Kilka pytań początkującego, w tym jaki lany pils wybrać?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13963

    #16
    To prawda, z czasem zmienia się w wersję niefiltrowaną
    Całkiem smaczną zresztą. Do czasu.
    10-tce i 11-tce dają 40 dni, 12-tce i 14-tce dni 60.
    Zamienić w niefiltrowane może się już w połowie terminu, ale to raczej latem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2015-03-03, 13:26.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • BoyLer
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2015.02
      • 46

      #17
      Jak wspominałem w tej sytuacji problemem zapewne była niechłodzona kolumna, która ogrzewała piwo i te się zaczynało pienić.

      O stabilność piwa i okres letni się nie martwię, ponieważ jak tylko beczka trafia do mnie to od razu ląduje w lodówce (nawet zapasowa, która dopiero czeka na otwarcie). Nie mam przepływowej chłodziarki tylko kegerator, w którym całe kegi są chłodzone obecnie do ~7 stopni (to dobra temperatura?)

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13963

        #18
        Do przechowywania pewnie tak, do picia - za zimne.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • rafano
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.08
          • 35

          #19
          Akurat wybór czeskiego piwa jest duży - z tego co kojarzę to w Katowicach są co najmniej 2 hurtownie z czeskim piwem. Do tego większość jest i tak podobna do siebie i przyzwoita także masz możliwość eksperymentować. Tylko do niektórych potrzebna jest wkręcana głowica (bodajże S).
          Do tego jak już bierzesz czeskie piwo to możesz od czasu do czasu wrzucić jakąś pszenicę - primatora (tutaj znowu raczej wkręcana głowica) czy krusovice (tutaj przynajmniej głowica jak do petainerów).

          Comment

          • BoyLer
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2015.02
            • 46

            #20
            Zanim się wleje do kufla itp to na pewno będzie już więcej niż 7 stopni. I znowu na anglojęzycznych stronach forsują temperaturę 38F czyli 3,3C a to już mega niska temperatura.

            I jak to z tym co2, zakręcać na noc czy nie?

            Na pewno nie będę się trzymał kurczowo jednej czy dwóch marek piwa, tylko testował różne, które mają dobre opinie. Ogólna zasada jest jednak jedna, czyli na pierwszym kranie względnie tani pils (do 3,50 brutto w przeliczeniu na 0,5 litra), który ma zastąpić koncernowe tyskie, lechy, żubry, żywce itp, a na drugim coś z wyższej półki, najchętniej pszeniczniak. Teraz póki Reden ma takie piwa to idą od niego, jak będzie przestój w dostępności czegoś pszenicznego, to sięgnę po np wspomnianego Primatora, może jakiś Baltas, Obolon, Kapuziner itp.

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13963

              #21
              Nie znają się. Albo piszą to przedstawiciele koncernów.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • oberzine
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2012.02
                • 228

                #22
                3 stopnie ba niżej to ulubiona temperatura niektórych knajp, piwo się nie pieni zero strat cacy
                7 stopni przy rozlewie to w sam raz, na noc bym zakręcił chyba że masz nieszczelną instalacje to raczej nie(a głowicy raz zapiętej nie odpinaj)

                Comment

                • BoyLer
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2015.02
                  • 46

                  #23
                  A co z czyszczeniem i sanityzacją skoro raz zapiętej głowicy nie powinno się odpinać?

                  Comment

                  • WojciechT
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2012.09
                    • 2546

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner
                    Jeżeli okolice Chorzowa - to zdecydowanie Reden.
                    Ew. można dogadać się z gliwickim Majerem, ale oni pewnie będą mieli drożej.

                    A może Wąsosz? Robią całkiem niezłą 9 i 12.

                    Ale prywatnie jestem fanem polickiej 10.

                    Co to za knajpa, jeśli można zdradzić?

                    Comment

                    • oberzine
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2012.02
                      • 228

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BoyLer
                      A co z czyszczeniem i sanityzacją skoro raz zapiętej głowicy nie powinno się odpinać?
                      linie najlepiej umyć jak skończy się keg, przed zapięciem następnego świeżego

                      Comment

                      • BoyLer
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2015.02
                        • 46

                        #26
                        Ale w trakcie dnia jak trzeba szybko przepiąć kega raczej ciężko z organizowaniem mycia. Już nie mówiąc o sanityzacji, którą trzeba wcześniej umówić i na dodatek dogranie zmiany dwóch kegów na raz to nikłe prawdopodobieństwo.
                        Jaki jest powód niewskazania odpinania kega na czas mycia i ponownego go podłączenia?

