Pendi, a ten browar w Zwoleniu to nie będzie się nazywał przypadkiem "Trzy kolory", tak jak restauracja na Mokotowie, której właściciel jest udziałowcem browaru? Kurcze ona już działa, a byłem tam niedaleko przedwczoraj. Mogłem obadać...
Nie łapię... Tak jak mówiłem/pisałem nie śledzę już tego zagadnienia. Na WFP dowiedziałem się, że są na finiszu, ale za późno było już tam jechać. Dzień wcześniej miałem czas, by to obadać naocznie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Nie łapię... Tak jak mówiłem/pisałem nie śledzę już tego zagadnienia. Na WFP dowiedziałem się, że są na finiszu, ale za późno było już tam jechać. Dzień wcześniej miałem czas, by to obadać naocznie.
Konkretyzuj adres mokotowski, a w najbliższych dniach zapuszczę osobistego risercza .
Browar ogłaszał nabór na piwowara do pracy w Zwoleniu. Tak się składa, że ta restauracja ma tego samego właściciela i najprawdopodobniej tam najprędzej pojawi się ich piwo. Tyle i aż tyle.
Każdy, kto choć trochę interesuje się polskim przemysłowym piwowarstwem, z dużym zainteresowaniem czyta każdą wiadomość dotyczącą nowych, piwnych inicjatyw w naszym kraju. A takich na całe szczęście nie brakuje. W tym samym czasie jednak zapominamy o browarach, które już od jakiegoś...
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...
Comment