Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4472

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot Wyświetlenie odpowiedzi
    Z tą Browarmią / Bierhalle przy Królewskiej to potwierdzone?
    Już dawno potwierdzone.

    Comment

    • Promil03
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.10
      • 2833

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
      Ostatnia warka już podobno została ugotowana. Tak więc trzeba jego przenieść do zamkniętych. Ps. Tylko tego browaru z tej grupy nie udało mi się zobaczyć
      Skoro nowy browar uznajecie jako "nowy" w momencie pojawienia się jego piw na rynku, to analogicznie browar zamknięty powinien być uważany za takowy po rozlewie ostatniego z piw i puszczeniu go do sprzedaży, a nie w momencie jego uwarzenia.
      Last edited by Promil03; 2020-05-20, 18:58.

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10861

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
        Skoro nowy browar uznajecie jako "nowy" w momencie pojawienia się jego piw na rynku, to analogicznie browar zamknięty powinien być uważany za takowy po rozlewie ostatniego z piw i puszczeniu go do sprzedaży, a nie w momencie jego uwarzenia.
        Ja takiej metodologi nie uznaje. Dla mnie browar działa gdy uwarzy warke a nie rozpocznie sprzedaz.
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2484

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
          Ja takiej metodologi nie uznaje. Dla mnie browar działa gdy uwarzy warke a nie rozpocznie sprzedaz.
          A nie zgadzam się. Bo jak browar jest komercyjny, to ta warka musi oficjalnie "ukazać się" na rynku. W przeciwnym razie to tylko wersja testowa, prototyp, próba sprzętu itp. W przypadku browarów domowych możemy mówić o fakcie uwarzenia piwa i tyle, ale nie w przypadku browarów komercyjnych. Tym bardziej, że oficjalne uwarzenie warki wiąże się ze zgłoszeniem podatkowym itd.
          Last edited by skitof; 2020-05-21, 00:09.

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
            A nie zgadzam się. (...).
            Masz prawo się niezgadzać. Nic nie poradzę na to. Podobnie jak kwestii browarów kontaktowych. Dla mnie to wydmuszka, która nie ma prawa istnieć, a dla innych uważany jest za rasowy browar. Zapewniam Ciebie, w obu przypadkach, jest mi to totoloto jak ktoś ten stan szufladkuje.

            Ps. Aha, jak dla mnie browar w Bartoszycach i Pruszkowie należą już do działających.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
              A nie zgadzam się. Bo jak browar jest komercyjny, to ta warka musi oficjalnie "ukazać się" na rynku. W przeciwnym razie to tylko wersja testowa, prototyp, próba sprzętu itp. W przypadku browarów domowych możemy mówić o fakcie uwarzenia piwa i tyle, ale nie w przypadku browarów komercyjnych. Tym bardziej, że oficjalne uwarzenie warki wiąże się ze zgłoszeniem podatkowym itd.
              nieoficjalne warzenia też są?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

                Czy ktokolwiek z was posiada wiadomości z browaru Sądeckiego i Czarter?
                W obu przypadkach mam bardzo złe przeczucia.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czy ktokolwiek z was posiada wiadomości z browaru Sądeckiego i Czarter?
                  W obu przypadkach mam bardzo złe przeczucia.
                  Podobnie z browarem Twigg.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10861

                    Kamień z serca. Browar Sądecki ma się dobrze Aktualnie w ofercie mają American Wheat, Koźlaka, Monachijskie Ciemne, Irish Red oraz Marcowe.

                    Pozostaje jeszcze kwestia Twigga oraz Czartera.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • Promil03
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2007.10
                      • 2833

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja takiej metodologi nie uznaje. Dla mnie browar działa gdy uwarzy warke a nie rozpocznie sprzedaz.
                      Hipotetycznie: nowy browar warzy piwo i przelewa jed na rok do beczek dębowych na leżakowanie. W między czasie wybucha pandemia, browar traci wcześniejszy kontrakt na sprzedaż, piwa nie wypuszcza na rynek, traci płynność finansową i upada.
                      Według Ciebie ten browar powinien być zaliczony do otwartych i potem zamkniętych?

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Hipotetycznie: nowy browar warzy piwo i przelewa jed na rok do beczek dębowych na leżakowanie. W między czasie wybucha pandemia, browar traci wcześniejszy kontrakt na sprzedaż, piwa nie wypuszcza na rynek, traci płynność finansową i upada.
                        Według Ciebie ten browar powinien być zaliczony do otwartych i potem zamkniętych?
                        Tak! Jak najbardziej uznałbym taki browar za otwarty.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • kosher
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.04
                          • 2315

                          Czy Zodiak to jeszcze warzy? A jeśli tak to tylko kontraktowo czy jeszcze tłucze swoje Lwy w bączkach?
                          Będę w okolicach Kłodawy i zastanawiam się czy jest po co do nich jechać.

                          Comment

                          • Prusak
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 4472

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                            Masz prawo się niezgadzać. Nic nie poradzę na to. Podobnie jak kwestii browarów kontaktowych. Dla mnie to wydmuszka, która nie ma prawa istnieć, a dla innych uważany jest za rasowy browar. Zapewniam Ciebie, w obu przypadkach, jest mi to totoloto jak ktoś ten stan szufladkuje.

                            Ps. Aha, jak dla mnie browar w Bartoszycach i Pruszkowie należą już do działających.
                            Każdy ma inaczej. Dla mnie kontrakty nie istnieją, ale inne zaczynają funkcjonować od momentu, kiedy ich piwo jest dostępne w sprzedaży.
                            Pomyślmy przez chwilę: jeśli browar swojego piwa nie wypuścił na rynek, to właściwie nie ma różnicy pomiędzy nim a jakimkolwiek "browarem" domowym.

                            Comment

                            • Promil03
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.10
                              • 2833

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                              Tak! Jak najbardziej uznałbym taki browar za otwarty.
                              A jakie masz kryteria jeśli można wiedzieć? Że musi być sprzęt odebrany przez odpowiednie urzędy, wydane zezwolenie sanepidu, uwarzone piwo? Od kiedy browar dla Ciebie jest już działąjącym?

                              Comment

                              • abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10861

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
                                (...) Od kiedy browar dla Ciebie jest już działąjącym?
                                Jak uwarzy piwo.

                                Ps. Zodiak ma się dobrze. Nadal można kupić w przybrowarnianej piekarni Lwa
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X