Witam. Jestem na początku drogi z lanym piwem stąd mam kilka pytań.
Pierwsza sprawa to dobór piwa. Jakie mogli byście polecić mi polskie dobre pilsy? Ważne by cenowo nie wyszły drożej niż 170zł netto za 30l keg (powiedzmy 3,50 brutto za 0,5l). Na ten moment wiem, że Miłosław pilzner z kega jest bardzo dobry i o niebo lepszy niż w butelce. Ale nie chcę się zatrzymywać na jednym piwie.
A może jakieś czeskie piwka?
I ogólnie co do czeskiego piwa to mam problem. Mam na kranie Konrada 12 i niestety ma tendencję do bardzo mocnego pienienia (Miłosław prawie w ogóle się nie pienił). Na anglojęzycznych stronach wyczytałem, że problemem może być za wysokie ciśnienie, sęk w tym, że właśnie podniesienie ciśnienia ponad standardową 1 atmosferę ustawioną przez serwisanta pozwala okiełznać pianę. O co w takim razie chodzi? Temperatura w kegeratorze to około 7 stopni. A i w między czasie był problem z nieszczelnym reduktorem, który został wymieniony przez serwisanta i po tej wymianie są problemy z czeskim piwem (na drugim kranie było pszeniczne, które nie sprawiało problemów, poza tym, że się niestety skończyło ). Czy ta nieszczelność mogła mieć jakiś wpływ na pienienie się piwa?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i pomoc.
Pierwsza sprawa to dobór piwa. Jakie mogli byście polecić mi polskie dobre pilsy? Ważne by cenowo nie wyszły drożej niż 170zł netto za 30l keg (powiedzmy 3,50 brutto za 0,5l). Na ten moment wiem, że Miłosław pilzner z kega jest bardzo dobry i o niebo lepszy niż w butelce. Ale nie chcę się zatrzymywać na jednym piwie.
A może jakieś czeskie piwka?
I ogólnie co do czeskiego piwa to mam problem. Mam na kranie Konrada 12 i niestety ma tendencję do bardzo mocnego pienienia (Miłosław prawie w ogóle się nie pienił). Na anglojęzycznych stronach wyczytałem, że problemem może być za wysokie ciśnienie, sęk w tym, że właśnie podniesienie ciśnienia ponad standardową 1 atmosferę ustawioną przez serwisanta pozwala okiełznać pianę. O co w takim razie chodzi? Temperatura w kegeratorze to około 7 stopni. A i w między czasie był problem z nieszczelnym reduktorem, który został wymieniony przez serwisanta i po tej wymianie są problemy z czeskim piwem (na drugim kranie było pszeniczne, które nie sprawiało problemów, poza tym, że się niestety skończyło ). Czy ta nieszczelność mogła mieć jakiś wpływ na pienienie się piwa?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i pomoc.
Comment