale ewolucja jest dosc szybka, vide chocby twory a la ten austryjacki trapista - Engelszell Gregorius - co to go sprzedaja jako ciemnego tripla a smakuje po mojemu wlasnie jak quad...

      Comment

      • Biniauer
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.06
        • 123

        #4
        Może mnisi mają gdzieś czy nazwią to ciemny tripel czy quadrupel?

        Comment

        • ramidus
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.05
          • 93

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Biniauer Wyświetlenie odpowiedzi
          Może mnisi mają gdzieś czy nazwią to ciemny tripel czy quadrupel?
          z tym zdaniem spotkalem sie kilkukrotnie. a na bjcp i inne takie reaguja ponoc wyrozumialym usmiechem

          ale... ci sami (no dobra, ciut inni - bo z holandii) mnisi wymyslili ta nowa nazwe, zalozmy ze marketingowo, wiec troche sa odpowiedzialni za zamieszanie

          Comment

          • Piktor
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.11
            • 109

            #6
            BJCP zmieniło zdanie, teraz "Belgian Dark Strong Ale is sometimes known as a Trappist Quadruple" i nie ma już czegoś takiego jak "Belgian Specialty Ale".

            A czy to wyjaśnia sprawę? Nie wiem. Niby to rozsądne, ale jednak jest pewna tendencja wśród piw, które piłem - te przedstawiające się lub uważane "powszechnie" za quadruple były generalnie jaśniejsze i mocniejsze od tych, które miały być BDSA. Bardzo ciężko znaleźć piwo przedstawiane przez producenta lub "powszechną opinię" jako quadrupla, które miałoby mniej niż 9%, a w przypadku BDSA bardzo łatwo o takie. Ja intuicyjnie wyczuwam, że jednak jakaś różnica jest.

            Też mnie ten temat ciekawi, może ktoś to kiedyś zgłębił, ale przypuszczam, że jednoznacznej odpowiedzi nie otrzymamy, chyba że chcemy się poddać BJCP - wtedy wszystko jasne.
            Last edited by Piktor; 2015-03-02, 20:08.

            Comment

            • ramidus
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.05
              • 93

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piktor Wyświetlenie odpowiedzi
              quadruple były generalnie jaśniejsze i mocniejsze od tych, które miały być BDSA.
              w sumie sztandarowy przyklad na powyzsze: Gulden draak 9000 (swoja droga malo porywajacy) jest wlasciwie jasnym piwem... powyzej 10%

              Comment

              Przetwarzanie...
              X