Kilka pytań początkującego, w tym jaki lany pils wybrać?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #31
    No może jednak jak to u braci Czechów w normie to Skalak 11 chyba smaczniejszy od 12

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13956

      #32
      Moim zdaniem tu zachodzi wyjątek od reguły.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • BoyLer
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.02
        • 46

        #33
        A gdzie na tej liście znalazły by się Konrad 11, 12, Krakonos, Policka i Pater? Będę miał dzięki temu względny obraz dostępnych czeskich pilsów.
        Ostatnia zmiana dokonana przez BoyLer; 2015-03-04, 15:12.

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13956

          #34
          O rany, weź już chłopie zamów to piwo i słuchaj opinii klientów realnych

          No dobra, ostatni raz:
          1 > Policka 10
          2 > Krakonos 11
          3 > Policka 11
          4 > Cerna Hora 11 (Pater)
          5 > Krakonos 12
          6 > Policka 12
          7 > Konrad 11
          8 > Poutnik 12 (tutaj cud - z butelki jest lepszy niż z beczki)
          9 > Konrad 12 - bo go mało znam
          10 > Svijanský Máz 11
          Tak albo mniej więcej, różnice w ocenie są minimalne, przynajmniej jeśli chodzi o pozycje 1-7. Zamawiaj wszystkie w/w, a ludzie powinni być szczęśliwi.
          Przy okazji - Cerna Hora ma pszenicznego Velena. Tutaj dorzuciłbym jeszcze Cerna Hore 10.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2015-03-04, 15:20.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • BoyLer
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2015.02
            • 46

            #35
            Jeszcze raz dziękuję
            Teraz tylko kwestia by coś ze szczytu listy było fizycznie dostępne i by cena nie okazała się wyższa niż się spodziewałem

            edit:
            Velena rozważam kiedy będzie przerwa w dostępności pszenicznego z Redenu. Również biorę pod uwagę pszeniczne: Primator, Kapuziner, Baltas, Obolon, Vit, Krusovice itp.
            Ostatnia zmiana dokonana przez BoyLer; 2015-03-04, 15:27.

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13956

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BoyLer Wyświetlenie odpowiedzi
              na pierwszym kranie względnie tani pils (do 3,50 brutto w przeliczeniu na 0,5 litra)
              Spokojnie się zmieścisz, nawet niektóre będą poniżej 3 zł. Oczywiście to cena zakupu dla ciebie.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • ursus72
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.10
                • 188

                #37
                To tak, jeśli o ciśnienie w instalacji chodzi, to musisz mieć przynajmniej 2,5 bara. Inaczej piwo ze stalowego kega będzie ci się pienić. Czasami, niestety, piwo w beczce jest przegazowane. Musisz je wtedy odpiąć i odgazować zapinając samą gowice. Jest to niebezpieczne, więc lepiej aby pokazał ci to ktoś, kto już to robił.
                Głowice w Czechach to głównie Flach i S-korb, tylko Cerna Hora ma Kombi. Koszt głowicy to jakieś 160 złotych.Najlepiej mieć własne i więcej niż jedną.
                Pozdrawiam i powodzenia życzę!
                Ostatnia zmiana dokonana przez ursus72; 2015-03-04, 17:23.

                Comment

                • BoyLer
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2015.02
                  • 46

                  #38
                  Redenowski Jasny Gwint i Miłosław szły na 1 barze (przy temperaturze piwa w kegeratorze ~7 C) i Miłosław się baardzo mało pienił, a Reden w sam raz. Teraz Konrad się trochę bardziej pieni, ale w sumie tyle ile chyba powinien a jest ustawiony na 1,3 bara. 2,5 bara wydaje mi się bardzo dużo, nie bardzo pasuje do zaleceń stron anglojęzycznych, tabel i serwisanta.
                  A w ogóle może tak być, że Czeskie piwa się trochę bardziej pienią niż polskie?

                  Ceny czeskich piw są bardzo różne i można spotkać niektóre w naprawdę super cenach (inne już niestety w mniej fajnych). Obawiam się tylko trochę czeskich 10 i niektórych 11 ze względu na trochę niską zawartość alkoholu. Nie wiem czy klientom przywykłym do polskich koncerniaków i piw mocnych takie niskie % nie będą przeszkadzać, tym bardziej jeśli piwo będzie kosztować więcej niż polski koncerniak. Wiadomo, że część osób skupi się na smaku, ale niektórzy wiadomo po co piją...

