Koło Pieszyc, ale zero reklamy gdziekolwiek, strona nieuruchomiona, więc tajemnicza sprawa
Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
Zero reklamy bo widać nie mają potrzeby. Wystarczy im zbyt wśród kręgu zaufanych firm czy osób. Nie potrzebują nalotu etykieciarzy czy innych zbieraczy fantów.
Nie jest to jakaś tajemnicza sprawa. Browar pierwsze, próbne warzenie miał w kwietniu 2024 roku. A był tam i w czerwcu relację złożył na swoim profilu fb Mateusz Puślecki z Browamatora.
Comment
-
Zobaczymy jak zatrzymanie Janusza P. wpłynie na kondycję browaru Tenczynek. Ostatnimi czasy już próżno szukać ich wyrobów w sklepach.Comment
-
Nie jest to jedyna spółka, ale w większości pan P. ma jakieś udziały. Jeśli jeszcze się nie pozbył aktywów w samym browarze to jego koniec będzie końcem browaru. Choćby dlatego, że smród z defraudacji crowdfundingu, czy tylko nie wywiązania się z tych zobowiązań spowoduje brak zaufania do tych spółek, które sygnuje.
-
-
Obawiam się, że e-prezes ma rację. Ode mnie to o rzut beretem (no, może dwoma), więc im mocno kibicuję. Ale zniknęli z lokalnych sklepów i to dość skutecznie. Na początku byli nawet widoczni, informacja, że to lokalny browar trochę działała. Choć chyba nie do końca trafiali w profil smakowy miejscowych konsumentów. Zresztą przyznam, że sam z rok nie miałem przyjemności degustować żadnego piwka z tego browaru. Najwięcej w pandemii - można było podjechać do sklepiku po zaopatrzenie (przez pewien czas to była dobra opcja). Punkty ze świeżym z Tenczynka też już dawno zniknęły. Problemem - nawet po zmianach właścicielskich - będzie "obciążenie genetyczne". Pożyjemy, zobaczymy.Comment
-
Sytuacja jest dynamiczna, sklepik i chyba cały browar już nie działają :-/
Nie ma szczęścia Tenczynek. Po tylu latach Jakubiak bo wyciągnął z niebytu, a teraz Palikot prawdopodobnie zaorał.
👍 1Comment
-
e-prezes
W sądzie w Krakowie jest od kilku dni wniosek o upadłość MPWiW. Browar Tenczynek nie działa. Teren został zabezpieczony. Co ciekawe jedna z firm Palikota jeszcze we wrześniu budowała mini-destylarnię w Lublinie. Lokal "Czarcia Łapa" był na ukończeniu. Zamontowano już nawet alembik.👍 1
-
Jeszcze tydzień temu na Instagramie smigały reklamy wysyłkowej sprzedaży TenczynkaLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Czy Piwoteka i Browar Nowomiejski stały się jednym podmiotem?5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PankracyNie są. Browar Piwoteka i Browar Nowomiejski to dwa odrębne podmioty gospodarcze. Prowadzą odzielnie rozliczenie podatku akcyzowego od wyprodukowanego piwa. Łączy je wspólny właściciel i siedziba (browary mieszczą się w tym samym budynku).Comment
-
Nie wiem co miał na myśli Latarnik , ale browar jako sprzęt jest jeden?!
Oba są pod tym samym adresem, stad pytanie.
5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Więc dlatego drążę temat... W teorii i praktyce można prowadzić dwie firmy pod jednym adresem (nawet z jedną księgową), ale jeśli jest to browar (gdzie istnieje dość kłopotliwa sprawa akcyzy) to mnożenie "garnków" nie ma podstaw. Chyba, że chodzi o to, by zyski z jednej inwestować w kolejne inwestycje, nawet jak ekonomicznie nie ma to sensu. Tu może i ma sens, bo jeden może być mały a drugi duży (vide Szczyrzyc czy Kościerzyna), ale właśnie ciekawi mnie czy są dwie warzelnie czy tylko tanki są osobne...
-
-
Pod adresem, pod którym mają zarejstrowaną firmę (Kostrzyn), czy gdzieś indziej, bo trudno znaleźć jakąkolwiek informację na ten temat.Comment
Comment