Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jaroslav
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    🍼
    • 2005.10
    • 967

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
    A co to za inicjatywa w Milówce?
    Moja pomyłka chodzi o sąsiednią Węgierską Górkę.
    Browar Krajcar chwalił się, że będą otwierać drugi
    browar.

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4465

      Coś takiego.. No, zobaczymy.

      Comment

      • Pankracy
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2007.10
        • 2797

        Krajcar w Węgierskiej Górce to "powstaje" już od kilku ładnych lat.
        Chyba w końcu bliżej niż dalej w kwestii realizacji tego projektu.

        Comment

        • Pankracy
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2007.10
          • 2797

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          Obstawiałbym, że Pinta będzie miała warzelnię z Pacova, a nie z Hydro-Instalu.
          Pinta ma warzelnię Joh. Albrecht.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            też dobrze - sprawdzona firma!

            Comment

            • Oktober
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2019.03
              • 3

              Liczba browarów

              To jest ciekawy temat, bo też ostatnio potrzebowałem tej liczby i się okazało, że nie ma jasności. W każdym razie spotkałem się z oszacowaniami, że w sumie to jest już prawie 200

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
              W związku z tym, że istnieją wątki poświęcone browarom restauracyjnym, rzemieślniczym i kontraktowym, pomyślałem, że warto założyć także wątek ogólny, którego nigdzie nie ma.
              Zainspirował mnie chaos jeśli chodzi o stan faktyczny (browary już uruchomione, browary tuż przed startem, browary zamykane, przenoszone itp). Chodzi o możliwość spojrzenia na całość i wypracowanie konsensusu co do kryteriów wciągnięcia na listę.

              Inaczej stan przedstawia się na liście forumowej browarów, inaczej na mapie Pendragona.
              Wg moich wyliczeń jest obecnie czynnych 114 browarów (bez Kameralnej, Hotelu Płock, Kołobrzegu i Kamionki). Nie ma też żadnych informacji o piwach z browaru Słodowy Dwór ani z Jamrozowej Polany.

              Wydaje mi się, że browar wypadałoby dodawać do bazy nie w momencie, kiedy zaczyna warzyć, ale kiedy debiutuje przynajmniej jednym piwem w jakiejkolwiek formie otwartej sprzedaży (premiera w knajpie, butelki w sklepach itd). Teoretycznie można bowiem wyobrazić sobie sytuację, że uwarzono coś, co nigdy się w takiej sprzedaży nie znalazło, że zdarzyła się jakaś katastrofa czy to technologiczna czy finansowa.
              Podobnie: jeśli browar ma przerwę w warzeniu dłuższą niż kilka miesięcy, pół roku dajmy na to, powinien wylatywać z bazy.
              Na przykład: za dziwną uznaję sytuację, kiedy w bazie jest browar, a liczba piw z niego wynosi w tejże bazie 0

              Poza tym: wątek taki mógłby służyć wszelkiego rodzaju dyskusjom o liczbie, lokalizacji browarów, powiększaniu mocy produkcyjnych, perspektywach rozwoju, relacjach pomiędzy różnego rodzaju browarami, dywagacjom na temat stanu browarnictwa w Polsce i dzieleniu się informacjami w wymiarze ogólnym, nie tylko w rozbiciu na poszczególne segmenty.

              Comment

              • Cooper
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2002.11
                • 6056

                nt powyższego cytatu:
                Oczywiście że Kameralna jest nieczynna. To był bardzo krótki epizod kiedy warzyli, mniejwięcej roczny (chyba drudzy pod względem krótkości warzenia, zaraz po Bocianie) i było to w okolicach 2013-2014 roku.
                Hotel Płock warzy. Byłem tam chociażby w tym roku. Fakt że wygląda to megaubogo i tym razem warzelni nie widizałem (bo znajduje się w pomieszczeniu które nie jest już dostępne dla gości) ale piwo jakie leją z kranów (wg ich infomacji połączonych z warzelnią na piętrze poniżej) jest warzonym u nich w hotelu. Na kranach kiedy byłem zawsze były przynajmniej ze 2 różne piwa. Rozmawiałem z samym właścicielem i twierdził że warzą u siebie. Nie miałem specjalnie powodów by mu nie ufać.
                Kołobrzeg nie mam najmniejszego pojecia. Na Kamionce też się nie znam ale już parę lat temu widizałem zdjęcie nowego wielkkiego paskudnego blaszaka który warzył piwo. Wybudowali by duży browar bo to by teraz go zamknąć ? Już prędzej (niestety) szybciej zamkną stary browar w Czarnkowie (jeśli jest pewność że na pewno tego już nie zrobili).
                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                  nt powyższego cytatu:
                  Oczywiście że Kameralna jest nieczynna. To był bardzo krótki epizod kiedy warzyli, mniejwięcej roczny (chyba drudzy pod względem krótkości warzenia, zaraz po Bocianie) i było to w okolicach 2013-2014 roku.
                  Hotel Płock warzy. Byłem tam chociażby w tym roku. Fakt że wygląda to megaubogo i tym razem warzelni nie widizałem (bo znajduje się w pomieszczeniu które nie jest już dostępne dla gości) ale piwo jakie leją z kranów (wg ich infomacji połączonych z warzelnią na piętrze poniżej) jest warzonym u nich w hotelu. Na kranach kiedy byłem zawsze były przynajmniej ze 2 różne piwa. Rozmawiałem z samym właścicielem i twierdził że warzą u siebie. Nie miałem specjalnie powodów by mu nie ufać.
                  Kołobrzeg nie mam najmniejszego pojecia. Na Kamionce też się nie znam ale już parę lat temu widizałem zdjęcie nowego wielkkiego paskudnego blaszaka który warzył piwo. Wybudowali by duży browar bo to by teraz go zamknąć ? Już prędzej (niestety) szybciej zamkną stary browar w Czarnkowie (jeśli jest pewność że na pewno tego już nie zrobili).
                  Kamionka warzy, wypuszcza nawet kontrakty
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Prusak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 4465

                    Ale o co chodzi? Panowie, to jest cytat z jakiejś odległej przeszłości, kiedy zakładano wątek. Więc ni do składu ni do sensu...

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Oktober Wyświetlenie odpowiedzi
                      To jest ciekawy temat, bo też ostatnio potrzebowałem tej liczby i się okazało, że nie ma jasności. W każdym razie spotkałem się z oszacowaniami, że w sumie to jest już prawie 200
                      Prawie robi różnicę. Jest 246, a za 3 dni będzie więcej.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • Prusak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 4465

                        Przetwórnia Chmielu potwierdziła star t ze sprzedażą 12 kwietnia.

                        Comment

                        • PaPe
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.03
                          • 176

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                          Przetwórnia Chmielu potwierdziła star t ze sprzedażą 12 kwietnia.
                          Czyżby jakaś gwiazda typu T będzie w sprzedaży?

                          Comment

                          • Prusak
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 4465

                            Wysil się bardziej. Słabe to.

                            Comment

                            • rohozecky
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2008.11
                              • 1839

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                              Przetwórnia Chmielu
                              Coraz głupsze te nazwy.
                              ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wysil się bardziej. Słabe to.
                                Zaproponuj coś!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X