Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
A ja mam inną, może przedweekendową, refleksję...
Co i rusz pojawiają się tutaj doniesienia w klimacie thrillera, budujące napięcie: otworzyli... założyli... uwarzyli... przenieśli... nie, nie uwarzyli, leją nie swoje... ten tamten były to teraz ten... pod tym adresem... itepe, itede.
Tak sobie myślę, że browar to działalność nie dość, że legalna, to wymagająca jeszcze ekstra-kwitów, dopuszczeń, legalizacji i chu...k wie, czego, na dodatek prowadzona - jak z założenia każda działalność gospodarcza - dla osiągnięcia zysku.
W związku z tym, naprawdę nie rozumiem, o co chodzi. Jak ktoś jest poważny, to robi te piwa, jak zrobi, to sprzedaje, trafiają do handlu, ludzie piją, i sprawa się wyjaśnia. A jeśli nie, to pies go... ...pies mu w kadzie robił i po temacie (z góry wszystkie psy przepraszam ).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziA ja mam inną, może przedweekendową, refleksję...
Co i rusz pojawiają się tutaj doniesienia w klimacie thrillera, budujące napięcie: otworzyli... założyli... uwarzyli... przenieśli... nie, nie uwarzyli, leją nie swoje... ten tamten były to teraz ten... pod tym adresem... itepe, itede.
Tak sobie myślę, że browar to działalność nie dość, że legalna, to wymagająca jeszcze ekstra-kwitów, dopuszczeń, legalizacji i chu...k wie, czego, na dodatek prowadzona - jak z założenia każda działalność gospodarcza - dla osiągnięcia zysku.
W związku z tym, naprawdę nie rozumiem, o co chodzi. Jak ktoś jest poważny, to robi te piwa, jak zrobi, to sprzedaje, trafiają do handlu, ludzie piją, i sprawa się wyjaśnia. A jeśli nie, to pies go... ...pies mu w kadzie robił i po temacie (z góry wszystkie psy przepraszam ).
Chodzi tylko i wyłącznie o to, żeby dosłownie kilka osób na bbiz mogło ustalić czy browar X był 233. na liście czy może nie wyprzedził go o jeden dzień browar Y. Żeby była jasność ja nie krytykuję, macie zajawkę na takie coś to spoko (też uwielbiam excela ). Ale uwierzcie mi, że jak ktoś robi milionową inwestycję, trwającą -naście lub -dziesiąt miesięcy to ma wywalone na to czy piwo było gotowe dokładnie na 25 sierpnia czy może 27. Wszystkie te rozważania tutaj na temat nowo otwieranych browarów mają czysto statystyczne znaczenie.
Comment
-
-
zamykają
OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.plMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziAle przecież to nie chodzi o to, że właściciele nowo otwieranych browarów "coś kręcą". Oni pewnie nawet nie wiedzą, że o nich tu mowa.
Chodzi tylko i wyłącznie o to, żeby dosłownie kilka osób na bbiz mogło ustalić czy browar X był 233. na liście czy może nie wyprzedził go o jeden dzień browar Y. Żeby była jasność ja nie krytykuję, macie zajawkę na takie coś to spoko (też uwielbiam excela ). Ale uwierzcie mi, że jak ktoś robi milionową inwestycję, trwającą -naście lub -dziesiąt miesięcy to ma wywalone na to czy piwo było gotowe dokładnie na 25 sierpnia czy może 27. Wszystkie te rozważania tutaj na temat nowo otwieranych browarów mają czysto statystyczne znaczenie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziAle przecież to nie chodzi o to, że właściciele nowo otwieranych browarów "coś kręcą". Oni pewnie nawet nie wiedzą, że o nich tu mowa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziKto konkretnie zamyka?
Comment
-
-
Po pierwsze: to nie jest "mój" wątek, tylko wszystkich uczestników bbizu. Po drugie: mi też zwisa, który browar jest pierwszy a który drugi jeśli chodzi o daty otwarcia
Jeśli piszę, że to numer X, to idzie mi po prostu o liczbę działających w Polsce browarów stacjonarnych.
Po trzecie; wiem, że w tzw dzisiejszych czasach nie liczy się prawda materialna czy, jak kto woli, stan faktyczny, ja jednak jestem staroświecki i uważam, że ustalenie faktów jest jakąś wartością.
Tyle.
Oczywiście, można dodać, że w polskich warunkach nasycenie browarami w stosunku do potencjału i wielkości rynku wciąż jest stosunkowo niskie, każda nowa inicjatywa jest więc nadzieją na jego urozmaicenie. Jak z tym bywa w praktyce, wszyscy wiemy, ale to nie znaczy, że nie powinniśmy się orientować, jak się sprawy aktualnie mają.
Jakoś szczególnie się tym nie podniec, lubię wiedzieć, gdzie, co i jak.
Kogo to nie interesuje, ten śledzić nie musi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziZe zdjęć wynika, że Grill de Brazil.
Inna sprawa czy ktoś to kupi.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziPo pierwsze: to nie jest "mój" wątek, tylko wszystkich uczestników bbizu. Po drugie: mi też zwisa, który browar jest pierwszy a który drugi jeśli chodzi o daty otwarcia
Jeśli piszę, że to numer X, to idzie mi po prostu o liczbę działających w Polsce browarów stacjonarnych.
Po trzecie; wiem, że w tzw dzisiejszych czasach nie liczy się prawda materialna czy, jak kto woli, stan faktyczny, ja jednak jestem staroświecki i uważam, że ustalenie faktów jest jakąś wartością.
Tyle.
Oczywiście, można dodać, że w polskich warunkach nasycenie browarami w stosunku do potencjału i wielkości rynku wciąż jest stosunkowo niskie, każda nowa inicjatywa jest więc nadzieją na jego urozmaicenie. Jak z tym bywa w praktyce, wszyscy wiemy, ale to nie znaczy, że nie powinniśmy się orientować, jak się sprawy aktualnie mają.
Jakoś szczególnie się tym nie podniec, lubię wiedzieć, gdzie, co i jak.
Kogo to nie interesuje, ten śledzić nie musi.
OK, chciałeś - masz. Zatem się nie wypieraj!
Śledzimy, bo każda informacja jest ważna. Ja porzuciłem już monitoring FB, bo nie mam na to czasu. Ty masz. OK. Zawsze czytam i prostuję lub potwierdzam jak trzeba. Zawsze też liczę, że ktoś jeszcze potwierdzi, bo dziś jedno źródło to za mało.
Nie jest moim celem jakiś przytyk, ale to ty sam określiłeś cele wątku, więc wg.mnie to nie ja powinienem się odnosić do argumentów Pancernika i Promila. Tyle.
Comment
-
-
O.k nie ma co tego ciągnąć, raz jeszcze tylko podkresle, że numerowanie nie odnosi się do kolejności otwarcia, ale do ogólnej liczby. Zawsze można napisać przy następnej takiej okazji zamiast browar numer X, że " mamy obecnie X browarów" Będzie jaśniej
Raz mam czas, raz go nie mam. Wątek jestem także po to, byśmy wszyscy informowali się o otwarciach, zamknięciach, planach inwestycji etc.
Comment
-
Comment