                        Comment

                        • BoyLer
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2015.02
                          • 46

                          #27
                          A jak można by sklasyfikować następujące jasne piwa:
                          Zacharias, Platan, Perla, piwa z Uhersky Brod (Patriot, Premium, Comenius, Perun), Knize (chyba z Vysoky Chlumec), Lubuskie, Krajan irlandzkie i jasne.

                          A z pszenicznych:
                          Kapuziner, Vit, Velen, Obolon, Baltas, Primator

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13963

                            #28
                            Dać sobie spokój (piszę o jasnych), lepsze były podane poprzednio. Od biedy można, gdy nic innego w hurcie nie ma, bo inaczej to po co?
                            Trzeba też pamiętać, że Czesi nie są mistrzami piw mocnych. Najlepsi są w 11-tkach, z 12-tkami już bywają kłopoty, a powyżej to już tylko pojedyncze wyjątki są warte uwagi. Mam oczywiście na myśli zwykłe jasne lagery. Jeśli ten Kniże, to 13-tka ze Svijan, to jest to jakiś wyjątek na plus.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2015-03-04, 14:01.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • BoyLer
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2015.02
                              • 46

                              #29
                              Nowa oferta wpadła, więc kolejna prośba o recenzję
                              Svijanský Máz 11°
                              Zatec 12° Premium
                              12° Wallach Duke NE
                              Skalák lezak premium 12°
                              Skalák světlý ležák 11°
                              Poutnik lezak premium 12°
                              RADAS 11°

                              Comment

                              • Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13963

                                #30
                                W takiej kolejności bym ocenił:

                                1 > Poutnik lezak premium 12°
                                2 > Svijanský Máz 11°
                                3 > Radas 11
                                4 > Zatec 12° Premium
                                5 > Skalák lezak premium 12°
                                6 > Skalák světlý ležák 11°
                                7 > 12° Wallach Duke NE - bo nie znam

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Piotr7
                                  drożdże dla początkującego
                                  Piotr7
                                  Witam!
                                  Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                                  Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                                  2024-12-09, 13:24
                                • Javox
                                  Lech, Tyskie Pilzner
                                  Javox
                                  Kod 2

                                  Zawartość alkoholu 4.9%

                                  Piana - więcej na początku potem obwódka.
                                  Lacing - trochę było.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - złoto.
                                  Aromat - głębsza słodowość, ostrzejsze owoce lagerowe.
                                  Smak - start chlebowy, słodkawe, zbożowość z lekką...
                                  wczoraj, 13:10
                                • AaLeX
                                  Połczyn-Zdrój, Ultimate Hopped Połczyn Pilzner
                                  AaLeX
                                  Znalazłem to piwo w Dino. Ostatnia butelka kosztowała 4,69zł. Dużo, ale myślę sobie, spróbuję. Może to piwo pokaże jakiś smak. I mamy niespodziankę. Piwo ma smak. Barwa słomkowa. Piana niezła. Zapach chmielowy. W smaku chmiel, delikatny nuty ziołowo-słodkawe. Dość oryginalny w smaku...
                                  2024-08-06, 14:16
                                • Javox
                                  Fortuna, Miłosław&Makłowicz ArcyLager
                                  Javox
                                  Ekstrakt 11.5*, alko 4.7%
                                  W składzie między innymi: płatki ryżowe, herbata Genmaicha 0,1% (zielona herbata, prażony ryż), bezpośrednio tłoczony sok z imbiru i bezpośrednio tłoczony sok z cytryny

                                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                  Lacing - niewiele....
                                  2024-06-21, 17:18
                                • Javox
                                  Tyskie, Tyskie Pilzner
                                  Javox
                                  Ekstrakt 11.8*, alko 4.9%, IBU 27.

                                  Piana - sporo na początku potem grubsza warstwa.
                                  Lacing - trochę było.
                                  Barwa - złoto.
                                  Gaz - średni.
                                  Aromat - zbożowość na lagerowej owocowości.
                                  Smak - słodkawe, nuta ziołowa (ciężko to zidentyfikować jakimś...
                                  2023-07-26, 07:40
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...