Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4485

    Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

    W związku z tym, że istnieją wątki poświęcone browarom restauracyjnym, rzemieślniczym i kontraktowym, pomyślałem, że warto założyć także wątek ogólny, którego nigdzie nie ma.
    Zainspirował mnie chaos jeśli chodzi o stan faktyczny (browary już uruchomione, browary tuż przed startem, browary zamykane, przenoszone itp). Chodzi o możliwość spojrzenia na całość i wypracowanie konsensusu co do kryteriów wciągnięcia na listę.

    Inaczej stan przedstawia się na liście forumowej browarów, inaczej na mapie Pendragona.
    Wg moich wyliczeń jest obecnie czynnych 114 browarów (bez Kameralnej, Hotelu Płock, Kołobrzegu i Kamionki). Nie ma też żadnych informacji o piwach z browaru Słodowy Dwór ani z Jamrozowej Polany.

    Wydaje mi się, że browar wypadałoby dodawać do bazy nie w momencie, kiedy zaczyna warzyć, ale kiedy debiutuje przynajmniej jednym piwem w jakiejkolwiek formie otwartej sprzedaży (premiera w knajpie, butelki w sklepach itd). Teoretycznie można bowiem wyobrazić sobie sytuację, że uwarzono coś, co nigdy się w takiej sprzedaży nie znalazło, że zdarzyła się jakaś katastrofa czy to technologiczna czy finansowa.
    Podobnie: jeśli browar ma przerwę w warzeniu dłuższą niż kilka miesięcy, pół roku dajmy na to, powinien wylatywać z bazy.
    Na przykład: za dziwną uznaję sytuację, kiedy w bazie jest browar, a liczba piw z niego wynosi w tejże bazie 0

    Poza tym: wątek taki mógłby służyć wszelkiego rodzaju dyskusjom o liczbie, lokalizacji browarów, powiększaniu mocy produkcyjnych, perspektywach rozwoju, relacjach pomiędzy różnego rodzaju browarami, dywagacjom na temat stanu browarnictwa w Polsce i dzieleniu się informacjami w wymiarze ogólnym, nie tylko w rozbiciu na poszczególne segmenty.
    Last edited by Prusak; 2015-03-03, 15:59.
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
    Inaczej stan przedstawia się na liście forumowej browarów, inaczej na mapie Pendragona.
    Wg moich wyliczeń jest obecnie czynnych 114 browarów (bez Kameralnej, Hotelu Płock, Kołobrzegu i Kamionki). Nie ma też żadnych informacji o piwach z browaru Słodowy Dwór ani z Jamrozowej Polany..
    Kamionka warzy i wypuściła najprawdopodobniej swoje piwa. Kwestią godzin jest dodoanie jej do listy.
    Kameralna powinna wylecieć do zamkniętych - zgłaszałem to
    Hotel Płock - nikt nic nie wie
    Kołobrzeg- to chyba do wywalenia, fałszywy alarm, ale wolałbym mieć potwierdzenie.
    Jamrozowa Polana - póki ktoś tam nie pojedzie, to danych piw nie będzie, bo browar nei udziela się medialnie. Ale działa
    Słodowy Dwór - jeszcze nie zadebiutował, kwestia dni, tygdoni.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
    Wydaje mi się, że browar wypadałoby dodawać do bazy nie w momencie, kiedy zaczyna warzyć, ale kiedy debiutuje przynajmniej jednym piwem
    A tutaj nei masz racji. Już ci wyjaśniam czemu. Kto inny wprowadza browary, a kto inny piwa do bazy. Lepiej zgłosić wcześniej browar i w momencie gdy pojawią się piwa drugi moderator ma możliwość szybkiej reakcji. W przeciwnym razie będą notoryczne monity by dodać piwo, a tego dyczkin nie jest w stanie zrobić, póki ART nie doda browaru. Więc lepszym rozwiązanirm jest nieco wcześniejsze zgłoszenie browaru.

    Skąd wziąłeś te 114? U mnie jest 119, gdyby usunąć Kołobrzeg, to byłoby 118. No i Bazyliszek jest nieco na wyrost, ale nie chciałem usuwać Natolina, by za chwilę znowu go dodawać. Zresztą jeśliby usunąć Bazyliszka, to równie dobrze należałłoby usunąć Artezana, bo chyba jeszcze nic nie uwarzył w Błoniu, a co najmniej niczego stamtąd nie wypuścił.
    Last edited by Pendragon; 2015-03-03, 17:09.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10862

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
      (...)
      Słodowy Dwór - jeszcze nie zadebiutował, kwestia dni, tygdoni.
      (...).
      To, że oficjalnie nie zadebiutował, to nie oznacza, że tych piw nie ma.
      Na browar.biz są już wymienione ich piwa, więc teza, że nie ma wzmianki o nich tutaj jest twierdzeniem na wyrost.
      Ps. Opis browaru znajdziecie na mojej stronie.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
        To, że oficjalnie nie zadebiutował, to nie oznacza, że tych piw nie ma.
        A gdzie są? Poza tankiem w browarze

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
        Na browar.biz są już wymienione ich piwa, więc teza, że nie ma wzmianki o nich tutaj jest twierdzeniem na wyrost.
        A nawet nie wiedziałem

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10862

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
          A gdzie są? Poza tankiem w browarze
          Tego niestety nie wiem. Obstawiam, że w Białymstoku.