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13956

                    #39
                    Powinno ci zależeć na piwach mniej procentowych. Więcej na tym zarobisz, bo klient będzie mógł wypić więcej kuflów. Po 6-8 będzie tylko lekko podchmielony, a nie pijany, da radę i 10 wypić. Poza tym nie każdy musi wiedzieć ile tam jest %. Esencji smaku jest w takiej Policzce 10 więcej niż w niejednej 12-tce. Jak się powiedziało A sprowadzając inne piwa, to teraz czas na krok B. Klienta trzeba czasami też nauczyć dobrych nawyków. Jak się chce napruć, to niech idzie gdzie indziej. Skoro się boisz, to poczekaj z 10-takmi na cieplejsze miesiące - wtedy jak znalazł.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • BoyLer
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2015.02
                      • 46

                      #40
                      Pewnie masz rację, będę sprawę stopniował i obserwował reakcje

                      Comment

                      • Biniauer
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2013.06
                        • 123

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ursus72 Wyświetlenie odpowiedzi
                        To tak, jeśli o ciśnienie w instalacji chodzi, to musisz mieć przynajmniej 2,5 bara. Inaczej piwo ze stalowego kega będzie ci się pienić. Czasami, niestety, piwo w beczce jest przegazowane. Musisz je wtedy odpiąć i odgazować zapinając samą gowice. Jest to niebezpieczne, więc lepiej aby pokazał ci to ktoś, kto już to robił.
                        Głowice w Czechach to głównie Flach i S-korb, tylko Cerna Hora ma Kombi. Koszt głowicy to jakieś 160 złotych.Najlepiej mieć własne i więcej niż jedną.
                        Pozdrawiam i powodzenia życzę!
                        Czemu koniecznie 2,5 bar? Myślałem, że do wyszynku ciśnienie podawane z butli musi być po prostu wyższe od tego, które panuje w KEGu.

                        Comment

                        • BoyLer
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2015.02
                          • 46

                          #42
                          Jeszcze trochę pomęczę
                          Które wg Was piwa z wymienionych przez Pendragona dobrze by się komponowały z sokiem? Wiem, że to nie jest najlepszy pomysł, ale co zrobić skoro klienci suszą głowę o sok do piwa. Tak więc trzeba będzie znaleźć jakiś dobry sok, ale nie malinowy z 0,1% malin...
                          I ogólnie, które z tych piw będą najmniej goryczkowe?
                          Ostatnia zmiana dokonana przez BoyLer; 2015-03-04, 22:38.

                          Comment

                          • zgroza
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2008.03
                            • 3606

                            #43
                            Czyż w województwie śląskim najmniej goryczkowym piwem nie będzie lane Twierdzowe z Raciborza?
                            Lotna ekspozytura browaru

                            Też Was kocham.

                            Comment

                            • BoyLer
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2015.02
                              • 46

                              #44
                              Z raciborskim piwem mam jeden problem. O ile kiedyś mi bardzo smakowało, to ostatnio pijąc w knajpie jedyne co czułem to żelazo. I to nie tylko ja tak to piwo odbierałem.
                              A niedługo przed założeniem instalacji do lania piwa raciborskie było na szczycie listy tego co chciałem lać...

                              Comment

                              • Jimmy_jb
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.11
                                • 911

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BoyLer Wyświetlenie odpowiedzi
                                Jeszcze trochę pomęczę
                                Które wg Was piwa z wymienionych przez Pendragona dobrze by się komponowały z sokiem? Wiem, że to nie jest najlepszy pomysł, ale co zrobić skoro klienci suszą głowę o sok do piwa. Tak więc trzeba będzie znaleźć jakiś dobry sok, ale nie malinowy z 0,1% malin...
                                Skoro chcesz mieć dobre piwo i podawać je z sokiem to lej multiwitaminę np. z Tymbarka pół na pół z piwem, tam masz m.in. soki z: jabłek, bananów, pomarańczy, ananasów, mango, marakui, brzoskwiń, liczi, guawy, figi kaktusowej, kiwi, limonek i papai. Same korzyści - sok będzie z dużą zawartość owoców a do tego pachnie jak co niektóre AIPA więc będziesz miał mariaż piwa tradycyjnego z nowofalowymi aromatami.
                                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X