          Co wiem, piwa już teraz można kupić bezpośrednio u nich (nie tylko ja już tak uczyniłem).
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19269

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            W przeciwnym razie będą notoryczne monity by dodać piwo, a tego dyczkin nie jest w stanie zrobić, póki ART nie doda browaru. Więc lepszym rozwiązaniem jest nieco wcześniejsze zgłoszenie browaru.
            No właśnie kluczową kwestią jest tu szybkość reakcji właściwych osób. Pendragon może na bieżąco dodawać u siebie punkty na mapie (i odejmować). A bałagan w wątkach, których wspominasz Prusak jest dlatego, że nie ma komu tam posprzątać.
            Last edited by e-prezes; 2015-03-03, 17:28.

            Comment

            • Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4485

              #7
              Ja tylko miałem jak najlepsze intencje, choć wiadomo co jest wybrukowane dobrymi chęciami...

              Wydaje mi się, że to co zaproponowałem, jest przejrzyste, tzn. jeśli ktoś domaga się dodania piwa, to właśnie mamy namacalny sygnał, że to piwo jest - podkreślam - w otwartej sprzedaży. Wtedy też można raz dwa dodać browar. A to, że ktoś pojedzie do browaru i zostanie "pokątnie" poczęstowany, nie jest jeszcze oficjalnym startem.

              Poza tym wierzę w szybkie reakcje bbizowiczów. Gdyby piwo ze Słodowego Dworu było dostępne np gdzieś w Białymstoku, to myślę, że już o tym byśmy wiedzieli.

              Jak by nie liczyć, wychodzi 114, bo bez:
              Kołobrzegu, Kamionki, Płocka, Kameralnej, Słodowego Dworu, Jamrozowej Polany, Browaru Nowego w Szczecinie, Wyszaka (do 8 marca) tyle wychodzi. Natomiast z Artezanem i Bazyliszkiem, bo tu rzeczywiście nie ma sensu czegoś usuwać, by zaraz wstawiać. W końcu przerwa Artezana nie będzie trwała długo...

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #8
                A czemu nie zaliczasz Nowego w Szczecinie? Piwo jest w sprzedaży, tylko że z powodów budowlanych jeszcze nie ma restauracji. Piwo butelkowe można kupić w klubie, będącym częścią browaru.
                Kamionka i Jamrozowa działają, piwa są do kupienia.
                Last edited by Pendragon; 2015-03-03, 20:29.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • Prusak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 4485

                  #9
                  Co co Nowego nie wiedziałem, że tak jest, mimo że zaglądałem na strony.. no to mamy 115
                  Ząś jeśli chodzi o Kamionkę i Jamrozową Polanę - nie widzę na forum żadnego echa. Ani ocen konkretnych piw, ani nazw. Nie wiadomo, co produkuje Kamionka, a co Czarnków.

                  Comment

                  • Cooper
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2002.11
                    • 6057

                    #10
                    Podobno Płock hotelowy warzy ale tylko i wyłącznie na potrzeby hotelowej restauracji i są to jakieś mikrotycie ilości. Takie info mam od jednego z kolekcjonerów.
                    Kameralna z informacji jakie otrzymałem latem ub. roku od barmana w tymże lokalu wynika że warzyła tylko rok tzn od wiosny 2013 do wiosny 2014. Od tego czasu serwują beczkowe piwa z warszawskiego Brasila który ma tego samego właściciela co Kameralna dlatego w sumie nie kłamią jeśli mówią dociekliwym iż piwo jest ich produkcji. Nie znaczy że warzone u nich na Foksal Tak więc niestety definitywnie powinien wylecieć z listy już prawie rok temu. Tak przy okazji wynika że chyba był to najkrócej (bo raptem 1 rok)działający browar w Polsce, przynajmniej we współczesnych latach. Pociesza to iż cały czas jest tam cała instalacja więc może jeszcze kiedyś... Wszak miejsce ma wielki potencjał.

                    Browaru w Natolinie (niezależnie czy jest jeszcze własnością Artezanów czy już Bazyliszków) bym nie wykreślał. Jesli nawet jest/była jakaś przerwa związana ze zmianą własciciela to pewnie bardzo krótka a jak widzimy piwa zarówno Artezana jaki i Bazyliszka wychodzą cały czas nowe więc pewnie natoliński browar jest wykorzystywany non-stop choć ci drudzy warzą/warzyli w kilku różnych browarach.
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10862

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                      (...) A to, że ktoś pojedzie do browaru i zostanie "pokątnie" poczęstowany, nie jest jeszcze oficjalnym startem.
                      (...)
                      Dlaczego sądzisz, że zostałem poczęstowany "pokątnie" piwem?
                      Po raz kolejny powtarzam, wystarczy podjechać do browaru, aby nabyć ich piwa.
                      Last edited by abernacka; 2015-03-03, 22:01.
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10781

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                        Co co Nowego nie wiedziałem, że tak jest, mimo że zaglądałem na strony.. no to mamy 115
                        Ząś jeśli chodzi o Kamionkę i Jamrozową Polanę - nie widzę na forum żadnego echa. Ani ocen konkretnych piw, ani nazw. Nie wiadomo, co produkuje Kamionka, a co Czarnków.
                        Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19269

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dlaczego sądzisz, że zostałem poczęstowany "pokątnie" piwem?
                          Po raz kolejny powtarzam, wystarczy podjechać do browaru, aby nabyć ich piwa.
                          Paragon wystawią?
                          Last edited by e-prezes; 2015-03-03, 22:07.

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10862

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Paragon wystawią?
                            Nie pytałem, nie potrzebowałem.
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19269

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Faza rozruchu... niech i tak będzie. Co do butelek 0,5 litra trzeba będzie rozszyfrować kodowanie maszyny rozlewającej

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X